Annonce
Østjylland

Stort kattedyr fanget på vildtkamera: Er 'pumaen' bare en stor tamkat?

Puma eller tamkat? Døm selv. Foto: Karsten Rindom Skov
Flere personer mente for en måneds tid siden, at de uafhængigt af hinanden havde set en puma, der var løs i skovene omkring Gammel Rye. Nu er der måske nye spor i sagen.

GAMMEL RYE: For en måned siden fortalte Århus Stiftstidende om en mystisk hændelse ved Gammel Rye. På en gåtur dagen før var Marianne Westphall blevet overrasket af et stort, kattelignende dyr i skovene øst for Gammel Rye.

I en granplantage øst for byen fulgte hun nogle hjulspor. Der fik hun øje på noget, hun bestemt ikke er vant til at se på sine ture i skovene.

- Jeg kom hen mod en lysning, hvor der kom et stort kattedyr susende ud på stien foran mig, fortalte hun til Århus Stiftstidende dagen efter mødet i plantagen.

Marianne Westphall beskrev dyret som cirka 70 cm højt, gråbrun og med runde ører. Og så huskede hun tydeligt halen, som var lang og lige, med tæt pels. Da dyret fik øje på hende, gik det hen mod hende og lagde sig ned, lidt som en kat gør det.

I dagene derefter gik spekulationerne på, om der var en puma løs i området omkring Gl. Rye. Spekulationerne fik ny næring, da en person først så, hvad hun selv mente kunne være en puma i skoven ved Funder Ådal. Samtidig blev et får fundet skambidt i en indhegning meget tæt på det område, hvor Marianne Westphall havde set kattedyret.

Her ses den bagerste halvdel af kattedyret. Foto: Karsten Rindom Skov

Kattedyr fanget af vildtkamera

Var en puma løs i området, eller var det bare en stor hankat på opdagelse?

Nu er der nyt i sagen, der muligvis kan løse mystikken omkring kattedyret. Karsten Rindom Skov, Ry, har fire vildtkameraer i Rye Sønderskov. Lørdag 20. april tjekkede han billederne fra vildkameraerne. Et af kameraerne står ved en lysning i skoven, og på billederne fra netop det kamera ses et stort kattedyr, der bevæger sig henover lysningen. Kattedyret har en lys brunlig pels og nogle mørke aftegninger. Billederne afslører dog ikke umiddelbart, om dyret har runde ører, som er et af pumaens kendetegn.

Karsten Rindom Skov var noget overrasket, da han så billederne af kattedyret.

Kunne det være pumaen, som flere havde set i området? Han spurgte blandt andet i en facebookgruppe, men fik ikke et entydigt svar.

Karsten Rindom Skov har efterfølgende fået billederne vurderet af biolog Kent Olsen fra Naturhistorisk Museum.

Biologens umiddelbare vurdering er, at kattedyret på billederne ikke er en puma, men derimod en tamkat.

Om det så også er den samme tamkat, der er set ved de tidligere lejligheder, eller om det er et helt andet dyr, der er fanget af vildtkameraet, er der ingen opklaring på.

Annonce

Pumaer kan godt overleve i Danmark

For en måned siden slog direktør i Ree Park Safari, Jesper Stagegaard, fast, at en puma sagtens kan overleve i det danske klima.

- Pumaen er meget dygtige til at tilpasse sig og meget effektive jægere, og eksempelvis mindre husdyr kunne være glimrende bytte for en puma, sagde han til Århus Stiftstidende ved den lejlighed.

En rundringning dengang til en række zoologiske haver i Østjylland gav ingen resultat, så hvis der er eller har været en puma løs ved Gammel Rye, kan den være undsluppen fra en privat person, der ulovligt har holdt den som kæledyr.

Der er naturligvis også den mulighed, at der bare et tale om en stor tamkat på oplevelse.

Kattedyret er fotograferet i en lysning i Rye Sønderskov. Foto: Karsten Rindom Skov
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Politiet bekræfter: 20-årigt voldsoffer er afgået ved døden

Horsens

Se video: Mindst syv betjente til stede ved retten, da sigtet i Nørretorv-sagen blev fremstillet

Horsens

Mandagens coronatal: God grund til glæde i Horsens - men flere sogne i oplandet har høje smittetal

Annonce