Annonce
Østjylland

Sygeplejerske på hospital i corona-alarm: - Jeg har aldrig oplevet sådan et sammenhold

Cecilie Haar Nielsen arbejder på Aarhus Universitetshospitals sengeafdeling for infektionssygdomme. Hun er imponeret over gejsten bag den kæmpemæssige omstilling, som hospitalet lige nu gennemgår for at opbygge kapacitet til patienter med Covid-19. Foto: Jens Thaysen
I den kommende tid vil Cecilie Haar Nielsen løbende fortælle avisens læsere om corona-indsatsen på Aarhus Universitetshospital. Lige nu oplever den 32-årige sygeplejerske en stærkt kampgejst og et unikt sammenhold, mens antallet af meget dårlige patienter begynder at stige.

AARHUS: - Jeg har aldrig oplevet sådan et sammenhold.

Ordene kommer med eftertryk fra sygeplejerske Cecilie Haar Nielsen fra Sengeafdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital.

Sammen med andre dele af hospitalet i Skejby er afdelingen ved at blive rustet til en bølge af patienter med Covid-19. Det sker blandt andet ved at omskole personale fra eksempelvis afdelingerne for hud- og lungesygdomme, så de kan give patienter smittet med corona den rigtige pleje.

I sidste ende er det målet, at Aarhus Universitetshospital skal huse op mod 348 sengepladser til patienter med Covid-19.

- Det er en kæmpemæssig omstilling. Men alle går til opgaven med en optimistisk og positiv ånd, som får tingene til at fungere. Der er enorm hjælpsomhed, gejst og villighed til at omstille sig. Samtidig er vi klar over, at det her er alvor. Prognoserne fortæller, at vi vil opleve et massivt pres af patienter med Covid-19, siger Cecilie Haar Nielsen.

Min fornemmelse er, at mange mennesker er meget famlende overfor Covid-19. Vi kender allesammen forløbet og faresignalerne ved en almindelig influenza. Men Covid-19 er en ny sygdom, som man ikke rigtigt kender. Derfor er det svært at vurdere, hvornår man skal søge læge.

Cecilie Haar Nielsen, sygeplejerske

Annonce

Den ukendte sygdom

Århus Stiftstidende har tidligere fortalt om Cecilie Haar Nielsens arbejde på Sengeafdelingen for Infektionssygdomme.

Sengeafdelingen kan rumme op til 40 patienter med Covid-19, og den er et af de vigtige omdrejningspunktet for Aarhus Universitetshospitals corona-beredskab.

Cecilie Haar Nielsen har sagt ja til med jævne mellemrum i Århus Stiftstidende at fortælle om sine oplevelser på sengeafdelingen. Afdelingen fik for et par uger siden de første patienter i behandling for Covid-19.

- I løbet af den seneste uge har vi fået flere og flere patienter, og nogen af dem er desværre ret dårlige. Min fornemmelse er, at mange mennesker er meget famlende overfor Covid-19. Vi kender allesammen forløbet og faresignalerne ved en almindelig influenza. Men Covid-19 er en ny sygdom, som man ikke rigtigt kender. Derfor er det svært at vurdere, hvornår man skal søge læge, fortæller sygeplejersken.

Annonce

Ro på tingene

Det er blot en måned og to dage siden, at den første dansker blev testet positiv for coronavirus.

Siden har virusset fra Wuhan i Kina sat Danmark på den anden ende, og for Cecilie Haar Nielsen er coronavirus og følgesygdommen Covid-19 blevet det eneste omdrejningspunkt for arbejdsdagene på Aarhus Universitetshospital.

De seneste par uger har hospitalets ansatte knoklet for at skabe det nødvendige beredskab til coronasmittede mennesker. Cecilie Haar Nielsen oplever, at tingene er ved at være på plads i Sengeafdelingen for Infektionssygdomme.

- Jeg føler, at vi efter en urolig periode med forberedelser og skiftende arbejdsopgaver er på plads og klar. Det giver en god ro både under arbejdet og i fritiden. Ind imellem kan jeg faktisk tænke på andet end corona, smiler Cecilie Haar Nielsen, der også er blevet brugt meget som corona-hotline af venner og bekendte.

Cecilie er avisens øjne og ører

Cecilie Haar Nielsen er sygeplejerske på Sengeafdelingen for Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital. Afdelingen har 40 senge til patienter med Covid-19, og den er en vigtig del af hospitalets corona-beredskab.

Den 32-årige sygeplejerske har sagt ja til løbende at orientere Århus Stiftstidendes læsere om sine oplevelser på sengeafdelingen. I sine beretninger under corona-krisen fortæller Cecilie Haar Nielsen udelukkende på egen vegne.

Cecilie Haar Nielsen er sammen med en storesøster og en lillebror vokset op i Kolt. Den 32-årige sygeplejerske bor nu sammen med sin kæreste i Aarhus.

I fritiden holder Cecilie Haar Nielsen af at være sammen med venner og familie. Hun går til koncerter og prøver at være kulturel. Det bliver også til lidt fysisk træning.

Annonce

Total isolation

Sundhedsmyndighederne forudser, at corona-epidemien kulminerer midt i april.

Cecilie Haar Nielsen har svært ved at forestille sig den virkelighed, som hun og kollegerne er i til den tid.

Men hun ved, at plejen af patienter med Covid-19 kræver noget særligt.

- En af de specielle ting er, at patienterne er helt isolerede. Patienterne må ikke få besøg af pårørende, så de møder kun kollegerne og jeg. Det er en psykisk vanskelig situation for et menneske, som i værste tilfælde kan ende med at være indlagt i flere uger, fortæller Cecilie Haar Nielsen, der tilføjer, at de pårørende indtil videre har udvist stor forståelse for forbuddet mod at besøge coronasmittede patienter.

Sygeplejerske Cecilie Haar Nielsen har sagt ja til at være Århus Stiftstidendes øjne og ører på Sengeafdelingen for Infektionssygdomme på universitetshospitalet i Skejby. I den kommende tid vil hun løbende fortælle om sine oplevelser på afdelingen, der kan rumme op til 40 patienter med Covid-19. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Det vigtige grin

Ingen på Sengeafdelingen for Infektionssygdomme er i tvivl om corona-situationens alvor.

Men Cecilie Haar Nielsen fortæller, at de ansatte alligevel giver plads til uskyldig humor i hverdagen.

- For mig og mange andre på afdelingen er humor en måde at være i arbejdet med meget syge mennesker og død. Humoren medvirker til at skabe den gejst, der lige nu er altafgørende for at finde kræfter til at håndtere corona-situationen, understreger den 32-årige sygeplejerske.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AC Horsens

Gemmer: Jeg burde have scoret

Annonce