Annonce
Kultur

Stort kunstprojekt ruller afsted: Gavlkunstnere udpeget

Sydbanks gavl tæt på SuperBrugsen i Nørre Snede og byens torv er et af de steder, der skal udsmykkes med kunst. I Nørre Snede skal værket udføres af kunstneren Christian Dinesen. Foto: Jens Amtoft
17 kunstnere skal være med til at udsmykke gavle i 17 byer i ni forskellige kommuner.

Ikast/Brande: De 17 kunstnere, der næste år skal sørge for, at 17 byer i ni forskellige jyske kommuner får hver deres verdensmålsgavl, er nu blevet udpeget.

Verdensmålsgavlene skal være med til at synliggøre FN’s 17 verdensmål. Det forklarer formanden for Ikast-Brande Kommunes kultur- og fritidsudvalg, Helle Mathiasen (V).

Syv af de ni deltagende kommuner indgår i forvejen i Kultursamarbejdet i Midt- og Vestjylland, og projektet er direkte afledt af det samarbejde, der blev etableret i forbindelse med Århus’ status som europæisk kulturhovedstad i 2017, uddyber udvalgsformanden.

Annonce

De 17 byer var på forhånd blevet koblet sammen med et verdensmål, der har betydning for den enkelte by. Herefter har en kuratorgruppe bestående af blandt andre Søren Taaning fra Skovsnogen, Katrine From fra Heart, Team Teatrets leder, Dorte Bebe, Mads Bille fra Den Jyske Sangskole og formanden for billedkunstrådet i Ikast-Brande, Lene Abildgaard Knudsen, udvalgt tre emner til hver by, som derefter har foretaget den endelige udvælgelse. I alt modtog man henvendelser fra 143 kunstnere fra ind- og udland, oplyser Ikast-Brande Kommunes kulturkonsulent, Carsten Jensen, som er manden bag idéen.

Muliggør de eventuelle corona-restriktioner det til den tid, er det meningen, at de 17 kunstnere skal samles i Brande i januar, for selvom de 17 verdensmålsgavle er spredt ud over en stor del af Jylland, skal de ses som et samlet, internationalt kunstprojekt, forklarer Helle Mathiasen.

Fire byer er med

I Ikast-Brande Kommune deltager fire byer: Engesvang, Nr. Snede, Ikast og Brande. Både i Nr. Snede og Brande er placeringen af værkerne fastlagt: I Nr. Snede skal Christian Dinesen male på gavlen af den tidligere bankbygning på torvet, og i Brande får Nina K. Ekman gavlen ved Hotel Dalgas, som indtil for nylig var prydet af Ida Caroline Møller Bjerg og Frida Still Viums ”Fabeldyr” fra den første street art-festival i 2015, stillet til rådighed som ”lærred”.

I Ikast og Engesvang er der stadig flere forskellige placeringsmuligheder i spil, oplyser Carsten Jensen. Her er det henholdsvis bornholmsk baserede Sofie Amalie Andersen og duoen Merete Pryds Helle og Vibe Bredahl, der skal stå for de kunstneriske udfoldelser.

Annonce

Et værk om ugen

Præsentationen af de færdige værker skal efter planen ske med et om ugen med start i uge 17. De fleste steder har man forsøgt at koble ferniseringen sammen med en lokal kulturbegivenhed; eksempelvis falder afsløringen af værket i Brande sammen med den sjette udgave af byens internationale street art-festival sidst i juni.

Den sidste uge op til afsløringen skal kunstnerne som en del af projektet være synlige i bybilledet. Formålet med dette er at gøre processen inddragende, forklarer Helle Mathiasen, og i hver eneste by er det en eller flere foreninger – typisk lokalrådet, hvor der er et sådant – der står som tovholder på projektet.

Kunstnerne kommer til at blive synlige i bybilledet, fortæller kulturudvalgsformand Helle Mathiasen. Foto: Mikael Lund

De deltagende kommuner bidrager økonomisk med 50.000 kroner pr. gavlværk – som i parentes bemærket ikke behøver at være et gavlmaleri, det kan eksempelvis også være en installation – og derudover bidrager hvert lokalområde med 10.000 kroner. De resterende penge skal finansieres af fonde, og her har Den jyske Kunstfond allerede meldt sig på banen, oplyser Carsten Jensen.

Oplægget er, at værkerne skal have en levetid på fem år. Herefter må man lokalt beslutte, om værket skal forgå eller bestå.

– Kunst behøver ikke nødvendigvis være stationær, påpeger Helle Mathiasen. Præcis samme tanke lå faktisk til grund, da Brande fik sine første gavlmalerier i 1968. En del af dem eksisterer efter at være blevet renoveret stadig, og de har nu været med til at give inspiration til de kommende verdensmålsgavle.

Annonce
Horsens For abonnenter

Nyvalgt politiker udfordrede den gode tone i byrådssalen på det første møde: Beskyldte byrådskollega for at 'rage udvalgsposter til sig'

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

AC Horsens

Her skal AC Horsens forbedre sig markant: Klubben halter efter de fire øvrige tophold i 1. division på et centralt punkt

Horsens

Kø-drama i Rema: Politiet måtte tilkaldes da to mænd kom op at slås

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Sport For abonnenter

Nederlag udstillede niveauforskel - men muligheder: Derfor kan Horsens IC stadig slå Bakkens Bears og sikre sig sølvtøj senere på sæsonen

Brædstrup For abonnenter

Efter vild politiaktion i Nim: Beboere blev vækket af ung mand, der var i fare og bad om hjælp

Horsens

Kraftigt uvejr: Kvinde måtte på skadestuen, efter hun blev ramt af væltet træ

Skal man absolut fyre krudt af, bør det begrænses til mellem klokken 24 og 01 nytårsaften. Bum!

Sport

HIC-comeback lurede mod mestrene, men gled ud af hænderne: - Det er frustrerende at have fem sæt øjne på mig, hver gang jeg modtager bolden

Horsens For abonnenter

VIA står til at miste mindst 900 studerende - nu er der sat navn på de seks uddannelser, der skal lukke

Horsens

De praktiserende læger må nu vaccinere mod covid-19 - fra fredag kan du se, om din egen læge tilbyder vaccine

Annonce