Annonce
112

Straks-dom til vietnameser for at passe skunklaboratorium i Østbirk

Der var kontant afregning i Retten i Horsens fredag, da en 42-årig vietnamisk mand blev fremstillet i grundlovsforhør sigtet for at have været i besiddelse af 309 cannabisplanter i et skunklaboratorium i Østbirk. Arkivfoto: Søren E. Alwan
42-årig mand fik syv måneders fængsel og blev udvist i seks år ved et grundlovsforhør, der endte med en straks-dom.

Østbirk: En 42-årig mand fra Vietnam røg direkte til afsoning, da han fredag blev fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Horsens.

Her tilstod han at have passet 309 cannabisplanter i et skunklaboratorium på en adresse på Storegade i Østbirk.

Det udløste en straksdom på i alt syv måneders fængsel.

Dommen omfatter dels hans grønne fingre, dels at have overtrådt et indrejseforbud i Danmark, som han blev idømt i 2014.

Manden blev anholdt natten til fredag kl. 2.05 ved en tilfældighed.

En patrulje fra Sydøstjyllands Politi troppede op på adressen omkring kl. 2 for at anholde en person, der var udeblevet i fogedretten.

Annonce
Jeg skulle passe planterne. Jeg fik at vide, at der var kommet nye regler, og at man godt måtte dyrke den slags planter i Danmark. Ligesom i Canada.

42-årig vietnamesisk mand dømt for at passe 309 cannabisplanter

Kom fra Sverige

Betjentene traf ikke vedkommende, og der blev ikke lukket op, da de bankede på døren.

Huset var stænget til med træplader, og de fattede mistanke, da de kunne lugte cannabis, og der i øvrigt var lys i huset.

De opdagede den vietnamesiske mand, der løb rundt indenfor og forsøgte at gemme sig, inden han flygtede fra huset.

Han nåede dog kun til Præstemarken, før han blev fanget og anholdt.

Den 42-årige forklarede via en tolk i retten, at han kom til Østbirk fra Sverige for cirka 10 dage siden.

- Jeg skulle passe planterne. Jeg fik at vide, at der var kommet nye regler, og at man godt måtte dyrke den slags planter i Danmark. Ligesom i Canada, lød det fra manden.

Han har ikke fået penge for at passe de 309 skunkplanter, som, ifølge politiets udregning, svarer til 8,8 kg hash. Han var heller ikke blevet stillet betaling i udsigt for sit arbejde, tilføjede han.

Dom var kompromis

Den 42-årige var egentlig sigtet for at have været i besiddelse af de 309 cannabisplanter med henblik på videresalg.

Men han afviste pure at have kendskab til de videre planer med planterne.

- Jeg skulle bare holde øje med dem. De har ikke fortalt mig, hvad de vil gøre med dem, lød det fra vietnameseren, der ikke uddybede nærmere, hvem "de" er.

Han erkendte, efter en kort drøftelse med sin forsvarer, delvis medvirken til sigtelsen. Dog med den præcisering, at hans andel alene bestod i at passe planterne.

Det accepterede anklager Anna Holm Christensen, der mente, at manden skulle have i alt otte måneders fængsel.

Hans forsvarer, Jytte Smidstrup, plæderede for seks måneder, og dommeren landede på et kompromis på syv måneders fængsel og herefter indrejseforbud i Danmark i seks år.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Det kan ramme andre at tage barnet ud for at holde ekstra ferie

Er det i orden at tage sit barn ud af skolen uden for skoleferierne, fordi det passer forældrene bedst at rejse på "skæve" tidspunkter? Tja, hvis Horsens Folkeblads følgere på Facebook er en rettesnor, er det helt op til forældrene. Omvendt slår lokale skoleledere fast, at det altså betyder noget at komme i skole hver dag - ikke mindst for klassens trivsel. Jeg kan godt forstå, at mange jagter en ski- eller solferie uden for de hundedyre rejseuger. En familie sparer mange penge ved at rykke afgangen en uge eller to. En anden anfører, at det for eksempelvis en sygeplejerske ikke er et ta' selv-bord at vælge ferie. Også et validt argument. I det hele taget lever mange i dag et arbejdsliv, hvor ferieugerne langt fra er skåret i granit. Traditionerne har flyttet sig gevaldigt på det punkt i de seneste generationer. Men der er også ting, der trækker alvorligt den anden vej: Antallet af forældre, der beder om fri på børnenes vegne, er stigende i Horsens Kommune. Det sker flere end 2000 gange på et skoleår - mod godt 1600 for bare tre år siden. En enkelt fridag til moster Odas begravelse tæller ikke med her. Vi taler om minimum fem dage inden for en kalendermåned, så i praksis handler det om ferierejser. Fortsætter den tendens, ender vi med klasser, hvor der i nogle uger bliver langt mellem eleverne. En skoleforsker i Politiken har også en pointe med følgende udmelding: - Danske forældre har en forbrugeragtig holdning til skolen. Forstået på den måde, at de ser det som skolens opgave at levere et godt tilbud til eleverne. Men deres egen indsats tænker de måske ikke så meget på at prioritere. Nej, et barn mister ikke vigtig læring af at være væk en uge eller fire i løbet af folkeskoleårene. Men handlinger har konsekvenser for andre: Lærere, skoleledere og ikke mindst klassekammeraterne. - Det er ren egoisme at tage barnet ud, lød det fra en forælder i Folkebladet. Så langt vil jeg ikke gå, for den enkelte kan have gode grunde til at bede om fri. Men tænk over signalet, der sendes: Det bør ikke være noget, "man bare lige gør".

Horsens

Formand for børneudvalget i sag om ferieønsker: Tænk over det signal, I sender

Annonce