Annonce
Hedensted

Svanedamskvarteret skabte hed debat i byrådet: Venstre-politiker foreslår pengepulje til ramte husejere

Et flertal i Hedensted byråd stemte ja til at sende en bevarende lokalplan for Svanedamskvarteret i høring. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Lars Poulsen (V) kalder en ny bevarende lokalplan for Svanedamskvarteret for et direkte angreb på den private ejendomsret, og han stemte sammen med Kirsten Terkilsen (V) og Lars Bro (LA) imod at sende den i høring. Nu skal borgerne tage stilling.

Juelsminde: - Den her plan er et direkte angreb på den private ejendomsret. Den er så restriktiv, at det eneste, der mangler, er en bestemmelse for, hvor borgerne skal købe deres byggematerialer.

Sådan lød kommentaren fra Venstre-politikeren Lars Poulsen til en ny lokalplan for  Svanedamskvarteret i Juelsminde, som et flertal i byrådet onsdag aften valgte at sende i offentlig høring.

Lokalplanens formål er at sikre det historiske kulturmiljø, blandt andet med en række restriktioner for, hvordan husejerne må renovere deres boliger - men det skal politikerne slet ikke blande sig i, mener Lars Poulsen.

Annonce
Lars Poulsen (V) synes ikke, politikerne skal blande sig i, hvordan folks private boliger ser ud. Arkivfoto

- Det område har ligget der i 100 år, og det er ikke rimeligt, at vi bare ændrer vilkårene fra den ene dag til den anden. Der bor folk i området, som er klar til at bygge om, og som har brugt penge på tegninger, og så bliver de stoppet i 11. time. Når vi vil bestemme så meget over folks private ejendom, bør vi som minimum lave en pulje, hvor borgerne kan søge penge fra til ombygning mv., lød det fra Venstre-politikeren, der sammen med Kirsten Terkilsen (V) og Lars Bro (LA) stemte imod at sende lokalplanen i høring.

SF åben for mere beskyttelse

Lars Bro mener, at lokalplanen er udtryk for smagsdommeri og offentlig indblanding - og de to ting er ikke forenelige med LA's politik, fastslog han.

- Vi kæmper for at blive fri for netop offentlig indblanding og overformynderi, som den her lokalplan er et eksempel på. Borgerne i området har købt deres huse i god tro, men nu påfører vi dem ekstra udgifter, når de skal renovere dem. Hvis vi så gik hele vejen og kaldte det en fredningssag, så kunne borgerne få penge til ekstra materialer, men her er der ikke noget at komme efter, sagde Lars Bro.

På den anden side af debatten stod blandt andre Claus Thaisen (S) og Torsten Sonne (SF), der mener, det er på høje tid, der kommer en bevarende lokalplan for Svanedamskvarteret. Der findes i dag mange velbevarede, gamle huse i området, men igennem årene er der også bygget nyere huse med mere moderne udtryk.

- Den her lokalplan er en god ide. Vi kunne som kommune godt være mere på forkant med at bevare vores kulturmiljøer, og jeg synes, vi skal kigge os om for at se, om der er andre steder, hvor det også er nødvendigt at lave bevarende lokalplaner, foreslog Torsten Sonne.

Annonce

Husene kan blive mere værd

Lene Tingleff (V), der er formand for teknisk udvalg, mener også, det er vigtigt at sikre kommunens kulturmiljøer.

- Vi skal ikke have forbudszoner, men vi skal værne om vores byers historie og de værdifulde miljøer. Selvom der har været noget nybyggeri i Svanedamskvarteret gennem årene, er det ikke ensbetydende med, at vi bare skal give frit slag til alt. Vi har en pligt til at trække en streg og tage stilling til, hvordan det her område skal udvikle sig. Det er på høje tid, men det er ikke for sent, sagde Lene Tingleff på byrådsmødet.

Hans Kristian Skibby (DF) og Birgit Jakobsen (KD) bakkede også op om at sende lokalplanen i høring og mente i øvrigt ikke, at de berørte husejere ville blive ramt økonomisk.

- Det er i forvejen ikke det billigste boligområde, der er noget feinsmeckeri over det, og jeg tror, det kan blive en økonomisk fordel for boligejerne, at området bevarer sit udseende, sagde Hans Kristian Skibby.

Annonce

Borgere inviteres på byvandring

Lene Tingleff understregede, at der nu er lagt op til borgerinddragelse, når lokalplanen sendes i otte ugers offentlig høring. I den periode er der blandt andet planer om en byvandring i Svanedamskvarteret, hvor man kan høre om områdets historie.

Først efter endt høringsperiode, hvor alle borgere, virksomheder og foreninger har mulighed for at kommentere lokalplanen, skal politikerne træffe den endelige beslutning.


Vi er alt for restriktive, ikke bare i Svanedamskvarteret, men også i andre af kommunens kulturmiljøer.

Lars Poulsen (V)


Annonce
Horsens

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Horsens For abonnenter

Vejdirektoratet ser intet behov for ny omfartsvej: Men den er alligevel nødvendig, vurderer kommunen

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Ny øverste chef for 7000 kommunalt ansatte i Horsens: Charlotte Lyrskov udnævnt til ny kommunaldirektør

Horsens For abonnenter

Fra sofatid foran tv'et til huskøb i Stensballe: - I Horsens er der noget for alle

Erhverv

Første af sin art i Danmark: Nu er byggeriet af kollegium for håndværkere i gang på godsbanearealet

Podcast

Togbroen over Vejlefjord spøger stadig hos Else og John: - Om natten vil det blive helt forfærdeligt for os

Forsvarsministeriet kendte til forurening og trussel mod grundvand: Ordførere kritiserer manglende orientering

HH Elite For abonnenter

Kvalitet og bredde til forskel: HH Elites ti måls-sejr afslørede disse fire afgørende styrker

Horsens

Partiformand var med til at skyde Venstres valgkamp i gang: Ravn vil sætte en stopper for beskidt spildevand, der havner i fjorden

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Horsens

Det er sjældent, at der går vaskeægte røvhuller rundt iblandt os: 1250 elever mødte ind til første skoledag blandt stilladser og arbejdsfolk

For abonnenter

Mette Frederiksens brutale højre hånd fra Esbjerg i fokus for vilde sms’er

Navne

Malene fra Horsens bliver ny chef for bibliotekerne og Borgerservice i Billund

Horsens For abonnenter

Tomt torv i Horsens skal snart være fortid, hvis det står til borgmesteren: Vi skal række ud til klyngen af stadeholdere

Horsens

Vil du blive klogere på kandidaterne, inden du sætter dit kryds? Her er overblikket over de lokale vælgermøder

Annonce