Annonce
Ikast-Brande

Sundhedsformand er betænkelig ved hjemmesygepleje-forsøg

Pilotprojektet vil underminere professionalismen indenfor den kommunale pleje, mener Frank Heidemann, der er formand for sundheds- og omsorgsudvalget. Arkivfoto
Formanden for kommunens sundheds- og omsorgsudvalg Frank Heidemann (S) frygter, at den kommunale sygepleje undermineres.

Ikast/Brande: Formanden for Ikast-Brande Kommunes sundheds- og omsorgsudvalg, socialdemokraten Frank Heidemann, frygter, at den kommunale hjemmepleje og hjemmesygepleje bliver svækket af, at det private firma Lokalpleje Danmark nu kommer på banen og skal yde hjemmehjælp og hjemmesygepleje til foreløbig 60 borgere i Engesvang og Bording.

Der er foreløbig tale om et pilotprojekt, og kontrakten mellem kommunen og Lokalpleje Danmark løber over to år og seks måender. Projektets start er blevet forsinket på grund af corona-krisen, men netop coronaen har givet Frank Heidemann anledning til ekstra bekymring over projektet.

- I disse coronatider er det vigtigt at man har en slagfast og stærk kommunal sygepleje, og når man bringer et privat firma, er man nødt til at fyre et tilsvarende antal folk i den kommunale sygepleje. Dermed risikerer vi at miste nogle specialister, som man selvfølgelig ikke kan have i sådan et lille firma. Min bekymring er, at man underminerer hele den professionalisme og kvalitet, vi har i den kommunale sygepleje, siger Frank Heidemann.

Set i lyset af corona-epidemien, så mener du, at det her er betænkeligt?

- Det var det også før. Det er ikke nogen hemmelighed, at Socialdemokratiet stemte imod hver gang. Vi oplever, at regionen og de praktiserende læger efterspørger en stærk og professionel kommunal sygepleje og hjemmepleje. Nu lægger de borgerlige op til et pilotprojekt, som de gerne vil have udbredt, men det vil underminere professionalismen indenfor den kommunale pleje, siger Frank Heidemann.

Buurtzorg-modellen stammer fra Holland, men forholdene kan ikke sammenlignes, mener Heidemann:

- I Holland har de et privat forsikringsprincip, og man kan ikke gå ud fra, at hvis det fungerer i Holland, vil det også fungere i Danmark, siger han.

Læger ikke spurgt

- Noget af det, der irriterer mig rigtig meget er, at man slet ikke har spurgt de praktiserende læger, som er nogle af vores vigtigste samarbejdspartnere. Det her er topstyret og "jabbet" igennem, og det er ikke vores måde at køre tingene på, lyder det fra Frank Heidemann.

- Som formand for sundheds- og omsorgsudvalget vil jeg loyalt prøve at få det til at virke, men det er klart, at vi Socialdemokrater vil være ekstremt opmærksomme på kvalitet af dette tilbud... og også prisen. Det vil vi virkelig undesøge til bunds. Et er at vi tror, at det vil blive et dårligere tilbud for samtlige borgere, fordi vi nedkvalificerer vores hjemmesygepleje. Og hvis det så også koster flere penge, så er den da helt gal, siger han videre.

Heidemann fortæller, at han har fået en hel del reaktioner fra bekymrede medarbejdere i den kommunale sygepleje. Endnu har han ikke fået reaktioner fra borgere.

- Projektet er jo lige gået i gang, så derfor har vi ikke fået reaktioner fra borgerne endnu. Men man skal huske, at borgerne har et frit valg. De kan til enhver tid vælge kommunal hjemmepleje og sygepleje. Det er vigtigt. Spørgsmålet er så, om borgerne også får det at vide, siger han.

Rent politisk er der røre om projektet.

- Det er kørt udenom sundhedsudvalget. Man har lavet et såkaldt paragraf 17 stk. 4 udvalg... sjovt nok ikke med formanden for sundhedsudvalget i spidsen, men med borgmesteren, og det kan man så spekulere lidt over. Men vi vil i høj grad følge projektet og have fokus på kvaliteten og prisen, siger Frank Heidemann.

Annonce
Horsens For abonnenter

Christina og Torialy har ligget søvnløse af bekymring i flere uger, fordi deres datter var fanget i omstridte ghettoregler: Onsdag blev den bedste dag i lang tid

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Troels Holch Povlsen tonser med tallene: Tredobler omsætning i Horsens-selskabet Nine United A/S

Kultur For abonnenter

Fortidsminder spænder ben for drømmen om "Hollywood"-skilt i Juelsminde

Horsens

Brænder pengene i lommen? Her er de dyreste boliger til salg i Horsens lige nu

Hedensted For abonnenter

Nu bliver bopælen afgørende for, hvor dit barn kommer i børnehave

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

Kultur For abonnenter

Tredje søndag før jul gik dine oldeforældre tur på Søndergade

Horsens

Han har kastet omkring 700 ton sten i fjorden i år og kan godt kaldes for 'naturens vogter': Nu har han fået et skulderklap for sin indsats

Horsens

Laudrup og den øvrige elite brugte en lørdag i Horsens: Det er et kæmpe skulderklap, der betyder, vi må have gjort noget rigtigt

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Hedensted For abonnenter

Grundejerne bestemte første udspil til diget: Vi er blevet overraskede over, hvor kompliceret kysten er

Horsens For abonnenter

Det blev Østerhåb ved et tilfælde: Drømmehuset fra byggeudstilling blev til et hjem for familien Bang Fasting Bauer

Horsens

Uro i nattelivet: Unge mænd råbte og rakte fuckfinger mod politiet

Annonce