Annonce
Horsens

Sygehuset har næsten femdoblet antallet af intensivpladser på et par uger

At næsten femdoble antallet af intensivpladser på et par uger har krævet en stor grad af engagement og samarbejdsvilje fra alle faggrupper. - Det har været fantastisk at opleve den proces og mærke energien ved alle medarbejderne, siger Kim Hovgaard Maack, der er afdelingslæge og beredskabskontaktperson på afdelingen for bedøvelse, operation og intensiv afdelingslæge. Privatfoto
Normalt er der otte intensivpladser på Regionshospitalet Horsens. På et par uger er kapaciteten blevet fire-fem gange så stor.
Annonce

Horsens: De seneste to uger har der hersket en særlig travlhed på Regionshospitalet Horsens med en lynudvidelse af antallet af senge til intensivpatienter med Covid-19.

Nu lyder meldingen fra afdelingslæge Kim Hovgaard Maack, at hospitalet, der normalt er normeret til otte intensivsenge, er klar til at modtage fire til fem gange så mange intensivpatienter som led i corona-beredskabet.

Arbejdet har haft to hovedopgaver for Kim Hovgaard Maack, der er afdelingslæge og beredskabskontaktperson på afdelingen for bedøvelse, operation og intensiv: At finde fysisk plads til flere intensivsenge og organisere efteruddannelse af personale, som med kort varsel skulle oplæres i at varetage intensiv pleje af Covid-19 patienter.

Meldingen er, at han sammen med de mange, der er involveret i den akutte omlægning, er klar. Så klar, som man kan blive.

Vi har skullet håndtere en vis grad af ængstelse, der naturligvis også har været blandt en del af personalet i forhold til at skulle arbejde med nye opgaver i nye omgivelser med nye kolleger.

Kim Hovgaard Maack, afdelingslæge

Annonce

En vis grad af ængstelse

Planlægningen omfatter også organisering af vagtgrupper, så de nyligt opgraderede medarbejdere indgår i et vagtteam med erfarne inden for faget. På den måde er der altid nogle at spørge til råds.

- Vi har skullet håndtere en vis grad af ængstelse, der naturligvis også har været blandt en del af personalet i forhold til at skulle arbejde med nye opgaver i nye omgivelser med nye kolleger. Det er svære vilkår i et arbejde med kritisk syge patienter, ligesom der kan være en smitterisiko i arbejdet, siger Kim Hovgaard Maack og tilføjer:

- I den konkrete opgaveløsning har vi lagt vægt på, at alle har noget at byde ind med, og ud fra det perspektiv har vi gjort meget for at imødekomme de forbehold og bekymringer, som personalet måtte have, siger afdelingslægen.

Hvor belastende det bliver, ved han af gode grunde ikke.

- Vi har svært ved at forestille os spanske tilstande, men kan blive udfordret - både af at skulle arbejde flere timer, af at arbejde på andre tidspunkter af døgnet, end man plejer, og af at arbejde med andre opgaver, end man plejer.

De medarbejdere, der er blevet efteruddannet, er primært sygeplejersker og kommer fra hele huset - for eksempel ambulatoriet, endoskopien og dagkirurgien.

Uddannelsen er stykket sammen af e-learning, simulationsundervisning, undervisning i mindre grupper og sidemandsoplæring.

Annonce

Så klar som vi næsten kan være

I forhold til at skaffe fysisk plads til Covid-19 patienter, der har brug for intensiv pleje, har den nye sygehusbygning, Nye Nord, været en gave. Her er indrettet et særligt afsnit, hvor folk, der skal opereres, møder ind, bliver gjort klar til operationen og efter operationen vågner de også op på afsnittet, hvor de bliver udskrevet fra. Det afsnit, som ligger i forlængelse af intensivafdelingen, er blevet inddraget til Covid-19 opgaven. Det har givet en fysisk samling af de nye intensivpladser, som er en fordel i arbejdet.

- Folk er enormt engagerede, og vi er så klar, som vi næsten kan være. Jeg synes, det er blevet godt. Der er indbygget en vis usikkerhed - for eksempel ved vi ikke, om vi i de næste uger har en eller syv ”almindelige” intensivpatienter. Så der er nogle ting, vi må løse hen ad vejen - eller når vi nærmer os det maksimale pres på sengene, siger han.

Og lige nu er situationen også særlig.

- Det er en speciel fornemmelse at stå i det nyindrettede afsnit, hvor der ingen patienter er, og så forestille sig, hvordan det bliver.

Det er, som mange andre i sygehusvæsenet har sagt, en følelse af stilhed før stormen.

Rammerne er på plads, så Regionshospitalet Horsens er klar til at modtage Covid-19 patienter til intensiv behandling. Foto: Regionshospitalet Horsens
Ingen skal være i tvivl om hvilken patientgruppe, der behandles i lokalerne. Foto: Regionshospitalet Horsens
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Vaccinerer 400-500 om dagen - og trods besværlig start er ikke en dråbe vaccine gået til spilde

Horsens

Nu er Danmarks største bilvask klar i Horsens

Coronavirus

Live:  Første plejehjemsbeboere får andet skud coronavaccine søndag

Horsens

Læser spørger ind til spærring af Sundvej: Her er planen for bybusserne

Annonce