Annonce
Ikast-Brande

Sundhedsformand er betænkelig ved hjemmesygepleje-forsøg

Pilotprojektet vil underminere professionalismen indenfor den kommunale pleje, mener Frank Heidemann, der er formand for sundheds- og omsorgsudvalget. Arkivfoto
Formanden for kommunens sundheds- og omsorgsudvalg Frank Heidemann (S) frygter, at den kommunale sygepleje undermineres.

Ikast/Brande: Formanden for Ikast-Brande Kommunes sundheds- og omsorgsudvalg, socialdemokraten Frank Heidemann, frygter, at den kommunale hjemmepleje og hjemmesygepleje bliver svækket af, at det private firma Lokalpleje Danmark nu kommer på banen og skal yde hjemmehjælp og hjemmesygepleje til foreløbig 60 borgere i Engesvang og Bording.

Der er foreløbig tale om et pilotprojekt, og kontrakten mellem kommunen og Lokalpleje Danmark løber over to år og seks måender. Projektets start er blevet forsinket på grund af corona-krisen, men netop coronaen har givet Frank Heidemann anledning til ekstra bekymring over projektet.

- I disse coronatider er det vigtigt at man har en slagfast og stærk kommunal sygepleje, og når man bringer et privat firma, er man nødt til at fyre et tilsvarende antal folk i den kommunale sygepleje. Dermed risikerer vi at miste nogle specialister, som man selvfølgelig ikke kan have i sådan et lille firma. Min bekymring er, at man underminerer hele den professionalisme og kvalitet, vi har i den kommunale sygepleje, siger Frank Heidemann.

Set i lyset af corona-epidemien, så mener du, at det her er betænkeligt?

- Det var det også før. Det er ikke nogen hemmelighed, at Socialdemokratiet stemte imod hver gang. Vi oplever, at regionen og de praktiserende læger efterspørger en stærk og professionel kommunal sygepleje og hjemmepleje. Nu lægger de borgerlige op til et pilotprojekt, som de gerne vil have udbredt, men det vil underminere professionalismen indenfor den kommunale pleje, siger Frank Heidemann.

Buurtzorg-modellen stammer fra Holland, men forholdene kan ikke sammenlignes, mener Heidemann:

- I Holland har de et privat forsikringsprincip, og man kan ikke gå ud fra, at hvis det fungerer i Holland, vil det også fungere i Danmark, siger han.

Læger ikke spurgt

- Noget af det, der irriterer mig rigtig meget er, at man slet ikke har spurgt de praktiserende læger, som er nogle af vores vigtigste samarbejdspartnere. Det her er topstyret og "jabbet" igennem, og det er ikke vores måde at køre tingene på, lyder det fra Frank Heidemann.

- Som formand for sundheds- og omsorgsudvalget vil jeg loyalt prøve at få det til at virke, men det er klart, at vi Socialdemokrater vil være ekstremt opmærksomme på kvalitet af dette tilbud... og også prisen. Det vil vi virkelig undesøge til bunds. Et er at vi tror, at det vil blive et dårligere tilbud for samtlige borgere, fordi vi nedkvalificerer vores hjemmesygepleje. Og hvis det så også koster flere penge, så er den da helt gal, siger han videre.

Heidemann fortæller, at han har fået en hel del reaktioner fra bekymrede medarbejdere i den kommunale sygepleje. Endnu har han ikke fået reaktioner fra borgere.

- Projektet er jo lige gået i gang, så derfor har vi ikke fået reaktioner fra borgerne endnu. Men man skal huske, at borgerne har et frit valg. De kan til enhver tid vælge kommunal hjemmepleje og sygepleje. Det er vigtigt. Spørgsmålet er så, om borgerne også får det at vide, siger han.

Rent politisk er der røre om projektet.

- Det er kørt udenom sundhedsudvalget. Man har lavet et såkaldt paragraf 17 stk. 4 udvalg... sjovt nok ikke med formanden for sundhedsudvalget i spidsen, men med borgmesteren, og det kan man så spekulere lidt over. Men vi vil i høj grad følge projektet og have fokus på kvaliteten og prisen, siger Frank Heidemann.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Borgere glæder sig til at få fjernvarme - men udsigten til to store varmetanke vækker bekymring

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Su-su-superliga! Reportage og masser af billeder fra kæmpe AC-fejring på stadion og fest i Forum Horsens

AC Horsens For abonnenter

Karakterbogen: Genial satsning gjorde angriber til dagens spiller i superliga-sovs

AC Horsens

Stolt og tilfreds cheftræner: Oprykninger vænner man sig aldrig til, og denne her var meget fortjent

Horsens

John Andersen runder snart 83 år, men arbejder syv timer hver dag med sin enestående have

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

AC Horsens

Se alle billeder og reaktioner: Her rykker AC Horsens op i superligaen

Odder For abonnenter

Bager får sur Smiley for smuds i krogene og kondensvand i fryserummet

Brædstrup

29-årig erkender bilbrande i retten: Jeg var depressiv og nede i livet

Horsens

Yvonne fik hjernerystelse, brækkede næsen og slog tænderne løse på parkeringspladsen foran Lidl: Ejer anerkender problem - kanterne er simpelthen for små

Se Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Debat

Det er med stor bekymring for de foreslåede besparelser, at vi skriver dette: Særlige borgere har brug for særlige indsatser

Erhverv For abonnenter

Anders fik sin drømmeuddannelse i Hedensted, men nu bliver tilbuddet lukket: Der er for få studerende

Hedensted

Nu vil Tørring også med på padelbølgen: Mangler mindst en million for at få projektet skudt over nettet

Annonce