Annonce
Brædstrup

Svømmeklub drukner i succes: Vi risikerer at lukke, hvis vi ikke får flere frivillige

Brædstrup Svømmeklub har holdt til i Brædstrup Svømmehal siden 1971, og der har altid været stor opbakning til klubben med masser af aktive svømmere. Der var dog stille i svømmehallen, da avisen kiggede forbi. Foto: Mads Dalegaard
Brædstrup Svømmeklub har i år fejret sit 50-års jubilæum og er i god form med knap 500 aktive medlemmer. Alligevel frygter klubbens bestyrelse for fremtiden. Svømmeklubben mangler nemlig desperat flere frivillige både i bestyrelsen og som trænere. Ellers kan klubben allerede lukke til sommerferien.

Brædstrup: Næsten hver dag i løbet af ugen bliver der svømmet baner fra kant til kant i Brædstrup Svømmehal, når Brædstrup Svømmeklub har træninger for klubbens 54 hold.

Her står svømmeklubbens cirka 20 trænere ved bassinkanten og giver børn, unge, ældre samt elitesvømmere gode råd om svømmeteknikker, og hvordan man kommer hurtigst og bedst igennem vandet.

Sådan har det været i over 50 år. Brædstrup Svømmeklub blev stiftet 15. juni 1971, og den kunne således tidligere i år fejre 50-års jubilæum. Allerede fra begyndelsen var der stor opbakning til byens nye svømmeklub. Den kom hurtigt op på 285 medlemmer, og 10. september i 1971 blev de første svømmehold sendt i vandet i den dengang helt nybyggede svømmehal, som åbnede dagen forinden.

Annonce
Dorthe Horn Christensen og Sveta Borch (t.h.) fra Brædstrup Svømmeklub er bange for, at de bliver nødt til at lukke klubben, hvis der ikke snart kommer friske kræfter til bestyrelsesarbejdet. Foto: Mads Dalegaard

- Man kan generelt sige, at der altid har været stor opbakning til Brædstrup Svømmeklub. Den voksede hurtigt til over 400 medlemmer, og sådan har det været siden. Vi kan se i arkiverne, at klubben altid har haft lidt nedgang, når der har været krise. Det skete i 1974, da noget af taget faldt ned og igen i 1996 på grund af en renovering. Det skete også i forbindelse med coronakrisen, men vi er altid kommet op igen, siger Sveta Broch, bestyrelsesmedlem i Brædstrup Svømmeklub.

Svømning for alle

Klubben nyder til daglig stor opbakning med knap 500 aktive medlemmer og cirka 150 passive i alderen 0 til 90 år, og dermed er Brædstrup Svømmeklub en af byens største idrætsforeninger. Klubben har tilbud til stort set alle, der kunne tænke sig at svømme. Der er således babysvømning med forældre, vandgymnastik, svømmetræning fra de helt små børn og opefter og enetimer for personer med vandskræk.

- Vi synes selv, at det er ret unikt, at en by på Brædstrups størrelse har en svømmeklub, hvor der er mulighed for at svømme helt fra baby, og til man er pensionist. Vi har endda et elitehold, så man kan svømme konkurrencesvømning, så man ikke behøver at tage til Horsens eller Silkeborg, siger Dorthe Horn Christensen, der også er medlem af bestyrelsen i svømmeklubben.

Annonce

For få frivillige

Brædstrup Svømmeklub tiltrækker også mange medlemmer fra de omkringliggende byer som Lund, Them, Østbirk, Tørring og sågar Skanderborg.

Men trods masser af aktive medlemmer og en god økonomi i klubben risikerer Brædstrup Svømmeklub at lukke allerede til sommerferien. Klubben har nemlig store problemer med at finde folk til bestyrelsen, og den situation er ikke holdbar særlig meget længere, mener de to bestyrelsesmedlemmer.

- Faktisk er situationen så alvorlig, at hvis der ikke kommer frivillige i bestyrelsen, er vi nødsaget til at lukke klubben. Vi skal være syv i bestyrelsen, og vi kan ikke få tilskud fra kommunen eller en konto i banken, hvis vi ikke kan opfylde vores egne vedtægter - og både bank og kommune er ret faste i kødet på, at vi skal opfylde vedtægterne, siger Sveta Borch.

Det undrer os, at vi kan have knap 500 medlemmer, og det ikke er muligt at skaffe syv til en bestyrelse. Vi synes selv, vi er en succeshistorie og har noget at tilbyde lokalsamfundet, men i øjeblikket er vi ved at drukne i vores egen succes.

Dorthe Horn Christensen


Klubben holder generalforsamling onsdag 24. november klokken 19.30 i Brædstrup Hallens cafeteria, og her ønsker tre af de nuværende bestyrelsesmedlemmer at stoppe. Det er derfor afgørende, at der kommer friske kræfter til.

- Vi sidder en gruppe af Tordenskjolds soldater, hvor flere egentlig gerne ville trække sig, da deres børn for længst er stoppet i klubben, men et stop vil være lig med, at klubben lukker. Det undrer os, at vi kan have knap 500 medlemmer, og det ikke er muligt at skaffe syv til en bestyrelse. Vi synes selv, vi er en succeshistorie og har noget at tilbyde lokalsamfundet, men i øjeblikket er vi ved at drukne i vores egen succes, siger Dorthe Horn Christensen.

Annonce

Mangler trænere

Det er ikke kun folk til bestyrelsen, som svømmeklubben mangler. Brædstrup Svømmeklub har i øjeblikket svømmetider til otte hold i svømmehallen, men holdene er lukket for tilgang, da der mangler trænere til undervisningen.

Brædstrup Svømmeklub har samlet mange minder i scrapbogen igennem 50 år, og bogen skal helst blive fyldt med endnu flere, lyder det fra Sveta Borch og Dorthe Horn Christensen . Foto: Mads Dalegaard

- Vi har også 10-15 på venteliste, så der er masser, der gerne vil svømme. Vi kan bare ikke imødekomme alles ønske om at få svømmetider i øjeblikket, da vi mangler trænere. Vi synes ellers, vi gør meget for at tiltrække trænere. Vi tilbyder dem løn for deres arbejde og sender dem på alle relevante kurser, siger Sveta Borch.

Annonce

Nogen må kunne hjælpe

I Brædstrup Svømmeklub er man bange for, at folk blander klubben og svømmehallen sammen, og mange derfor fejlagtigt tror, at det ikke er nødvendigt at være aktiv i klubben i fritiden.

- Svømmehallen er en offentlig hal, mens klubben lejer sig ind og er drevet af en bestyrelse som en helt almindelig idrætsforening. Vi frygter tit, at folk blander tingene sammen, og de derfor tror, at svømmeklubben og hallen er det samme. I samfundet er man også vant til, at man køber sig til tilbud, så måske tror folk fejlagtigt, at svømmeklubben nok skal klare sig, fordi det er offentligt. Men sådan hænger tingene jo ikke sammen, siger Dorthe Horn Christensen.

De to bestyrelsesmedlemmer håber dog ikke, at det bliver nødvendigt at lukke en succesfuld klub ned. Det vil være rigtig skidt for byen, mener de.

- Det vil være så ærgerligt, hvis vi bliver nødt til at lukke, for vi har masser af opbakning fra medlemmerne. Vi tror derfor også på, at der er nogle derude, som har lyst til at tage en tørn i bestyrelsen. Det er ikke noget, man behøver at være bange for. Så meget arbejde er der heller ikke i det. Vi mødes nogle gange om året, mens resten kan klares på mail, siger Sveta Borch.

Dorthe Horn Christensen og Sveta Borch (t.h.) har været aktive i den lokale svømmeklub i flere år. De mener begge, at Brædstrup Svømmeklub er en succeshistorie, som har noget godt at tilbyde lokalsamfundet. Derfor vil det være rigtig skift for byen, hvis klubben skal lukke. Foto: Mads Dalegaard


Annonce
Horsens For abonnenter

Grim, ærgerlig og snusket: Graven får ikke pæne ord med på vejen, men spørger du politikerne, er det netop ord, der skal være starten på forandring

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens For abonnenter

Lærer-Jan holder aldrig helt fri: Gæsterne og maden må vente, når eleverne ringer

Erhverv For abonnenter

Stinne rejste sig, da fundamentet under hendes firma smuldrede: Nu har hun 50 ansatte og modtager nye jobansøgninger hver dag

Podcast

Ældre Sagen håber på ekstra læger til Hedensted: Vores medlemmer vil blive berørt meget

Hedensted

Fældninger og skader på træer: Det skal til for at hjælpe Staksrode Skov, siger Naturstyrelsen

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

Leder For abonnenter

Tiden er kommet: Send dit brokke-gen på vinterferie og lad julefreden sænke sig tidligt og lad den vare til påske og gerne længere

Horsens

Vaccinationscenter opruster med vagt efter hærværk og forsøg på brandstiftelse på centret

Erhverv For abonnenter

Sushi-succes og vækst på værtshus, optik, chokolade og meget mere: Se hvordan lokale firmaer klarer skærene i ugens regnskaber

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Horsens

Mens priserne på energi stiger: Her bliver der ingen prisstigninger på fjernvarme

Erhverv For abonnenter

Midt i tvangslukning og produktionsproblemer: Allan Hansen fik et af sine bedste år nogensinde - og succesen er kun vokset siden

Kultur

Udsatte familier får chancen for at holde jul på Fængslet

Annonce