Annonce
Østjylland

Sygehusansatte har frygtet at åbne munden

Ifølge formand for Dansk Sygeplejeråd i Midtjylland, Anja Laursen, er medarbejderne i Region Midtjylland gennem de seneste par år i stigende grad blevet nervøse for at åbne munden og tale ærligt om ting, der strider mod direktionens linje. Arkivfoto: Axel Schütt

Ifølge Anja Laursen, næstformand i regionens øverste samarbejdsudvalg, har regionen gennem de seneste par år været en arbejdsplads gennemsyret af frygt for, hvad man egentlig kan sige uden at komme på kant med ledelsen.

VIBORG: - Der er i den grad nogle skår, der skal klinkes. Og det kan de forhåbentlig blive nu.

Sådan siger Anja Laursen efter fyringen af regionsdirektør Jacob Stengaard Madsen.

Hun er kredsformand for Dansk Sygeplejeråd i Midtjylland, og så er hun også næstformand for det såkaldte Regions-MedUdvalg (et samarbejdsudvalg, red), der består af 12 ledelsesrepræsentanter og 23 medarbejderrepræsentanter fra regionen. Jacob Stengaard Madsen er - var - formand.

Det var netop på et Medudvalgsmøde, at samtlige medarbejderrepræsentanter i sidste uge rejste sig og gik i protest mod det, de følte var et ledelsesregime baseret på ensretning og frygt.

Aktionen fra medarbejderne har været kraftigt medvirkende til, at regionsrådsmedlemmerne nu har besluttet at fyre regionsdirektør, Jacob Steengaard Madsen.

- Jeg synes, at regionsrådet har truffet den rigtige beslutning ved at tage medarbejderne alvorligt. Det blev tydeligt signaleret, at tilliden skulle genskabes, da Anders Kühnau kaldte os sammen til et møde i fredags, siger Anja Laursen.

Og endnu tydeligere med fyringen af Jacob Stengaard Madsen?

- Det må man sige.

Annonce

Folk er bange

Ifølge Anja Laursen har der gennem et par år været en tiltagende frygt for at udtale sig kritisk i forhold til den overordnede linje i regionen.

Det startede, da den daværende hospitalsdirektør på Aarhus Universitetshospital, Gert Sørensen, pludselig blev fyret i januar 2017. Dengang kom det som et chok for alle, på samme måde som da hospitalsledelsen i Viborg blev fyret så sent som i sidste uge.

- Det startede dengang med Gert Sørensen. Siden da har folk været bange for at udtale sig klart om, hvad der egentlig er på spil, både i forhold til det faglige og arbejdsmiljøet.

- Jeg har hørt fra både sygeplejersker, tillidsrepræsentanter og ledere, at de frygter, hvad konsekvensen kan være ved at udtale sig. Og det er altså afgørende, at fagpersonalet tør udtale sig om, hvad de mener er bedst for patienterne, fastslår Anja Laursen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

Annonce