Annonce
Erhverv

Stress er kommet for at blive - men vi kan forebygge skaden

Helle Kibsgaard (tv.) og Lisbet Bladbjerg (th.) står bag kursus- og konsulentvirksomheden Bladbjerg Kibsgaard i Aarhus. Her efterspørger et stadig større antal virksomheder viden om stressforebyggelse, og derfor har de to kompagnoner for nylig udvidet forretningen ved at ansætte to nye stresskonsulenter i form af Hans Kastbjerg (nummer to fra venstre) og Kirsten Sørensen (nummer to fra højre). Foto: Allan Kibsgaard
Helle Kibsgaard og Lisbet Bladbjerg har arbejdet med stress i 12 år, og før det var i orden at tale åbent om stress i virksomhederne. Det har ændret sig, og flere virksomheder går nu proaktivt til værks for at tage hånd om problemerne.

AARHUS: Helle Kibsgaard har selv prøvet, hvad det vil sige, når kroppen og hjernen siger fra på grund af stress.

Når tunnelsynet overtager hverdagen, og selverkendelsen forsvinder. Opgaverne bliver uoverskuelige, for mange, og det bliver umuligt at få sagt fra i tide.

I dag hjælper hun sammen med Lisbet Bladbjerg både privatpersoner og virksomheder store som små med at forhindre, at det sker for andre. I mere end 20 år har de arbejdet med personligt lederskab og det at skabe balance i livet, og i de seneste 12 år har stress stået højt på dagsordenen i deres fælles kursus- og konsulentvirksomhed Bladbjerg Kibsgaard på Marselisborg Havn i Aarhus.

De taler af erfaring om et emne, som for få år siden var et tabu på mange arbejdspladser. Og et problem, som mange ledere og medarbejdere havde svært ved at tackle.

- Sådan er det stadigvæk, men i dag må vi gerne kalde det stress, og vi ser en kraftig udvikling i antallet af virksomheder, der kan se værdien i at være proaktive og som erkender, at forebyggelse af stress rent faktisk virker, siger Lisbet Bladbjerg.

Annonce

Om stress

 • 35.000 danskere er sygemeldt på grund af stress - hver dag
 • 430.000 danskere - svarende til 10-12 procent - har symptomer på alvorlig stress
 • Hver femte, der bliver syg af stress, risikerer at miste sit job
 • 1400 danskere dør af stress hvert år
 • 14 mia. kroner koster stress Danmark om året i form af sygefravær, tidlig død og udgifter til sundhedsvæsenet
 • Ubehandlet stress udløser over halvdelen af alle depressioner og angstlidelser
 • Stress og depression bliver de væsentligste kilder til sygdom i år 2020 ifølge WHO
 • Stress er et stigende folkesundhedsproblem, fastslår Statens Institut for Folkesundhed

Kilde: Stressforeningen

Hold øje med hinanden

Som en del af kursuskataloget har Bladbjerg Kibsgaard et forebyggelsesforløb for virksomheder, som indeholder både en lederdag med fokus på faktuel viden om og fælles forståelse af, hvad stress er samt en efterfølgende workshop for medarbejderne.

- Det handler om at skabe et samlet udgangspunkt i organisation. Hvad er mit ansvar? Og hvad gør jeg konkret, hvis jeg oplever, at en kollega virker stresset? Her er fælles viden en fordel, fordi det åbner op for en samtale, når alle ved, hvad tegnene kan være, og for lederne giver det tryghed, når de ved, hvad de har lov til, pligt til og værktøjer til, forklarer Helle Kibsgaard.

Hun understreger, at tegnene kan være meget forskellige fra person til person. Af samme årsag bruger Bladbjerg Kibsgaard en zebra som stress-metafor.

Tilsyneladende ens udenpå og alligevel helt unik. Derfor er det en væsentlig del af "stress nej tak"-kurset, at alle lærer deres egne faresignaler at kende og har en makker på arbejdspladsen, som hjælper med at holde øje med signalerne, fordi stress gør blind og udvikler sig over tid.

- Når en stressramt person først er i det røde felt, så ved han eller hun det typisk ikke selv, eller har i hvert fald svært ved at erkende det, men så længe personen står på kanten af småt brændbart, så er der fortsat mulighed for at træde tilbage, og inden det kommer til at gøre rigtig ondt, påpeger Lisbet Bladbjerg.

Stress rammer også stærke

Helle Kibsgaard understreger, at stress hverken er et udtryk for svaghed eller dårlig ledelse. Tværtimod.

- Det er alt for simpelt udelukkende at have den vinkel. Menneskers liv vælter af alle mulige årsager, og det er ofte stærke mennesker, der bliver syge af stress. Dem, der har holdt til for meget alt for længe, fortæller hun og fortsætter:

- Stress bliver oplevet individuelt, men det skal løses i fællesskab, og selvfølgelig er det også et ledelsesmæssigt ansvar at gøre noget ved det, ligesom det er organisationens ansvar at have en klar holdning, fælles viden, handlingsplaner og en kendt stresspolitik.

Kundekartoteket tæller alt fra store virksomheder som Jysk, Arla og Salling Group til mindre firmaer med 10 ansatte. Og efterspørgslen på stressforebyggelse bliver større og større.

Derfor har Bladbjerg Kibsgaard for nylig fordoblet forretningen ved at ansætte Hans Kastbjerg og Kirsten Sørensen som stresskonsulenter. De har begge været igennem Bladbjerg Kibsgaards mastercoach-uddannelse i personligt lederskab og overbygningen som stress-specialist.

Bladbjerg Kibsgaard tilbyder samtidig et nyt tre dages stress supervisor-kursus for ledere, HR-ansatte, tillids- og arbejdsmiljørepræsentanter. Formålet her er ligeledes at få konkret viden baseret på fakta samt at lære at spotte og forebygge stress.

To typer af stress

Akut stress - kortvarig og i udgangspunktet "godartet"
 • Du bliver mere effektiv

 • Du bliver mere opmærksom og fokuseret

 • Du husker bedre

 • Du kan yde en ekstraordinær indsats i en presset situation

Kronisk stress - langvarig, kroppen slår alarm og kræver handling

 • Du belaster dit hjerte og dit immunforsvar

 • Du påvirker hukommelsen og koncentrationen

 • Du får svært ved at slappe af, være nærværende og får søvnproblemer

 • Kroniske sygdomme forværres ved langvarig stress

 • Du forringer din livskvalitet

Kilde: Bladbjerg Kibsgaard

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Annonce