Annonce
Horsens

Succes-roman omsat til teater: Usikker sejlads med Haabet

Laura Rasmussen har til "Haabet" skabt en scenografi, der fungerede både som skib og som landjord - og som lagde en dyster stemning, der understregede det centrale tema: slavehandel. Foto: Søren Hasselgaard Skaanning

Teatret Møllen gav mandag aften på Horsens Ny Teater sit bud på en dramatisering af Mich Vraas storsælgende roman.

Horsens: Du ta'r en af de senere års helt store succes-romaner, Mich Vraas "Haabet", og omsætter den til teater.

Oplagt eller...?

Mandag aften sikrede Teaterforeningen HNT, at det lokale publikum på Horsens Ny Teater kunne opleve Teatret Møllens bud på, hvordan denne opgave skal gribes an.

Unægtelig en udfordring for Brian Wind-Hansen, som har dramatiseret romanen. For Mich Vraa lader sin historie folde sig ud gennem en række personer og i flere tidsplaner.

Brian Wind-Hansen har valgt at fokusere på to årstal: 1803 og 1824, og derfra får vi så dels historien om fregatten "Haabet", som sejler med slaver fra Afrika til de Danske-Vestindiske Øer, dels historien om videnskabsmanden Mikkel Eide, som i 1824 kommer til øerne for at skrive imod slaveriet, men hvirvles ind i et spind, hvor det hele ikke er så sort-hvidt, som han antager.

Et klart forspring

Mange, der mandag aften sad i salen, havde læst romanen, blandt dem denne anmelder. Vi fik ikke kun den konkrete forestilling, men også en masse flashbacks til timerne med bogen. Det betød, at vi helt klart havde et forspring i forhold til at forstå, hvad der foregik på scenen.

De, der ikke på forhånd kendte romanen, må have følt sig på lige så gyngende grund som "Haabet" ude på Atlantens bølger.

Ingen tvivl om, at et vigtigt tema i forestillingen er den rå og totalt umenneskelige måde, fortidens slaver blev behandlet på. Og historien om Mikkel Eide står også tydeligt. Mens romanens hovedperson, mulatpigen Maria, og hendes rolle må forekomme mere flagrende for ikke at sige uforståelig, hvis man kun har teaterstykket at læne sig opad.

Instruktør Rasmus Ask har sagt, at man som tilskuer ikke skal føle, at man "får en fortyndet udgave af noget eksisterende, men at man får noget, der står på sine egne ben". Hvilket leder til spørgsmålet, om Teatret Møllen burde have valgt en mindre kompleks roman. For selv om de seks medvirkende spillede glimrende, lykkedes det ikke helt med at få "Haabet" i sikker og forståelig havn.

Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe?

Læserbrev: Da jeg i sin tid underviste elektrikerlærlinge, sagde jeg til dem, når de skulle beregne en kondensator, at de lige skulle stoppe op og spørge sig selv: "Kan det nu også passe?" Ellers kunne man med alle de mange millioncifre få en kondensator ud af det, som rent fysisk næppe kunne være i en stor beboelsesejendom. På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe? Ida Auken fortæller verdens mægtigste mand, hvordan han skal bære sig ad - for hun ved det om nogen. Jeg er bestemt heller ikke enig i Trumps klimapolitik, men Ida Auken ved godt, hvad der giver pote i medierne. Macron rider med på den klimabølge, der giver bonus i øjeblikket, og siger om brandene i Amazonas regnskove, at Jordens lunger brænder, vi må gøre noget! Den går rent ind - eller gør den? Er lunger ikke noget, der optager ilt? Og er der ikke forskere, der siger, at underskoven i regnskoven forbruger næsten lige så megen ilt, som træerne producerer? Det er havet, der er verdens iltmager. Selvfølgelig skal man ikke underkende træernes optag af CO2, som er meget vigtig. Et stort problem ved de skovbrande er også den CO2, der dannes. Greta Thunberg sejler til USA under stor bevågenhed og flyver hjem i hemmelighed! Dansk Folkeparti er nu også klimabevidste, for i fortvivlelsens stund er man jo nødt til at få surfbrættet op på den klimabølge, hvor man før skred i kultveilten op til valget til stor glæde for Danmarks Radios journalister, der jo nødigt ser deres grønne gren savet over af DF. Jeg er ikke på Facebook, så alle I, der nu vil give mig en over nakken med svulstige gloser over dette indlæg, må finde jer i, at jeg ikke kan læse det. Jeg vil så i sandhedens navn lige nævne et par ting: Jeg cykler, når jeg skal købe ind, og har min cykelkurv med til varerne, så jeg ikke skal bruge plastposer. Jeg har aldrig været i Thailand på ferie - jeg foretrækker at cykle på ferien i vort dejlige land, som jeg holder af og er så heldig at leve i.

Annonce