Annonce
Hedensted

Stort svind i grønne poser: Derfor skal du nu betale for ekstra poser til mad-affald

De grønne poser til madaffald, som borgerne hidtil har kunnet få udleveret gratis i Hedensted Kommune, er tilsyneladende også blevet brugt til andre formål. I hvert fald er det blevet taget flere end dobbelt så mange som beregnet. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Der er blevet brugt flere end dobbelt så mange grønne affaldsposer, end det ifølge kommunens beregninger skulle være nødvendigt. Derfor skal borgerne nu betale kostprisen, når der hentes ekstra poser på genbrugsstationerne.

Hedensted: Det var egentlig tanken, at de grønne poser beregnet til madaffald som en del af den nye skraldeordning skulle være gratis for borgerne i Hedensted Kommune.

Men siden 1. januar er borgerne blevet bedt om at betale 20 kroner, når de henter tre ekstra ruller grønne poser på genbrugsstationen.

Selvom prisen er overkommelig for de fleste, vækker det nye tiltag harme flere steder.

Annonce

"Skjult skat oven i en meget dyr affaldsordning" og "Nu synes jeg, kommunen bliver lige lovlig smarte", lyder kommentarerne blandt andet i en tråd om emnet på Facebook-siden Mit Juelsminde.

Men det er ikke for at tjene penge, at kommunen nu beder borgerne betale for de grønne poser, fortæller Morten Christensen, leder af kommunens miljø-, bygge- og erhvervsservice.

- Når vi har sat en pris på, er det fordi, der har været et langt større svind i poserne end forventet, faktisk over det dobbelte. Affaldsordningen skal hvile i sig selv, og når der så bliver brugt mange flere poser, end vi har beregnet, så er vi nødt til at bede borgerne betale kostprisen. Alternativet er at sætte den generelle pris på ordningen op, forklarer han.

Spejderne kommer med poser igen

Borgerne får stadig udleveret poser ved husstanden gratis en gang om året, og antallet er beregnet ud fra et gennemsnit. Det er således helt naturligt, at nogle har brug for flere poser.

- Vi kunne godt udlevere flere poser, end vi gør, men det er også dumt at give for mange ud. Som det er i dag, får man samme antal poser uanset hvor mange, der er i husstanden, selvom der naturligvis kan være forskellige behov. Om det kan gøres på en smartere måde, er en af de ting, vi kigger på i evalueringen af affaldsordningen, siger Morten Christensen.

De grønne affaldsposer bliver kørt til bearbejdning i Fasterholt. Her bliver plastikken skilt fra, inden madaffaldet bliver sendt videre til forbrænding. Det er ikke farven på poserne, der er vigtig, men tykkelsen på plastikken - og så det, at poserne ikke er bionedbrydelige. Arkivfoto: Camilla Bo Krefeld

Det faktum, at der er forsvundet mange flere grønne poser, end kommunen havde beregnet, er ikke kun negativt.

- Vi kan se på den mængde, der kommer ind til genanvendelse, at der bliver brugt rigtig mange grønne poser. Når vi sammenligner med erfaringer fra andre kommuner, der har indført nye systemer, så ligger vi højt i Hedensted, og det er positivt. Men det kan ikke forklare hele det ekstra forbrug, så der er også blevet hentet grønne poser til andre formål, fastslår Morten Christensen.

Vi er lige nu i gang med at evaluere hele affaldsordningen, og i den forbindelse kigger vi også på forbruget af de grønne poser.

Morten Christensen

Spejderne uddeler en omgang gratis grønne poser igen senest 1. maj, men hvis man har brug for en ekstra portion inden da, bliver det altså med egen-betaling på genbrugsstationen.

Man kan også vælge at bruge andre typer af plastikposer til madaffald. Det afgørende er, at de har en vis tykkelse, og at de ikke er bionedbrydelige. Det er nødvendigt for, at plastikken bliver sorteret fra i efterbehandlingen og ikke ender blandt gødningen på markerne.

Hedensted Kommune bruge sidste år 790.000 kr. på indkøb af grønne poser.

Det sker der med madaffald

  • Kartoffelskræller, æbleskrog og andre madrester kan blive til grøn energi ved at sortere det fra i rummet til madaffald.
  • Skraldebilen har to rum, der passer med ruminddelingen i spandene, så madaffald og restaffald ikke bliver blandet sammen.
  • Madaffaldet fra skraldespandene i Hedensted Kommune bliver kørt til anlægget i Fasterholt, hvor det forbehandles. Det sker ved at blande det med vand og mose det til en grød kaldet pulp, og plastikposerne bliver i den proces sorteret fra og sendt til forbrænding.
  • I Hedensted bruger man ikke bionedbrydelige poser, fordi de nemt opløser sig og bliver blandet sammen med pulpen. Det er ikke nødvendigt at bruge de grønne poser, man får udleveret, men plastikposerne til madaffald skal have en vis tykkelse for, at maskinen kan sortere dem fra.
  • Pulpen sendes videre til Sinding Biogasanlæg, hvor den via en gødningsproces bliver til biogas. Biogassen bliver brugt som procesenergi i private virksomheder, el og varme - og erstatter fossil naturgas. Restproduktet fra biogasanlægget bliver brugt som gødning på markerne.
Annonce
Hedensted For abonnenter

Phillip har kæmpet mod DSB halvanden måned efter tanketorsk: - Jeg glemte tasken - men de stjal computeren

Danmark

Torsdagens coronatal: Rekordmange tilfælde - smittetal runder 40.000

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Hver 10. medarbejder i ældreplejen er syg: Kommunen sætter andre opgaver på pause for at sikre pleje

Horsens For abonnenter

Byggefirma fik nej til dispensation fra lokalplan - og prøvede så at presse kommunen til at betale en del af regningen

Kultur

Biograf-ejere gav aldrig op, men holder stadig filmfanen højt efter et kvart århundrede

AC Horsens

AC Horsens må undvære fire mand til testkampen mod Randers FC: Angriber træner med i HB Køge

Thulesen Dahl: Pia Kjærsgaard skal ikke ind i ledelsen af DF

Hedensted For abonnenter

DSB vender på tallerken i computersag: - Vi havde den, så det er vores ansvar

Horsens

Rent vand er ingen selvfølge: 145 lodsejere involveres i 1000 hektar stor jord-kabale

Navne

Find dig selv på listen: Her er de 50 mest populære navne i Horsens

Mens smitten raser i daginstitutioner: Hver tredje ansat mangler fortsat sidste vaccinestik

Odder

Cyklister kan godt begynde at glæde sig: Snart kommer der nye cykelstier

Horsens For abonnenter

Slut med byrådspolitik: Nu skal Anne Lene Løvbjerg tale seniorernes sag over for byrådets politikere

Brædstrup

Vandværk lukker: Rensning af kulsyre i vandet vil blive for dyrt

Annonce