Annonce
Horsens

Svinebolsjer og kartofler med indbagt sovs i kirken

Majken Junker lægger sidste hånd på værket, inden svinebolsjerne skal præsenteres. Foto: Dorthea Dittmer
Tre kokkeelever fra Learnmark vendte julens madtraditioner på hovedet og serverede onsdag aften traditionelle retter på utraditionelle måder i Klosterkirken

Horsens: Kartofler lavet i æbleskivepande, and med appelsin og sprøde svinebolsjer med rødkål i midten. Igen i år åbner Klosterkirken i Horsens dørene til en adventskalender for borgerne. Fem onsdage i træk kan de sætte tænderne i julens mange godter, når kokkeelever fra kokkeuddannelsen på Learnmark kokkererer og arrangerer kendte juleklassikkere i nye forklædninger.

- Vi har spist flæskesteg i Danmark i over 400 år, så det er tid til at prøve noget nyt, og fordi vi ikke serverer maden på tallerkener, har vi også skullet tænke alternativt i forhold til servering, fortalte Nicolaj Pedersen, da han præsenterede menuen.

Han er en af et hold på tre kokkeelever fra andet grundforløb på Learnmarks mad- og restaurant-uddannelse, som onsdag aften gav kirkegængerne i Klosterkirken deres bud på en traditionel julemiddag i nye klæder.

- Vi har testet maden meget, og vi ved, hvad der fungerer, men det bliver alligevel spændende at se, hvad de synes. Vi synes jo selv, det er herregodt, lød det forventningsfuldt fra Agnethe Hasler, som også havde stået i køkkenet hele dagen.

Kokkeeleverne har været i gang i en måned med at sammensætte og nytænke menuen, så den både smager af jul, men også er let at spise uden kniv og gaffel. Kartoflerne er lavet i æbleskivepande og i midten har eleverne lagt sovsen. Flæskestegen er lavet som en kugle med rødkål i midten, og anden er lavet med appelsin. Og de tre elever var spændte på at vise kirkegængerne, hvad de kunne.

- Det har været et godt forløb, og der er opstået nye ideer undervejs. Det er også en måde for os at lære at lave mad til mange mennesker og få en forsmag på det, vi kommer til, når vi er færdige, lød det fra Majken Junker.

- Vi har spist flæskesteg i Danmark i over 400 år, så det er tid til at prøve noget nyt, og fordi vi ikke serverer maden på tallerkener, så har vi også skulle tænke alternativt i forhold til servering.

Nicolaj Pedersen, Kokkeelev

Mad til 100

Julemadskalenderen løber af stablen fem onsdage fra 27. november og frem. Alle interesserede kan komme forbi og sætte tænderne i noget lækkert, og allerede fra første servering har det været noget af et tilløbsstykke, fortalte medarrangør og medlem af menighedsrådet Henrik Jensen, mens han hilste på de mange fremmødte.

- Sidste onsdag var der nok 50, og vi regner med endnu flere i dag, det rygtes jo, lød det.

Det var Henrik Jensen, der fik ideen til netop denne adventskalender, for ifølge ham lå den bare lige til højrebenet.

- Når man tænker jul, tænker man mad. Og vi her i folkekirken vil gerne prøve at få nogle unge ind. Derfor tænkte vi, det var en god idé med eleverne fra Learnmark. Det er en udfordring for os at bruge kirkerummet til andet end det, vi er vant til, så adventskalenderen er en rigtig god ide, forklarede han.

Til aftenens adventskalenderarrangement var omkring 70 mennesker samlet, og efter to salmer og en kort præsentation gik det løs.

- Vi har lavet mad til 100 i dag. Sidste gang havde de lavet til 75, og det hele blev spist. Jeg er ikke nervøs; det bliver jeg først, hvis jeg ser en, der spytter ud, men jeg håber, de spiser det hele, lød det fra Nicolaj Pedersen.

Agnethe Hasler er i fuld gang med at sætte de 100 portioner and frem til Klosterkirkens kirkegængere. Foto: Dorthea Dittmer
Kokkeeleverne Nicolaj Pedersen, Agnethe Hasler og Majken Junker ventede på, at salmerne blev overstået, og de omkring 70 fremmødte kirkegængere skulle sætte tænderne i deres nyfortolkede juleretter. Foto: Dorthea Dittmer
Der var blandt andet andebryst med rødkålspuré og appelsin og svinebolsjer på menuen. Foto: Dorthea Dittmer
Annonce
Horsens For abonnenter

Nyvalgt politiker udfordrede den gode tone i byrådssalen på det første møde: Beskyldte byrådskollega for at 'rage udvalgsposter til sig'

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Brædstrup For abonnenter

Efter vild politiaktion i Nim: Beboere blev vækket af ung mand, der var i fare og bad om hjælp

Sport

HIC-comeback lurede mod mestrene, men gled ud af hænderne: - Det er frustrerende at have fem sæt øjne på mig, hver gang jeg modtager bolden

Horsens

De praktiserende læger må nu vaccinere mod covid-19 - fra fredag kan du se, om din egen læge tilbyder vaccine

Store mængder ulovligt fyrværkeri smugles til Danmark i posten: I år ser ud til at blive et rekordår

Horsens For abonnenter

VIA står til at miste mindst 900 studerende - nu er der sat navn på de seks uddannelser, der skal lukke

Horsens

Omfattende aktion er slut efter fire timer: Mand forskansede sig i hus - politiet ledte efter skydevåben

Horsens

45 smittede på én skole på tre uger: Anbefalingerne virker, og vi går ikke længere på samme måde i panik, men tager det som det kommer

Forsvaret forurener campingejers fiskesø: - Gå i gang med at rense op nu

Odder

Odder midtby undgik oversvømmelse: Ny dæmning holdt på vandet

Horsens For abonnenter

DF'er topper listen: Se hvad Horsens-politikerne tjener på deres byrådsarbejde

Horsens

Brandvæsenet tilkaldt til brand i silo - men flammerne havde en helt naturlig forklaring

Annonce