Annonce
Østjylland

Sydhavnen summer

Beatriz Gonzalez fra Spanien får gæsterne til at støbe aftryk af deres hænder. De bliver sat sammen til et kunstværk på den store søjle under Kulbroen. Foto: Axel Schütt

250 muligheder for at gøre Aarhus bedre. Oplev dem selv.

AARHUS: Vejret var med arrangørerne lige fra begyndelsen, og Sydhavnen i Aarhus summede af liv som bier om et nedfaldent sommeræble. 250 pojekter var rykket ud til "Rethink Activism", og der er historier og oplevelser nok til de tre dage, arrangementet varer. Du kan nå det endnu. Sidste dag er søndag.

Det hele giver et mangfoldigt billede af, hvordan Aarhus kan gøres bedre, og vi er ude i alle verdenshjørner, lige fra påtvungne mentale parforhold over gæsternes håndtryk i ler og skraldecafé til huse for hjemløse. Med meget mere.

Der var norsk besøg hos husene for hjemløse, der egentlig hedder "Projekt Udenfor". Det er virkelig kommet i gang, og på stedet blev de første planker lagt og sømmet sammen, og Kim Kromann fortalte om projektet.

- Seks huse skal gerne stå klar til maj, siger Kim Kromann, der håber på flere penge fra fonde.

Arkitekter uden Grænser er blevet involveret, og de har arbejdet sammen med hjemløse, romaer og flygtninge. I fællesskab har de udtænkt husene, der er på 17 kvadratmeter. De første to bliver lavet nu.

- En af de vigtigste ting for de hjemløse er sikkerheden, så huset er godt aflåst, og der er to udgange, fortæller Kim Pretzmann, der er fra Arkitekter uden Grænser og nu tilknyttet Projekt Udenfor på deltid.

Husene kan flyttes på lastbil og er bygget sådan, at de kan gå under broer.

Rethink Activism

Sydhavnen i Aarhus ved det nederste af Jægergårdsgade mod vandet. Rethink Activism. 250 projekter. Åben fredag til 22, lørdag 10-22, søndag 10-18.Mad og drikke kan købes. Regn ikke med parkeringsmuligheder på stedet. Adgang er gratis.

Mikkel Kristensen (til venstre) og Christian Pedersen (til højre) bliver instrueret i at lave aftryk i ler af deres hænder. Beatriz Gonzalez står midt mellem dem. Foto: Axel Schütt

Besøg fra Norge

Elever fra en norsk folkehøjskole i Mandal er på besøg og lytter intenst til Kim Kromanns forklaring om projektet.

- Vi kommer fra en skole, der hylder kreativitet og problemløsning, og det her er et godt sted for os, siger Bjørna Abrahamsen, der er 27 år. I alt 90 elever fra skolen har opholdt sig fire dage i Aarhus.

- Skolen arbejder meget efter FNs formålsparagraffer, og det her er et godt projekt. Jeg er imponeret af hele Rethink Activism, siger Bjørna Abrahamsen.

Kim Kromann (til venstre) og Kim Pretzmann diskuterer detaljer ved huset, der er ved at blive bygget. Foto: Axel Schütt
Annonce

Håndaftryk på spansk

Under den høje, gamle og rå kulbro er 29-årige Beatriz Gonzalez i gang. Hun er fra Madrid og har været halvandet år i Aarhus.

- Jeg er her, fordi Aarhus giver plads til mange ting og åbner muligheder. Det er avantgarde for god tankegang. Her opstår ideer og projekter, siger hun, mens hun viser sit eget.

Det er håndaftryk i ler. De bliver udført i kvadratiske lerklumper, og når de er tørret, får de farve og bliver sat op på en af kulbroens store søjler som et kunstværk. Der er allerede folk i gang.

Mikkel Kristensen på 20 år synes, det er spændende, og Christian Pedersen, 30 år, siger:

- Jeg er ved at uddanne mig til pædagog og synes, det er godt, når mennesker bliver involveret som her, siger han.

Norske elever fra Mandal lytter til Kim Kromanns forklaring om Projekt Udenfor. Foto: Axel Schütt
Annonce

Nye rammer

I et halvmørkt rum på arealet, hvor der engang var slagteri, er Morten Grumstrup, lærer på Testrup Højskole, i gang med at ændre rammerne for sociale aktiviteter med 12-14 personer.

- De bliver sat sammen, og i først fem minutter har den ene part ordet, og i de næste fem er det den anden. De kender ikke hinanden og skal opleve, hvordan det er, at en anden har kontrollen. Det kan være både grænseoverskridende og afslappende, siger han.

"Rethink Activism" byder på mad og drikke og masser af ny viden både lørdag og søndag.

Bjørna Abrahamsen synes, "Rethink Activism" er et godt projekt. Foto: Axel Schütt
Kunstnere, der har faste værksteder i området, er også i gang med et værk. Fra venstre Klaus Bahnsen, Jan Balling, Arne Granberg, Kim Grønborg og Gudrun Steen Andersen. Foto: Axel Schütt
Morten Grumstrup (til venstre) fra Testrup Højskole har sat gæsterne i gang med grænseoverskridende samtaler. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Politiet har anholdt to og jagter flere: Bankede 20-årig og smed ham i bagagerummet, inden de kørte galt

Annonce