Annonce
Østjylland

Svaret ligger i kloakken: Med ny testmetode kan vi blive på arbejdspladsen trods corona

Direktør Jesper Gamst viser, hvordan Eurofins udtager en prøve, der kan vise, hvor meget covidsmitte, der er blandt medarbejderne på deres egen virksomhed. Foto: Jens Thaysen
Firmaet Eurofins kan teste virksomheders medarbejdere for corona hver eneste dag, helt uden at stikke en vatpind op i næsen på dem.

GALTEN: Vi holder afstand, spritter hænder, og arbejder hjemmefra. Men hvad nu hvis man, på trods af corona, kunne gå på arbejde næsten som man plejer, uden at skulle bekymre sig om afstand og antal medarbejdere i samme lokale, fordi man ved, der ikke er ret meget smitte blandt virksomhedens ansatte?

Virksomheden Eurofins Miljø A/S, der er Danmarks største miljølaboratorium, har udviklet en metode, hvor man hele tiden kan teste alle ansatte for corona, uden at de hver dag skal have jaget en vatpind otte centimeter op i næsen.

- Jeg er sikker på, de fleste virksomheder synes, det var møgbesværligt, da alle medarbejderne skulle sendes hjem i foråret. Det gik godt et par uger, men så begyndte man at mangle interaktionen med kollegerne, siger Jesper Gamst, der er administrerende direktør i Eurofins Miljø.

Annonce

Eurofins har indtil nu udført godt 5.000 test, på deres egne lokationer og hos en række andre virksomheder og renseanlæg i Danmark og i udlandet.

Svaret ligger bogstaveligt talt i kloakken.

- Vi går ned i skelbrønden, hvor vi tager en delprøve hvert kvarter i virksomhedens åbningstid. Vi homogeniserer og analyserer den samlede mængde for corona i spildevandet. Det er typisk fem liter for en virksomhed med et par hundrede medarbejdere, forklarer han.

Corona stopper for gult

Der er dog en vis usikkerhed. Man kan ikke sige noget om, hvem af virksomhedens ansatte, der er smittet, og det kræver også, at den smittede har benyttet toilettet – og lavet stort. Tis er ikke nok.


Det vil løbe op, hvis Aarhus Kommune beder os om at monitorere alle plejehjem i kommunen. Men der er ikke én, der spørger, hvad det koster at drive de hvide telte. Uden at kende detaljerne i økonomien, er mit bedste bud et sted mellem 15 og 20 milliarder kroner om året

Jesper Gamst


Det er heller ikke så vigtigt, for det er det samlede smittetryk, som Eurofins kigger på.

Virksomheden har udviklet et lyssignal, der fortæller, hvordan virksomhedens ansatte skal forholde sig. Grønt lys betyder "kør" – der er ingen smittede, og man kunne i princippet fortsætte som fandtes corona ikke.

- Man skal selvfølgelig følge myndighedernes anbefalinger. Men ved gult lys, skal man være mere opmærksom på at spritte af, bruge mundbind, handsker i kantinen og holde afstand. Det sjove er, at det hver gang er lykkes for os at få virus væk igen, siger Jesper Gamst.

Det er i den grad en god idé at bremse for gult.

- Får man ikke ageret, har vi set mængden af virus tidoble på tre dage, og tidoblet endnu engang efter yderligere tre dage. Så det kan gå stærkt, hvis man ikke får grebet ind, og får fortalt medarbejderne, hvad de skal gøre. Hvis ikke man gør noget, så lukker virksomheden, siger han.

Annonce

En snedig metode

Der er ikke tale om et helt almindeligt lyssignal. Det kan også lyse orange. Og så har Eurofins en snedig metode til at finde frem til hvem, der er smittet.

Eurofin Miljø er Danmarks største miljølaboratorium. Foto: Jens Thaysen

- Vi deler folk op i teams af op til ti personer, der alle skal gå med mundbind. Så tester vi på en lille delprøve fra hvert mundbind, og så kan vi se, hvilket team der er smitte i. På den måde kan vi hurtigt reagere ved at sende personerne i teamet til persontest, så vi finder ud af, hvem af dem, der smittet, siger fortæller direktøren.

Med den metode skulle man helt kunne undgå, at lyssignalet lyser rødt, det betyder nemlig, at virus er påvist i høj mængde, og at så mange som muligt skal arbejde hjemmefra.

Annonce

Penge at spare

Interessen for testmetoden er stigende.

- Vi var klar med allerede før sommerferien, men virksomhederne var svære at få i tale, fordi de ikke kunne se, hvordan de skulle bruge det derfor har vi udviklet ”lyskrydset” med en række anbefalinger. Og nu er det ved at gå op for folk, at vi skal leve med det her ret længe, siger Jesper Gamst.

Hvad koster det?

- Det afhænger af, hvor ofte man vil teste. Vi anbefaler et par gange om ugen, til man ser om der kommer virus ind. For en virksomhed med 300 ansatte vil det koste cirka 2.500 kroner pr. gang hvis de selv kan udføre prøvetagningen, siger han.

Der er en vis usikkerhed i målemetoden, den kræver blandt andet at folk benytter toilettet til at lave stort. Men samlet set giver Eurofins metode et fint billede af hvor stort smittetrykket i virksomheden er, og om der går op eller ned. Foto: Jens Thaysen

Om det er dyrt eller småpenge, afhænger af hvad det er værd for den enkelte virksomhed, at holde dampen oppe under produktionen.

Men samfundsøkonomisk, er der i følge direktøren potentielt en stor besparelse.

- Det vil løbe op, hvis Aarhus Kommune beder os om at monitorere alle plejehjem i kommunen. Men der er ikke én, der spørger, hvad det koster at drive de hvide telte. Uden at kende detaljerne i økonomien, er mit bedste bud et sted mellem 15 og 20 milliarder kroner om året, siger Jesper Gamst.

Hvis man bruger testmetoden på det lokale rensningsanlæg, kan man få et ret sikkert overblik over smittetrykket i kommunen, og justere sin smittejagt i forhold dertil.

Annonce

Validiteten

Eurofins har selv udviklet testmetoden.

Hvordan kan man være sikker på det virker?

- Vi har så godt et datagrundlag, at vi har valgt at lave en videnskabelig artikel. Så vi føler os ret overbevist om, at det virker, siger Jesper Gamst.

Artiklen er endnu ikke publiceret, men professor i Miljøbioteknologi ved Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet, Per Halkjær Nielsen, har læst den foreløbige version.

Kan man virkelig monitorere smittetrykket i spildevandet?

- Hvis man er syg med corona, udskiller man virus med afføringen. Det kan være meget eller lidt, men kigger man på en række mennesker, kan man med rimelig grad, når man måler i et kloaksystem, sige der er et niveau, der passer til det antal mennesker, siger Per Halkjær Nielsen.

Giver det ikke et meget usikkert resultat?

- Det er svært at sige præcis, hvor mange der er syge, men vigtige er også, at man kan se, når niveauet ændrer sig. Man kan måle om virus er der, og om det stiger eller falder. Måler man for eksempel på en by eller en bydel, kan man bruge det som en tidlig advarsel om, at nu sker der noget, siger han.

Advarslen kommer op til en uge, før man ser en stigning i antallet af smittede mennesker.

Men hvorfor gør vi det så ikke på alle rensningsanlæg?

- Det gør man faktisk også i det meste af verden. I virkeligheden er vi lidt bagefter her i Danmark. Man gør det rutinemæssigt i Holland, England, Spanien og mange steder i USA. Så der er på høje tid, vi kommer i gang med det også, siger professoren.

Annonce
Horsens For abonnenter

Kommunen afviser dispensation: Autocentralen skal flytte dæklager på Vejlevej, men naboerne er ikke tilfredse

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

Grusgrav bliver en realitet - nu kigger skuffet borgergruppe fremad

Hedensted For abonnenter

Fire Juelsminde-virksomheder vil bygge fælles solcelleanlæg ved Glud: Området skal også være rekreativt

Hedensted

Nej, man må ikke brænde sit skur af som sankthansbål: - Det er ikke en god idé

Sport

Kæmpesejr til Odder

Sport

HFS dømt til nedrykning fra danmarksserien

Leder For abonnenter

Horsens holder vejret, mens politikerne kæmper om E45

Kultur

Største koncert-satsning i flere år: Sir Elton siger farvel i Horsens

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Erhverv

Danmarks vildeste legetøjsbutik: Kids Coolshop rykker ind på stort lejemål i Bytorv Horsens

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Sport

Hedensted rystede topholdet

Horsens For abonnenter

De sagde nej til at sende vasketøjet på vaskeri: Sådan klarer vi vasketøjet i dag

Odder

Læsernes dom: Host op med penge til legepladser

Annonce