Annonce
Østjylland

Succes i retten: Hundredvis af sager behandlet på rekordtid

Byretspræsident Martin Møller-Heuer glæder sig over, at det lykkedes at komme til bunds i de mange udskudte retssager inden sommerferien. Foto: Annelene Petersen
Da domstolene genåbnede efter corona-nedlukningen, lå enorme bunker med udskudte sager og ventede. Nu er det lykkedes retten i Randers at nå til bunds i bunken - langt hurtigere end forventet. Til gengæld vil en længere sagsbehandlingstid på nye sager hænge ved lidt endnu.
Annonce

Randers: I seks uger i foråret var landets domstole lukket ned for at begrænse spredningen af coronavirus. I den periode kørte retten i Randers med nødbemanding, der kun tog sig af de absolut mest hastende sager som eksempelvis grundlovsforhør, mens alle andre retssager blev udskudt på ubestemt tid.

Det betød, at sagsmapperne hobede sig op, og der lå enorme bunker af ubehandlede sager og ventede, da de 65 medarbejdere ved retten i Randers 27. april kunne vende tilbage til arbejdspladsen.

- Under nedlukningen var vi nødt til at udsætte godt 200 straffesager, fortæller Martin Møller-Heuer, der er byretspræsident i Randers.

Han havde regnet med, at de hundredvis af udskudte sager ville spøge i lang, lang tid efter genåbningen, men takket være et hold engagerede medarbejdere, der hver og én meldte sig til tjeneste til både overarbejde og aften- og weekendarbejde, er retten i Randers allerede nu kommet til bunds i de retssager, der oprindelig skulle have været afholdt i de uger, Danmark lukkede ned.

Annonce

Aftener taget i brug

Tirsdag aften i denne uge var den sidste udskudte straffesag for retten, og dermed fik Martin Møller-Heuer bugt med coronapuklen langt tidligere end forventet. Noget, han giver samtlige af sine ansatte æren for.

- Jeg er virkelig imponeret over medarbejderne. Alle medarbejdere har vist et ekstraordinært engagement i forhold til at få løst det akutte problem, der opstod med de udskudte sager, fortæller han.

Retten i Randers har ni retssale, og i fem af dem har det været nødvendigt at sætte afskærmning op foran dommer, forsvarer og anklager for at begrænse eventuel smittespredning. Foto: Annelene Petersen

Helt konkret er medarbejderne mødt ind i både weekender og på helligdage for at få tyndet ud i bunken af arbejde, og hver eneste hverdag i maj og juni har den almindelig kontortid været udvidet fire timer, så der blev afholdt retssager helt indtil klokken 19.

- Alle har været indstillet på at give den en ekstra skalle for at få løst problemet. Både medarbejderne her i huset, men også anklagemyndigheden og advokaterne, siger byretspræsidenten, der kun har ros tilovers til alle parter.

Annonce

Godt med i alle afdelinger

Udover straffesagerne lå der efter genåbningen også en kæmpe bunke sager og ventede til afdelingerne for skifteret, fogedret og familieret.

- Familieretsafdelingen prioriterede også at køre sager om aftenen for hurtigst muligt at få afsluttet kritiske sager, der involverer børn. Fogedretten valgte samme løsning, mens skifteretten har været knap så hårdt ramt - blandt andet forbi sager om dødsbo i forvejen blev behandlet telefonisk, hvilket jo kunne fortsætte under nedlukningen, forklarer Martin Møller-Heuer.

I de afdelinger er de dermed også nået til bunds i de udskudte sager, og det gør sig også snart gældende i afdelingen for civile retssager.

Annonce

Længere behandlingstid

Det betyder dog ikke, at alt nu er præcis som inden coronaudbruddet. Den lokale domstol modtog nemlig også et hav af nye anklageskrifter under nedlukningen. Den tid, anklagerne fik til overs på grund af de aflyste retssager, brugte de på at producere rigtig mange nye anklageskrifter fra deres hjemmearbejdspladser.


Alle har været indstillet på at give den en ekstra skalle for at få løst problemet. Både medarbejderne her i huset, men også anklagemyndigheden og advokaterne.

Martin Møller-Heuer, byretspræsident


Så udover de godt 200 udskudte straffesager, retten i Randers nu er kommet til bunds i, modtog retten også omkring 200 nye straffesager under nedlukningen.

- Det betyder, at sagsbehandlingstiden på straffesager i øjeblikket er cirka to måneder længere. Inden corona-nedlukningen var sagsbehandlingstiden cirka seks måneder, og nu er den cirka otte måneder, fortæller byretspræsidenten og understreger, at det dog ikke gælder særligt hastende sager.

- Vi har hele tiden reserveret tider til sager om våben, vold og voldtægt. De skal behandles inden for 37 dage, og det bliver de, fastslår han.

Annonce

En coronasikker domstol

Foruden at ligge vandret for at komme til bunds i de mange udskudte sager og for at begrænse den øgede sagsbehandlingstid på alle andre sager, har Martin Møller-Heuer i foråret også haft travlt med at coronasikre retten i Randers.

Udover at hyre en medarbejder til at gå og spritte af dagen lang, skulle fem af de ni retssale og samtlige mødelokaler også have sat særlig afskærmning op for at begrænse eventuel smittespredning.

- Da vi genåbnede, lød afstandskravet på to meter, og det var dermed nødvendigt at sætte et værn op i de mindre sale, hvor det ikke var muligt at have to meter mellem eksempelvis anklager og dommer, forklarer Martin Møller-Heuer.

Fordi det er en domstol, havde politiet nogle skærpede krav til afskærmningen. Den måtte ikke kunne knuses og dermed bruges som våben, og den skulle sidde så godt fast, at den ikke ville kunne rives løs.

- Så vores afskærmning er både limet og skruet fast i bordene, siger retspræsidenten.

Den tiltalte bliver også mindet om at passe på eget helbred og dermed undgå at røre bordet ved anklagebænken. Foto: Annelene Petersen

Kort tid efter, at afskærmningen var sat op, blev afstandskravet ændret til en meter, og den blev dermed overflødig.

- Men vi beholder afskærmningen lidt endnu. Samfundet er først lige genåbnet, så nu venter vi lige og ser, hvordan det går i de kommende måneder, inden vi piller den ned, siger han og tilføjer, at det sænkede afstandskrav generelt har gjort alting lettere for retten i Randers.

- Nu kan vi behandle alle vores sager i egne retssale. Da afstandskravet var to meter, var vi nødt til at rykke en stor nævningesag til Vestre Landsrets sale i Aarhus, fordi vi ikke kunne gennemføre den sundhedsmæssigt forsvarligt i Randes, forklarer han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Rema-lager venter på mundbind: Vi ville ikke hamstre på forhånd

Annonce