Annonce
Horsens

Syge medarbejdere udfylder ikke refusions-attester

Advokaterne Jannik Haahr Antonsen (t.v.) og Lars Langhoff svarer på erhvervsretlige spørgsmål. Spørgsmålene kan sendes til jha@codexlaw.dk. Arkivfoto: Morten Pape

Vi er en virksomhed, der har oplevet problemer, når vores medarbejdere bliver sygemeldt og er berettiget til sygedagpenge. Samtlige af medarbejderne er funktionærer og har derfor ret til fuld løn under sygdom.

Nogle af vores medarbejdere undlader at udfylde de erklæringer og anmodninger, der er nødvendige for, at vi som arbejdsgivere kan få sygedagpengerefusion. Kan vi gøre noget, når vi står med et sådant tab?

Svar:

Annonce

Grundlæggende har arbejdsgiveren ret til at få udbetalt de sygedagpenge, som lønmodtageren ellers ville være berettiget til fra kommunen. Retten til refusion ophører dog, hvis lønmodtageren undlader at medvirke ved kommunens opfølgning uden rimelig grund.

I denne situation kan der som arbejdsgiver være mulighed for at kræve erstatning af lønmodtageren. Lønmodtageren har som følge af loyalitetspligten over for arbejdsgiveren pligt til at medvirke til sygedagpengerefusion.

Denne misligholdelse af ansættelsesaftalen er omfattet af erstatningsansvarsloven, hvorefter arbejdsgiveren kan kræve erstatning af lønmodtageren i det omfang, det findes rimeligt under hensyn til den udviste skyld, lønmodtagerens stilling og omstændighederne i øvrigt.

For at vurdere, om arbejdsgiveren kan kræve erstatning af lønmodtageren, skal der derfor foretages en rimelighedsvurdering. Der skal henholdsvis lægges vægt på, om lønmodtageren har handlet forsætligt eller groft uagtsomt, evnen til at bære tabet og i hvilket omgang arbejdsgiveren har givet vejledning og hjælp til at opfylde kravene til at medvirke.

Arbejdsgiveren kan derfor forsøge at undgå, at situationen i første omgang opstår, samt stille sig selv bedre i en eventuel erstatningssag, hvis man forsøger at give vejledning og huske lønmodtageren på at medvirke.

Hvis lønmodtageren er erstatningsansvarlig, vil arbejdsgiverens tab som udgangspunkt kunne modregnes ved lønmodtagerens lønudbetaling. Dog skal lønmodtageren kunne opretholde en beskeden levefod.


Grundlæggende har arbejdsgiveren ret til at få udbetalt de sygedagpenge, som lønmodtageren ellers ville være berettiget til fra kommunen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Holch Povlsen og prins Joachim taber penge i Horsens-selskab: Omsætningen dykkede efter Wedells exit

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Boligvej lukkes permanent for smutvejstrafik: Kommunen vil tvinge bilisterne ud på de store veje

Horsens For abonnenter

Christina og Torialy har ligget søvnløse af bekymring i flere uger, fordi deres datter var fanget i omstridte ghettoregler: Onsdag blev den bedste dag i lang tid

Sport

Nedtur for OL-guldvinderen: Rindom smed VM-guldet på sidste sejlads

Horsens For abonnenter

Stressramte Line hylder sin læge: Selvom jeg har kontaktet hende 700 gange, får jeg altid et ordentligt svar

Dall: Støttepartierne lagde regeringen i benlås og fik deres finanslov

Erhverv For abonnenter

Efter syv magre år har restaurant endelig overskud: Se status fra 20 lokale firmaer i ugens regnskaber

Navne

Jens Jørgen måtte køre B&B videre, da konen Inger gik bort: Nu har han sørget for folks bondegårdsferier i et kvart århundrede

Horsens

Mistænkt butikstyv havde slet ikke stjålet noget - men da politiet kiggede overvågningen igennem var det en anden sag

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Navne

Horsens-virksomhed med base i NRGi House får ny topchef

AC Horsens For abonnenter

AC Horsens ser på disse fire spillere: - De er for gode, hvor de spiller nu

Horsens

Fodgænger trådte direkte ud foran bil og blev ramt

Annonce