Annonce
Horsens

Sundparken-plan får en halv million kroner i støtte

Realdania har netop bevilliget en halv million kroner til en strategisk plan, som skal være med til indfri kommunens udviklingsplan, hvor Sundparken i 2030 ikke længere er på ghettolisten. Foto: Morten Pape
Horsens Kommune får en økonomisk håndsrækning til at løfte Sundparken. Borgmesteren kalder det en cadeau til kommunens udviklingsplan.

Horsens: Realdania har doneret 500.000 kroner til Horsens Kommune og Andelsboligforeningen Odinsgaard. Pengene skal gå til udarbejdelsen af en strategisk udviklingsplan for Sundparken. Den nye strategiske plan til en halv million kroner skal hjælpe med at udrulle kommunens egen storstilede udviklingsplan for at få Sundparken af ghettolisten. Udviklingsplanen, som blev vedtaget i marts, indeholder blandt andet en dispensation, som giver kommunen mulighed for kun at nedbringe andelen af almene familieboliger i området til 60 procent og ikke 40 procent, som ghetto-lovgivningen ellers foreskriver.

Men det er stadig langt fra de 100 procent almene boliger, som Sundparken i dag består af. Så pengene er en kærkommen håndsrækning, lyder det fra borgmester Peter Sørensen (S).

- Det er en cadeau til vores udviklingsplan, at Realdania går ind og støtter. Nu er der penge til at arbejde videre med planen - og det sværeste kommer jo først nu, lyder det fra borgmesteren.

Pengene er givet med formålet ”At styrke helhedstænkningen om at tænke ud over de enkelte boligområders matrikler og sikre en sammenhængende by, som også fremover kan tilbyde en god bolig til alle”, lyder det i begrundelsen. Og den halve million skal bruges til at ansætte COWI som ekstern rådgiver i forbindelse med udarbejdelsen af den strategiske udviklingsplan, som skal konkretisere hele projektet.

- Nu skal vi til at lave den klare plan for, hvad der kan lade sig gøre. Både i forhold til naturområder og infrastrukturen for gående og cykler - og i det hele taget for, hvordan man binder hele området sammen, forklarer borgmesteren.

Det er en cadeau til vores udviklingsplan, at Realdania går ind og støtter. Nu er der penge til at arbejde videre med planen - og det sværeste kommer jo først nu.

Peter Sørensen (S), borgmester

Overvåger allerede flytninger

Når kommunens udviklingsplan i sin helhed er rullet ud i 2030, vil der være bygget nye boliger, solgt boligblokke fra, Langmarkskolen er revet ned, Sundparkhallen med tilhørende fælleshus er væk, og både en ny skole og en ny hal er kommet til. Men det ligger alt sammen lagt ude i fremtiden. I den lidt mindre skala er kommunen til gengæld nu i fuld gang med at rulle planen ud på andre parametre.

- Det vigtigste er at få beskæftigelsen op, og det går fornuftigt fremad. Derudover monitorerer vi flytninger i parken, og der er allerede nu nogen, som ikke kan flytte ind, fortæller borgmesteren, som glæder sig over, at Realdania nu er med.

- Det er mange penge, som vi ellers skulle have fundet et andet sted. Så det betyder uendeligt meget, og jeg er meget glad for, at Realdania kan se sig selv i det her projekt.

Det er ikke første gang, at Realdania støtter projekter i Sundparken. I 2011 var fonden med til at finansiere gadeidrætsanlægget, eller parkour-anlægget, som det også kaldes i Sundparken, og i 2017 gav Realdania 1,9 millioner kroner til at renovere Rytterkildedalen - der skærer sig ned mellem Beringsvænget og Sundparken. Området fik både nye legeredskaber og nye stisystemer.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Korshærsleder: Hjemløsetallet i Horsens stiger igen - der bør være flere 'skæve boliger'

Læserbrev: Mens hjemløsetallet i Danmark stort set er uændret, er der ifølge den seneste landsdækkende hjemløsetælling nu 181 hjemløse i Horsens. Det er en stigning på 45 personer i forhold til 2017. Det betyder, at der er 181 borgere, der på optællingstidspunktet ikke havde en fast adresse. Det er mennesker, der f.eks. sover hos en ven eller bor i et kolonihavehus, en garage, en forladt bygning eller i telt. 30 horsensianere bor på herberger (§ 110) rundt omkring i landet. Det koster ca. 30.000 kr. pr. måned for hver person, hvoraf Horsens Kommune betaler halvdelen. Staten betaler den anden halvdel. En udgift for Horsens Kommune på ca. 5,5 mio. kr. At være hjemløs er en ulykkelig situation, det er flovt og skamfuldt ikke at have et sted at bo. At have en bolig er en basal ting, som alle vi andre tager for givet. Vi møder dem på Kirkens Korshærs varmestue i Borgergade, hvor de kommer for at få morgenmad, et bad og et måltid varm mad. Vi møder dem, når de kommer direkte udskrevet fra psykiatrisk hospital eller løsladt fra fængslet uden en funktionel bolig. Vi sender dem på gaden igen, når varmestuen lukker kl. 13.30, velvidende at nogen af dem ikke har et sted at gå hen, før vi åbner igen næste morgen. Gæstfriheden er dog stor hos varmestuens øvrige brugere, som ofte inviterer de hjemløse hjem til sig. En nødløsning, som der desværre sjældent kommer noget godt ud af. Hjemløshed er et komplekst problem, fordi det ikke blot handler om at få en billig bolig. Det er komplekst, fordi man sjældent bare er hjemløs. Ofte er man også plaget af misbrug og stor gæld forårsaget af kviklån, narko og spil. Har man så også en psykiatrisk lidelse, så er det meget svært at få hverdagen til at fungere. Får man endelig en bolig, varer det ikke længe, før man ender på gaden igen. Som hjemløs er man truet på sin eksistens, og det er en ond cirkel, der starter. Man er i ekstrem fare for at blive involveret i vold, kriminalitet, afpresning og prostitution, og gentagne gange møder de hjemløse op på varmestuen og har mistet alt, og varmestuens medarbejdere må hjælpe dem med at få bragt orden i kaos igen. Mange af varmestuens brugere har fået gentagne tilbud om bolig og misbrugsbehandling i løbet af deres liv, men det har ikke fungeret. De passer ikke ind nogen steder, og misbruget fortsætter. Derfor bør der bl.a. være flere "skæve boliger" med en social vicevært tilknyttet, hvor de kan bo og leve i fred og have deres misbrug uden at genere nogen naboer. Desuden bør der være en fokuseret og forebyggende hjemløseindsats, hvor alle kommunens instanser og samarbejdspartnere arbejder sammen om konkrete løsninger for den enkelte hjemløse.

Annonce