Annonce
Østjylland

Svære spørgsmål til coronaprofessoren: Hvordan går det egentlig med det der covid?

Professor Lars Østergaard spritter sine hænder af. Han er en af de danskere, der ved mest om coronapandemien, så vi har stillet ham en række spørgsmål, blandt andet om vaccine og flokimmunitet. Foto: Jens Thaysen
10. september er Covid-19 ikke længere en samfundskritisk sygdom, men det betyder ikke, at den er væk. Vi har trykket professor Lars Østergaard lidt på maven for at få ham til at svare på en række spørgsmål om coronasituationen lige nu.

SKEJBY: Er man bedre beskyttet mod Covid-19, hvis man har naturlige antistoffer, end hvis man er blevet vaccineret mod corona? Hvornår skal vi vaccineres igen - og hvad blev der egentlig af flokimmuniteten?

Det er nogle af de spørgsmål, som vi har stillet professor Lars Østergaard fra infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

Og det er faktisk ikke spørgsmål i den lette ende for professoren.

Annonce

Smitte eller vaccination?

Er man bedre beskyttet mod Covid-19, hvis man er vaccineret, end hvis man har været smittet med corona?

- Der er kommet nogle nye resultater fra Israel, der viser, at det måske er bedre at have være smittet end at være vaccineret. Men resultaterne er ikke fuldt ud overbevisende, og der er andre undersøgelser, der tyder på det modsatte. Så det kan man ikke udtale sig præcist om, siger Lars Østergaard med overbevisning i stemmen.

Coronavaccine på havnen i Aarhus. Første stik gik til Peter Lykke Eriksen, der er reservelæge på Lever-, Mave- og Tarmsygdomme, når han ikke deltager i beredskabet. Foto: Jens Thaysen

Er det derfor, man skal vaccineres, selv om man har været smittet?

- Vaccinen dækker bredere end den infektion, man fik med en bestemt type af covid. Hvis man også vaccineres, er man måske bedre beskyttet mod fremtidige varianter. Og det kan være man i det hele taget er bedre dækket, hvis man får det boost, som vaccinen giver - man kan sammenligne det med et tredje vaccinestik. Men igen, det er der faktisk ikke nogen der ved med sikkerhed endnu. Vi lærer vejen, mens vi går den, for det er en helt ny virus og nogle helt nye vacciner, siger han.

Annonce

Delta-varianten

Hvor lang tid går der, inden alle ikke-vaccinerede er smittet?

- Der er ingen præcise tal for, hvor mange danskere, der har været smittet. Vi ved godt, hvor mange der er testet positiv, men der er nogen, der ikke er blevet testet. Normalt ville man kigge på antistoffer blandt bloddonorer, men det er vanskeligt, når så mange er vaccinerede. Et gæt lyder på en halv million, siger Lars Østergaard.

Frontpersonalet stod først for, dengang man var bange for, at sundhedsvæsnet skulle bryde sammen. I dag giver det mere mening, at det er sundhedspersonale, der arbejder tæt på sårbare patienter, der bliver rykket frem i køen

Lars Østergaard

73 procent af befolkningen er jo vaccineret, hvis man lægger der 500.000 smittede til, er vi så ikke ved at være der?

- Man kan ikke lægge de to tal sammen, for der er vaccinerede, der også har haft corona, siger han.

Annonce

Skolesmitte

Når delta-varianten er så smitsom, hvorfor har vi så ikke set massive virusudbrud blandt de ikke-vaccinerede skolebørn i Aarhus. Virus må da have en fest i klasselokalerne?

- Har vi ikke det? Jeg kender til skoleklasser med 15 smittede. Så det ses, siger professoren.

Første skoledag på Samsøgade skole, efter første corona bølge; april 2020. Foto: Jens Thaysen

Hvorfor har vi så ikke lukket skole efter skole ned?

- Man vil opretholde en skolegang, så børnene kan lære noget. Børn og unge bliver ikke ret syge af corona, så den største bekymring er, at de tager smitte med hjem til en, der kan blive syg, enten fordi vedkommende ikke vil vaccineres, eller fordi der er tale om en person med et svagt immunforsvar, så vaccinen ikke er slået an. Det kan være transplanterede eller andre, der får immundæmpende medicin, siger Lars Østergaard.

Annonce

Hvad med flokimmuniteten?

10. september er Covid-19 ikke længere en samfundskritisk sygdom, men med mere end 800 smittede i døgnet i Danmark er pandemien endnu ikke overstået på trods af, at 73 procent af befolkningen er vaccineret.

Testkø ved Falck i Aarhus. 10. september er covid ikke længere en samfundskritisk sygdom. Foto: Jens Thaysen

Hvad skete der lige med flokimmuniteten?

- Fordi delta-varianten er så aggressiv, så kræver det, at 90 procent af befolkningen er vaccineret eller har været smittet, siger Lars Østergaard.

Skal vi så bare vente?

- Spørgsmålet er, om vi kan komme op på 90 procent, for vi vil begynde at se, at nogen af dem, der havde infektionen i første bølge - eller de første vaccinerede - vil have problemer med at holde virus fra kroppen, siger han.

Er det fordi immuniteten klinger af?

-Ja, det sker over tid. Hvor hurtigt, det sker, afhænger af flere forskellige faktorer. Immuniteten holder - generelt set - ikke så længe blandt ældre og immunsvækkede, som blandt unge og raske. En anden ting er, hvad der er nok. Hvornår er ens immunsystem stærkt nok - det er der ingen, der ved endnu, siger han.

Annonce

Det tredje stik

Hvornår skal de første vaccinerede regne med at skulle lægge arm til endnu en dosis vaccine?

- Vaccinerne er endnu ikke godkendt til mere end to stik. Det er en europæisk godkendelse, så det arbejdes der på lige i øjeblikket, lige som også rækkefølgen for det næste stik er under overvejelse, siger Lars Østergaard.

 Er der ikke bare den samme som sidste gang - de ældste først?

- Det er allerede besluttet at vaccinere de cirka 50.000 immunsvækkede danskere med et tredje stik først. Med hensyn til rækkefølgen for resten af befolkningen, så giver det ret god mening at vaccinere dem, der fik først, først igen, siger han.

Samlede tal for corona pandemien

  • PCR test: 40.641.927
  • Personer testet: 5.045.978
  • Smittede personer: 345.463
  • Dødsfald: 2.584
  • Dødsfald i procent af smittede personer: 0.75%
  • Antigentest (hurtigtest): 40.442.912

En enkelt ting har ændret sig.

- Frontpersonalet stod først for, dengang man var bange for, at sundhedsvæsnet skulle bryde sammen. I dag giver det mere mening, at det er sundhedspersonale, der arbejder tæt på sårbare patienter, der bliver rykket frem i køen, siger Lars Østergaard.

Annonce
Hedensted For abonnenter

Porte, sten, diger, lave klitter og sandmotor: Her er forslagene til at sikre Juelsminde mod oversvømmelse

Danmark

Fredagens coronatal: 4559 nye smittede og ny top i coronarelaterede dødsfald

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Laudrup og den øvrige elite brugte en lørdag i Horsens: Det er et kæmpe skulderklap, der betyder, vi må have gjort noget rigtigt

Erhverv For abonnenter

164-årigt industrifirma går tilbage til historisk navn og opruster: Vi vokser så voldsomt, at vi skal bruge 20 nye

Horsens

Bowlingspil endte i slagsmål og ung mand kaldte betjente for hunde: Politiet blev kaldt ud i Horsens' natteliv

Erhverv

Martin har været mekaniker i 10 år: De svære fejl løser han derhjemme om aftenen

For abonnenter

En hel togkupé undlod at tage mundbindet på mellem Esbjerg og Odense: Nu kalder andre borgere deres opførsel 'svinsk' og kræver reglerne overholdt

Horsens For abonnenter

252 stemmer og en mistet plads i byrådet får ikke Anni Jakobsen til at give op: Jeg prøver igen om fire år

Horsens

Se video: Anne blev overrasket af sin kollega: Du gør det værd for os alle sammen at stå op og gå på arbejde

Horsens

Politiet efter drama i Nim: Der kan komme flere sigtelser

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

AC Horsens

19-årige David Kruse dominerede på midtbanen, da AC Horsens slog de nærmeste konkurrenter: Nu jagter han flere chancer i Jens Berthel Askous startopstilling

Horsens For abonnenter

22-årig dømt til behandling: Brød loven 28 gange i løbet af en times kørsel på motorvejen

Horsens

Fire biler endte lørdag morgen i grøften: Politiet advarer trafikanter mod uopmærksomhed

Annonce