Annonce
Hedensted

Store skoler i opråb: Små skoler har presset vores økonomi i årevis

Stjernevejskolen har over 500 elever og har i mange år været presset på økonomien, blandt andet fordi en del elever i udskolingen skal have et specialtilbud. Arkivfoto: Mette Mørk
Ny analyse viser, at det koster 18 mio. kr. ekstra om året at bevare de små skoler i Hedensted Kommune. Nu er vi nødt til at diskutere strukturen, lyder det fra bestyrelsesformændene på to store skoler.

Hedensted: Lige siden Hedensted Kommune blev dannet i 2007, har der været politisk enighed om, at der ikke skal lukkes skoler. Prisen for at bevare den decentrale struktur, der blandt andet indebærer seks skoler med under 100 elever, har hidtil været ukendt, men nu har en ny analyse givet et bud: 18 mio. kr. om året.

Udvalget for læring har bedt forvaltningen om at kigge på forskellige muligheder for at skabe en bedre økonomi på skoleområdet, men de har i samme ombæring afvist, at færre skoler kan være en del af løsningen.

Det får nu skolebestyrelsesformændene på to af kommunens store skoler til at reagere.

Annonce

- Vores økonomi har været presset i årevis, og vi kan ikke blive ved med at lukke øjnene for, at de små skoler koster. Nu er der sat et beløb på, og det bør give anledning til, at politikerne diskuterer den nuværende struktur. De store skoler kan ikke blive ved med at holde for, siger Morten Krabbe, formand for skolebestyrelsen på Hedensted Skole.

- Jeg har været skolebestyrelsesformand i 10-11 år, og jeg har i alle årene forsøgt at råbe vagt i gevær, men er meget hurtigt blevet affærdiget. Analysen bekræfter, hvad jeg hele tiden har sagt: Det er dyrt at drive små skoler. Alligevel bliver strukturen tilsyneladende ved med at være en hellig ko, det er ubegribeligt, siger Pia Jensen, formand for skolebestyrelsen på Stjernevejskolen.

Store klasser giver nye udfordringer

I Hedensted Kommune blev der i indeværende skoleår brugt 65.943 kr. i undervisningsudgifter pr skoleelev, og det placerer kommunen i den tredjedel, der bruger færrest penge på at drive skole.

Dykker man længere ned i tallene, kan man se, at lærerne i Hedensted underviser mere end i resten af landet, og at færre elever får specialtilbud. Alligevel er økonomien presset på mange skoler.

Prisen for små skoler

  • En ny skoleanalyse i Hedensted Kommune viser, at det koster 18 mio. kr. ekstra at drive de små skoler.
  • Regnestykket er baseret på en generel økonomiforudsætning fra Kommunernes Landsforening om, at aflønning af pædagogisk personale forventes at udgøre 80 procent af en skoles samlede udgifter, mens øvrige udgifter forventes at udgøre 20 procent.
  • De decentrale budgetter i Hedensted Kommune ekskl. specialklasser er på 300 mio. kr. Dermed er de forventede øvrige udgifter på 60 mio. kr. (20 procent), men i realiteten er de på 78 mio. kr. Det er forskellen mellem de to, der giver de 18 mio. kr.

På Hedensted Skole og Stjernevejskolen, der har hhv. 852 og 518 elever, er det især udgifterne til segregering (specialtilbud), der tærer på budgettet.

- Vi har op imod en tredjedel færre kroner pr. elev end de små skoler, men vi har nogle udgifter, der ikke er taget højde for. Udskolingen koster flere penge på grund af digitale midler og faglokaler, men også fordi flere elever bliver segregeret. Nogle har kunnet inkluderes i den almindelige undervisning på de små skoler, hvor der ikke er så mange elever i klasserne, men der sker noget, når de bliver teenagere og pludselig skal fungere i en klasse med 26 elever i stedet for 12. Det er ikke alle, der kan, og det slår bunden ud af vores økonomi, siger Morten Krabbe.

På både Stjernevejskolen og Hedensted Skole har man på grund af økonomien måttet aflyse den årlige bornholmertur for 7. klasserne til stor ærgrelse for mange.

- Nu kan jeg se, at Øster Snede Skole er begyndt at sende deres elever afsted på sådan en tur i 6. klasse, og det er lidt skævt, synes jeg, at der tilsyneladende er økonomi til det på de små skoler, men ikke hos os, siger Morten Krabbe.

Annonce

Hellig ko skal slagtes nu

De to skolebestyrelsesformænd understreger, at de ikke har en mission om, at de små skoler skal lukkes, men de mener, det er nødvendigt, at politikerne tør tage debatten.

- Det er en gal vej, vi kører ud af nu, og vi er nødt til at slagte alle hellige køer og kaste det hele op i luften til debat, siger Pia Jensen.

Hun mener, at udviklingen de seneste 10 år, samt fremtidsudsigterne, hvor elevtallet på mange skoler daler yderligere, bør give en ny villighed til at kigge på strukturen.

- Argumentet har længe været, at de små skoler holder liv i landsbyerne og trækker flere børnefamilier til, men det er ikke sket i en 10-årig periode, konstaterer hun.

Sammen med Morten Krabbe opfordrer hun til, at politikerne kigger på, hvordan andre kommuner har håndteret udfordringerne med en decentral skolestruktur, eksempelvis Kolding.

- Her har man valgt at sige, at politikerne ikke lukker nogen skoler, men at en skole lukker sig selv, hvis der kommer under 70 elever. Det er bare én idé. Og det er da værd at tage op til debat, siger Morten Krabbe.

Byrådet skal tage på sit næste møde tage stilling til en ny skolepolitik, som netop har været i høring. Det er i forbindelse med denne, at skolernes økonomiske vilkår og udfordringer er blevet analyseret.

Annonce
Navne For abonnenter

Andre cutter sig, jeg brugte tatoveringerne: I dag er Sabrina mor, dagplejer og lykkelig, og hun har ikke længere brug for smerten fra nålen

Danmark

Lørdagens coronatal: Yderligere 25.034 coronatilfælde - antallet af indlagte falder

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Graven skal ændres fra ærgerlig til attraktiv: Nu er første skridt på vejen vedtaget - og det kommer fra en uventet kant

Erhverv For abonnenter

På tirsdag åbner Horsens' største bilforretning: Tre etablerede mærker får selskab af nyt, sporty bilmærke

Hedensted

Ægteparret Pedersen blev de første i nyt boligområde: - Her har vi fundet et sted, vi skal bæres fra

Kultur For abonnenter

Hun tegner virkeligheden for børn og andre mennesker: - Det skal ikke komme som et chok, at livet ender med døden

Dall: Derfor frygter de andre blå partier DF's næste formand

Sport For abonnenter

Khalil Ahmad glippede millionkontrakten i NBA - få måneder senere sad han ensom i Keflavik: Mød Horsens IC-stjernen, der stadig drømmer om en returbillet over Atlanten

Horsens

Cyklist undrer sig: I weekenden er gadelyset tændt - i hverdagen kører han på arbejde i bælgravende mørke

Navne For abonnenter

Manden, der bragte ægte crepes til Danmark, er død: Christian tændte millioner af stjerner gennem sit liv

Redaktørens stol: Så meget tid må en kommune simpelthen ikke have

Horsens

Sauna var årsag til, at brandvæsenet måtte i aktion

AC Horsens For abonnenter

Storsejr i testkamp gav to positive og to negative svar

Kultur For abonnenter

Hårde tider og mere end fem timers debat i byrådssalen: Køb af Bygholm Gods udløste i 1922 et kvartals ekstra skat til Horsens-borgerne

Annonce