Annonce
Odder

Svære budgetforhandlinger venter forude: Ingen penge er der nok af

Masser af borgere, embedsmænd og politikere mødtes tirsdag aften for at debattere de vigtigste emner forud for kommunens budgetlægning. Foto: Mathias Mundbjerg
Trods udsigt til flere penge fra Christiansborg, fattes kommunekassen penge. Det blev indledningen til at borgermøde forude for budgetforhandlingerne.

Odder: Der flytter stadig borgere til byen, og det er godt, men det er også dyrt. Derfor skal der tænkes ud af boksen, for at få råd til at investere i ny daginstitution, kommunale bygninger, klima og alle de andre ting, som byråd og borgere kunne tænke sig.

- Vi har en aftale om, at vi skal bruge 50 millioner kroner til anlæg, så vi skal have et større råderum, hvis vi skal tænke yderligere i bygninger og veje, sagde kommunaldirektør Henning Haahr, da han tirsdag aften gjorde rede for Odder Kommunes økonomiske situation, som den ser ud forud for budgetforhandlingerne.

En af de helt store udfordringer for kommunen er, at andelen af små børn og ældre borgere vokser betragteligt de kommende år. Og selvom der kommer penge fra staten i forhold til mange af de udgifter, der følger med børn og ældre, så skal der investeres massivt i daginstitutioner, plejeboliger, samtidig med, at der pga. færre børn i skolealderen skal nedlægges cirka 10 klasser over de næste fire år, hvis klassestørrelserne skal være økonomisk rentable.

Derudover skal der også bruges penge til vedligehold af eksempelvis kommunale bygninger og veje.

Annonce

Budgetproces

Budgetborgermødet tirsdag aften er begyndelsen på budgetprocessen, der skal ende med, at byrådet vedtager budgettet ved anden behandlingen 31. oktober.

2. oktober holder byrådet budgetseminar, inden 1. behandlingen af budgettet finder vej til byrådssalen 7. oktober.

Frem mod den endelige vedtagelse fortsætter forhandlingerne frem til 22. oktober, som er sidste frist for at komme med ændringsforslag.

Byrådsmøderne 7. og 31. oktober begynder vanen tro kl. 17 og er åben for alle.

Hvor skal pengene komme fra

Af kommunens samlede budget på 1,4 milliarder kroner er langt de fleste penge, 97,6 procent, bundet til tidligere beslutninger om eksempelvis bygninger og lønninger.

Der skal afdrages omkring 19,7 millioner kroner på gæld. Tilbage er der så et råderum på 13,9 millioner på basisbudgettet, som byrådspolitikerne kan lege med, når de skal forsøge at få ønsker opfyldt i det kommende budget. Dertil kommer et sted mellem seks og 10 millioner kroner fra den aftale regeringen og KL netop har lavet.

Skal der investeres flere penge i anlæg eller tilføres eksempelvis børneområdet flere penge til drift, skal pengene altså findes ved at spare et andet sted.

- Så politikerne står overfor en hård prioritering, sagde Henning Haahr.

Borgmester Uffe Jensen (V) lagde heller ikke skjul på, at der venter byrådet en svær opgave.

- Ingen penge har vi nok af. Og ønsker er der mange af, sagde han, da han bød velkommen til budgetborgermødet.

- Vi har stor fokus på borgerinddragelse i byrådet, og derfor vil vi også gerne have jeres input med, sagde borgmesteren, inden han gav hvert parti tre minutter til at fortælle, hvad de hver især synes er vigtigst.

Arkivfoto: Michael Bager
Færre elever i skolerne, betyder et fald i udgifterne, hvis altså man tilpasser skolernes drift derefter. Til gengæld stiger udgifter til småbørn og ikke mindst ældre betragteligt over de næste fire år. Ill. Odder Kommune
Graferne taler deres tydelige billede. Udgifterne til børn, unge og ældre stiger fra 4,4 millioner kroner i 2020 til 22,7 millioner kroner de næste fire år. Ill. Odder Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];