Annonce
Horsens

Sundhedsplejerske om indsats for nybagte forældre: Far er lige så vigtig som mor

Ledende sundhedsplejerske i Horsens kommune, Renata Sloth Carlsen minder om, at far er vigtig, og det skal han have at vide. Foto. Søren E. Alwan
For babyer og små børn er far lige så vigtig som mor, og det skal slås fast med syvtommersøm, mener ledende sundhedplejerske Renata Sloth Carlsen.

Horsens: I Danmark har vi en tendens til at tale om far som mindre vigtig end mor for babyer og små børn. Og det er faktisk et problem, som kan være med til at skubbe far ud på sidelinjen, mener ledende sundhedsplejerske i Horsens Kommune Renata Sloth Carlsen.

Hun er netop ved at lægge sidste hånd på en omfattende teoretisk analyse, hvor Horsens Kommunes alternativ til mødregrupper, Familieiværksætterne, er udvalgt som case.

Seneste tal viser nemlig, at kun 50 procent af fædrene deltager i Familieiværksætternes kurser, som er for både mor og far. Derfor har en flok fædre været med i fokusgruppeinterview i forbindelse med analysen, og det har kastet nyt lys over tingene.

- Fædrenes stemme har simpelthen været fraværende. Jeg fik den tanke i min undersøgelse, at der stadig er en følelse af, at far ikke er lige så vigtig som mor. Og hvis vi indirekte kommer til at signalere det, er det naturligt, at han måske trækker sig, lyder det fra Renata Sloth Carlsen.

Annonce

Familieiværksætterne

  • Familieiværksætterne er et gruppeforløb, som siden december 2014 er blevet tilbudt alle førstegangsfødende.
  • Det er udbudt af Sundhedsplejen i Horsens, som lige nu er i gang med at klarlægge, i hvilken grad Familieiværksætterne skaber værdi for førstegangsforældre. Sundhedsplejen opfordrer frivillige til at melde sig til fokusgruppeinterviews.
  • Fra 2019 er familieiværksætterforløbet lavet om, så det nu begynder omkring 28. graviditetsuge og varer, til barnet er circa et år. Der er i alt 11 mødegange med temaer, der er relevante for barnets aktuelle alder, samt fødselsforberedelse i samarbejde med jordemødre. Fædrene er inviteret med til alle mødegange.

Nu skal forløbet justeres

Kampen for ligestilling har som bekendt buldret og blomstret i over 100 år, men det er ikke kun kvinderne, som har noget at kæmpe for. I Renata Sloth Carlsens analyse tegner der sig nemlig et andet billede af grunden til fars udeblivelse end manglende interesse og besværlig praktik, som man tidligere har brugt som forklaring.

- Før tænkte vi, det er, fordi de er på arbejde, eller at forløbet ikke er så interessant for dem eller måske lidt for kvindeagtigt. Men der kan være andre årsager, som er skabt af en kønsstereotyp forestilling om forældreskabet. Jeg er kommet til en erkendelse af, at vi måske også er kommet til at give udtryk for, at far ikke er lige så vigtig som mor, fortæller Renata Sloth Carlsen.

Og det er helt forkert, understreger hun.

- Forskellige studier viser, at det har stor betydning for børns udvikling, at de har god relation til far, og det gælder både piger og drenge. Og det, som vi har talt om i forhold til faderperspektivet, har gjort, at jeg er blevet endnu mere opmærksom på, hvor vigtigt det er, at de her fædre er med på banen.

Derfor skal familieiværksætter-forløbet nu justeres, så fædrene er tænkt endnu mere ind.

- En af de læringspointer, jeg vil tage med i udviklingen af familieiværksætterne, er, at vi skal være insisterende på, at fædrene er vigtige og skal med. Jeg tror, vi kan gøre mere for at præcisere det.

- Vi har haft hold, hvor der stort set ikke var fædre, og vi kan godt udfordre, om det kan lade sig gøre tale med dem om, hvad der skulle til, for at de var med. Måske har de selv forslag til noget indhold, og forhåbentlig kan vi lykkes med, at fædrene kan få en oplevelse af, at det her er også vigtigt for mig, og jeg er også vigtig.

Fædrenes deltagelse

Fædrenes deltagelse i Familieiværksætterne:

I 2017 deltog 67,3 procent af fædre på første mødegang og 37,5 procent på sidste mødegang. Generelt hen over forløbet lå fædres deltagelse på ca. 50 procent.

Kilde: Sundhedsplejen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En hyldest til den gode idé - lad os få mere af den slags

Gode ideer kan vi aldrig få for mange af. Og når de så oven i købet bliver omsat i handling og er en gevinst, er der ekstra grund til at anerkende et godt initiativ. Sådan er det med Mai-Britt Therkelsen, der som leder af tøjafdelingen hos Blå Kors kunne se genbrugsguld gå tabt på grund af manglende hænder. Mange ville trække på skuldrene og ærgre sig, men heldigvis ville Mai-Britt Therkelsen det anderledes. Hun fik en god idé om at lave en sorteringscentral som et beskæftigelsesprojekt, og nu er det blevet til virkelighed med opbakning fra Horsens Kommune. Et initiativ, der har alle muligheder for at blive en gevinst for alle parter. Den slags kan vi ikke få nok af, og det er vigtigt at anerkende, når en idé på den måde bliver til virkelighed. Mai-Britt Therkelsens initiativ minder os alle om, at der i princippet ikke skal så meget til. Der må være masser af lignende ideer, der rumler og rumsterer derude i Horsens og opland. Lad os få dem på bordet. Alle kan måske ikke lade sig realisere, men hvorfor ikke hjælpe hinanden med at gøre hverdagen lettere og udnytte de ressourcer, vi har, bedst muligt. I dette tilfælde havde Mai-Britt Therkelsen en chef, der var på ideen, ligesom Horsens Kommune også bakkede op. Sådan er det med alle ideer. De kræver opbakning og støtte. Vi er alt for gode til at tale ting ned og skyde forslag ned med en halvdårlig, kvik bemærkning. Den slags er dræbende for folk med gode ideer og lyse indfald, og fremfor alt risikerer vi at smide guld på gaden. Husk det næste gang, du får en god idé eller bliver præsenteret for én af slagsen. Giv det en chance. Ikke noget med at sige: Hvorfor dog det? Støt og bak op og spørg i stedet dig selv og dine omgivelser: Hvorfor ikke? Det vil være til gavn for os alle på den lange bane, så hyld den gode idé og lad os får mere af den slags.

Annonce