Annonce
Horsens

Succes-roman omsat til teater: Usikker sejlads med Haabet

Laura Rasmussen har til "Haabet" skabt en scenografi, der fungerede både som skib og som landjord - og som lagde en dyster stemning, der understregede det centrale tema: slavehandel. Foto: Søren Hasselgaard Skaanning

Teatret Møllen gav mandag aften på Horsens Ny Teater sit bud på en dramatisering af Mich Vraas storsælgende roman.

Horsens: Du ta'r en af de senere års helt store succes-romaner, Mich Vraas "Haabet", og omsætter den til teater.

Oplagt eller...?

Mandag aften sikrede Teaterforeningen HNT, at det lokale publikum på Horsens Ny Teater kunne opleve Teatret Møllens bud på, hvordan denne opgave skal gribes an.

Unægtelig en udfordring for Brian Wind-Hansen, som har dramatiseret romanen. For Mich Vraa lader sin historie folde sig ud gennem en række personer og i flere tidsplaner.

Brian Wind-Hansen har valgt at fokusere på to årstal: 1803 og 1824, og derfra får vi så dels historien om fregatten "Haabet", som sejler med slaver fra Afrika til de Danske-Vestindiske Øer, dels historien om videnskabsmanden Mikkel Eide, som i 1824 kommer til øerne for at skrive imod slaveriet, men hvirvles ind i et spind, hvor det hele ikke er så sort-hvidt, som han antager.

Annonce

Et klart forspring

Mange, der mandag aften sad i salen, havde læst romanen, blandt dem denne anmelder. Vi fik ikke kun den konkrete forestilling, men også en masse flashbacks til timerne med bogen. Det betød, at vi helt klart havde et forspring i forhold til at forstå, hvad der foregik på scenen.

De, der ikke på forhånd kendte romanen, må have følt sig på lige så gyngende grund som "Haabet" ude på Atlantens bølger.

Ingen tvivl om, at et vigtigt tema i forestillingen er den rå og totalt umenneskelige måde, fortidens slaver blev behandlet på. Og historien om Mikkel Eide står også tydeligt. Mens romanens hovedperson, mulatpigen Maria, og hendes rolle må forekomme mere flagrende for ikke at sige uforståelig, hvis man kun har teaterstykket at læne sig opad.

Instruktør Rasmus Ask har sagt, at man som tilskuer ikke skal føle, at man "får en fortyndet udgave af noget eksisterende, men at man får noget, der står på sine egne ben". Hvilket leder til spørgsmålet, om Teatret Møllen burde have valgt en mindre kompleks roman. For selv om de seks medvirkende spillede glimrende, lykkedes det ikke helt med at få "Haabet" i sikker og forståelig havn.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En hyldest til den gode idé - lad os få mere af den slags

Gode ideer kan vi aldrig få for mange af. Og når de så oven i købet bliver omsat i handling og er en gevinst, er der ekstra grund til at anerkende et godt initiativ. Sådan er det med Mai-Britt Therkelsen, der som leder af tøjafdelingen hos Blå Kors kunne se genbrugsguld gå tabt på grund af manglende hænder. Mange ville trække på skuldrene og ærgre sig, men heldigvis ville Mai-Britt Therkelsen det anderledes. Hun fik en god idé om at lave en sorteringscentral som et beskæftigelsesprojekt, og nu er det blevet til virkelighed med opbakning fra Horsens Kommune. Et initiativ, der har alle muligheder for at blive en gevinst for alle parter. Den slags kan vi ikke få nok af, og det er vigtigt at anerkende, når en idé på den måde bliver til virkelighed. Mai-Britt Therkelsens initiativ minder os alle om, at der i princippet ikke skal så meget til. Der må være masser af lignende ideer, der rumler og rumsterer derude i Horsens og opland. Lad os få dem på bordet. Alle kan måske ikke lade sig realisere, men hvorfor ikke hjælpe hinanden med at gøre hverdagen lettere og udnytte de ressourcer, vi har, bedst muligt. I dette tilfælde havde Mai-Britt Therkelsen en chef, der var på ideen, ligesom Horsens Kommune også bakkede op. Sådan er det med alle ideer. De kræver opbakning og støtte. Vi er alt for gode til at tale ting ned og skyde forslag ned med en halvdårlig, kvik bemærkning. Den slags er dræbende for folk med gode ideer og lyse indfald, og fremfor alt risikerer vi at smide guld på gaden. Husk det næste gang, du får en god idé eller bliver præsenteret for én af slagsen. Giv det en chance. Ikke noget med at sige: Hvorfor dog det? Støt og bak op og spørg i stedet dig selv og dine omgivelser: Hvorfor ikke? Det vil være til gavn for os alle på den lange bane, så hyld den gode idé og lad os får mere af den slags.

112

Gasledning gravet over ved Silvan

Annonce