Annonce
Ikast-Brande

Stort bageri trues af klage fra naturfredningsforening

Nordic Glutenfree Bakery i Klovborg blev etableret i 2017 af Laila Finding og Kaj Kjærgaard. De to iværksættere fik succes og kunne udvide produktionen, men nu bremses yderligere udvidelser af Danmarks Naturfredningsforening. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Nordic Gluten Free Bakery ved Klovborg vil gerne udvide, men nu bremses virksomheden af Danmarks Naturfredningsforening.
Annonce

Klovborg: Virksomheden Nordic Gluten Free Bakery på Sandvadvej lidt syd for Klovborg kan nu konstatere, at Danmarks Naturfredningsforening (DN) er i færd med at spænde ben for virksomhedens mulighed for at udvide. Nordic Gluten Free Bakery havde søgt Ikast-Brande Kommune om en landzonetilladelse til at udvide - og den tilladelse gav kommunen.

Men nu har Danmarks Naturfredningsforening benyttet sig af muligheden for at indklage landzonetilladelsen for Ankenævnet - og sådan en klage har opsættende virkning.

Det betyder, at Nordic Gluten Free Bakery må vente på Ankenævnets afgørelse, hvilket kan tage et halvt eller et helt år - muligvis mere - inden bageriet kan gå i gang med at udvide. Vel at mærke hvis klagen fra DN bliver afvist.

Laila Finding, der er direktør for Nordic Gluten Free Bakery, er fortvivlet over situationen:

- Det er ganske forfærdeligt. Det betyder, at vi må stoppe alt, hvad vi har sat gang i. Vi har fået at vide, at der er en gennemsnitsbehandlingstid på 11 måneder, i værste fald to år. Det kan vi ikke vente på, og det er jo fuldstændig urimeligt, siger hun.

Nordic Gluten Free Bakery er vokset kraftigt siden starten i 2017 og har i øjeblikket 16 medarbejdere. Virksomheden havde satset på at vokse endnu mere, fordi dets produkter - glutenfrit brød - har fundet gode afsætningsmuligheder.

Annonce

Akut behov

Laila Finding understreger, at bageriet har akut behov for at udvide, og set i lyset af klagen fra Danmarks Naturfredningsforening overvejer man nu at flytte bageriet til et andet sted, hvor virksomheden kan få lov til at vokse.

- Men jeg forstår ikke baggrunden for klagen. Vi ligger ud til en flad bygmark, og bygningerne her har tidligere været anvendt til produktion, siger Laila Finding.

- Vi har anbragt mange penge i vores bygninger på Sandvadvej. Vi overvejer at flytte for at få bedre muligheder, men det er jo dyrt at flytte, tilføjer hun.

- Det er svært at være iværksætter i Danmark. Man skal vide alt, og der er mange udfordringer. Jeg havde ikke lige set der her komme. Vi generer ikke naboerne - det har været i nabohøring, og naboerne sagde god for det, siger Laila Finding videre.

Bageriet har til huse i bygninger på Sandvadvej 30, hvor der tidligere blev fremstillet fuldautomatiske anlæg til fødevareindustrien. Nu er der for lidt plads, og tidligere på året søgte bageriet om tilladelse til at opføre en ny hal. Det gav kommunen en landzonetilladelse til den 24. marts. men det har DN nu klaget over, og det bremser udvidelsesplanerne, indtil der foreligger en endelig afgørelse.

Annonce

Forbløffet formand

I Ikast-Brande Kommune er formanden for teknik og miljøudvalget, Henrik Engedahl fra Venstre, forbløffet over, at Danmarks Naturfredningsforening har valgt at klage over landzonetilladelsen:

- Vi mener ikke, at virksomheden generer nogen, og vi har faktisk heller ikke fået nogen indsigelser fra naboerne. Vi mener derfor ikke, at udvidelsen af bageriet har nogen betydning for omgivelserne. Klagen medfører en opbremsning, der truer virksomheden... de bliver nødt til at sige nej til nye ordrer. Det  kunne da være, at vi får medhold, men det er kritisabelt, at der er så lang sagsbehandlingstid, lyder det fra Henrik Engedahl.

Avisen har forsøgt at få en kommentar fra den lokale formand for DN Ikast-Brande, Jens Thomsen, men han afviste at udtale sig:

- Vi har ingen kommentar, sagde Jens Thomsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Lad os gå sammen om at redde Lillebælt

Annonce