Annonce
Horsens

Store pengegaver redder lukningstruet kræfttilbud: - Jeg er faktisk helt overrumplet

På Kunst & Kræft-forløbet mødes nuværende og forhenværende kræftpatienter om kunst og kreativitet. En af Billedskolens Horsens undervisere guider deltagerne på vej, men der er også en stærk social side af projektet, understreger Tina Hedeager fra Kræftens Bekæmpelse i Horsens. De syge får et sted at komme, hvor de møder forståelse fra ligesindede for den svære modstand, sygdommen byder dem i livet. Genrefoto: Karin Kjærsgaard
Private donationer på 10.000-50.000 kroner sikrer, at Kunst & Kræft kan fortsætte mindst to år endnu. - Jeg er faktisk helt overrumplet af den fantastiske opmærksomhed, siger formand.

Horsens: Tilbuddet skulle egentlig lukke ned på grund af pengemangel, men nu får kræftsyge horsensianere alligevel mulighed for fremover at deltage i projektet Kunst & Kræft på Horsens Kunstmuseum.

Kunst & Kræft, der er et flerårigt samarbejde mellem Kræftens Bekæmpelses lokalafdeling og Billedskolen Horsens, er et forløb, hvor kræftpatienter kan komme og få et ugentligt, kreativt afbræk i hverdagen med undervisning fra billedskolen.

For små to uger siden meldte Kræftens Bekæmpelse ud, at der ikke længere var penge til driften. Organisationen havde længe forsøgt at rejse midler, men forgæves.

Efter en artikel i Horsens Folkeblad om lukningen er velvilligheden imidlertid strømmet ned over projektet, så det nu kan fortsætte, oplyser en glad og lettet lokalformand for Kræftens Bekæmpelse, Tina Hedeager.

Overvældende

- Det er ganske enkelt overvældende, siger hun om den støtte, der er kommet ind i form af 50.000 kroner fra den kendte erhvervsmand Leif Hede Nielsen, 50.000 kroner fra Hansen Event, som med frivillige kræfter engagerer sig i afviklingen af kulturarrangementer i Horsens, og 10.000 kroner fra Filip's Sten og Billedhuggeri ApS.

De private sponsorers støtte sikrer, at Kunst & Kræft kan fortsætte mindst to år endnu, forklarer Tine Hedeager.

- Jeg faktisk helt overrumplet af den fantastiske opmærksomhed, vi pludselig har fået. Vi er simpelthen så glade, for vi ved, at der er mange kræftsyge, der bruger Kunst & Kræft som en god "medicin"; et frirum, hvor de kan komme og lave nogle aktiviteter og få god energi. For nogle fylder sygdommen rigtig meget i deres liv, men den ene gang om ugen, de mødes på kunstmuseet, kan de få tankerne over på noget positivt, siger lokalformanden.

Håb om permanent løsning

Donationerne går ubeskåret til Kunst & Kræft, uddyber hun, og tilbuddet åbner igen den 23. september for de 15-25 deltagere, der plejer at være på holdene - alle nuværende og forhenværende kræftpatienter er velkomne.

Kræftens Bekæmpelse vil fortsætte arbejdet med at finde sponsorer, så tilbuddet kan blive permanent og dermed fortsætte - også når de senest donerede midler er brugt, forklarer Tina Hedeager.

- Med den opmærksomhed, vi har fået, er der noget, der tyder på, at der er donorer i byen, som vil være med til at køre det videre. Nu har vi i hvert fald to år til at samle flere penge ind, siger hun.

Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Regeringen: En pakke cigaretter skal koste en 50'er

Læserbrev

Korshærsleder: Hjemløsetallet i Horsens stiger igen - der bør være flere 'skæve boliger'

Læserbrev: Mens hjemløsetallet i Danmark stort set er uændret, er der ifølge den seneste landsdækkende hjemløsetælling nu 181 hjemløse i Horsens. Det er en stigning på 45 personer i forhold til 2017. Det betyder, at der er 181 borgere, der på optællingstidspunktet ikke havde en fast adresse. Det er mennesker, der f.eks. sover hos en ven eller bor i et kolonihavehus, en garage, en forladt bygning eller i telt. 30 horsensianere bor på herberger (§ 110) rundt omkring i landet. Det koster ca. 30.000 kr. pr. måned for hver person, hvoraf Horsens Kommune betaler halvdelen. Staten betaler den anden halvdel. En udgift for Horsens Kommune på ca. 5,5 mio. kr. At være hjemløs er en ulykkelig situation, det er flovt og skamfuldt ikke at have et sted at bo. At have en bolig er en basal ting, som alle vi andre tager for givet. Vi møder dem på Kirkens Korshærs varmestue i Borgergade, hvor de kommer for at få morgenmad, et bad og et måltid varm mad. Vi møder dem, når de kommer direkte udskrevet fra psykiatrisk hospital eller løsladt fra fængslet uden en funktionel bolig. Vi sender dem på gaden igen, når varmestuen lukker kl. 13.30, velvidende at nogen af dem ikke har et sted at gå hen, før vi åbner igen næste morgen. Gæstfriheden er dog stor hos varmestuens øvrige brugere, som ofte inviterer de hjemløse hjem til sig. En nødløsning, som der desværre sjældent kommer noget godt ud af. Hjemløshed er et komplekst problem, fordi det ikke blot handler om at få en billig bolig. Det er komplekst, fordi man sjældent bare er hjemløs. Ofte er man også plaget af misbrug og stor gæld forårsaget af kviklån, narko og spil. Har man så også en psykiatrisk lidelse, så er det meget svært at få hverdagen til at fungere. Får man endelig en bolig, varer det ikke længe, før man ender på gaden igen. Som hjemløs er man truet på sin eksistens, og det er en ond cirkel, der starter. Man er i ekstrem fare for at blive involveret i vold, kriminalitet, afpresning og prostitution, og gentagne gange møder de hjemløse op på varmestuen og har mistet alt, og varmestuens medarbejdere må hjælpe dem med at få bragt orden i kaos igen. Mange af varmestuens brugere har fået gentagne tilbud om bolig og misbrugsbehandling i løbet af deres liv, men det har ikke fungeret. De passer ikke ind nogen steder, og misbruget fortsætter. Derfor bør der bl.a. være flere "skæve boliger" med en social vicevært tilknyttet, hvor de kan bo og leve i fred og have deres misbrug uden at genere nogen naboer. Desuden bør der være en fokuseret og forebyggende hjemløseindsats, hvor alle kommunens instanser og samarbejdspartnere arbejder sammen om konkrete løsninger for den enkelte hjemløse.

Annonce