Annonce
Kultur

Stor skulptur afsløret på havnen: Wanna be-havfrue sætter Horsens på landkortet

Casa-direktør Michael Mortensen (t.h.) hjalp med at fjerne den grønne pressenning, som i de seneste dage har hvilet over Horsens' havfrue. Foto: Søren E. Alwan
Casa-direktør Michael Mortensen er klar til at forskønne Horsens Havn med flere kunstværker i fremtiden. Fredag afslørede firmaet et markant bronze-værk af Maria Rubinke på Jan Trøjborgs Plads.
Annonce

Horsens: Der sidder én havfrue på Langelinie i København. Flere andre byer i søfartsnationen Danmark har også én. Og nu har virksomheden Casa sikret, at også Horsens er med på havfrue-landkortet. I hvert fald med en "Wanna Be Mermaid".

Det er nemlig titlen på en markant, ny bronzeskulptur, der fredag eftermiddag blev afsløret på Jan Trøjborgs Plads på Horsens Havn.

Værket, der forestiller en lille pige, som forsøger at iklæde sig et stort fiskeskind, fordi hun drømmer om at blive havfrue, er bestilt af Casa og skabt af kunstneren Maria Rubinke.

- Det er fedt at se, at hun endelig står her, konstaterede kunstneren ved indvielsen på pladsen, hvor en del af byens kunstinteresserede var troppet op for at få et første blik på det værk, hun har brugt det seneste halvandet år på at skabe.

Jeg synes, den fortolker det, at vi alle - forhåbentlig - går og har nogle drømme, rigtig flot. Den har også en detaljeringsgrad, som er fantastisk fin, så nu kan vi gå ned på pladsen og se ud over vandet og måske tænke lidt over de drømme, vi har.

Michael Mortensen, direktør, Casa A/S

Annonce

Bedre end håbet

Giveren, Casa-direktør Michael Mortensen, havde også fundet smilet frem i den kolde blæst, der stod ind over havnen fra havfruernes rette element, vandet i den bølgende fjord.

- Den er blevet bedre, end jeg havde håbet, sagde han om Maria Rubinkes skulptur.

- Jeg synes, den fortolker det, at vi alle - forhåbentlig - går og har nogle drømme, rigtig flot. Den har også en detaljeringsgrad, som er fantastisk fin, så nu kan vi gå ned på pladsen og se ud over vandet og måske tænke lidt over de drømme, vi har. Jan Trøjborg havde også en drøm for Horsens, sagde Michael Mortensen med henvisning til den tidligere, nu afdøde Horsens-borgmester, som pladsen er opkaldt efter.

Annonce

Vil give flere værker til havneområdet

Maria Rubinke er kendt for at skabe figurer, der på afstand kan se pæne og tilforladelige ud, men ved nærmere øjesyn afslører surealistiske detaljer, der giver oplevelsen et tvist. På samme måde med "Wanna Be Mermaid" med pigen, der vil iføre sig fiskens skind og skelet.

Rubinke, der i forvejen er repræsenteret i Horsens hos Galleri Franz Pedersen, er et voksende navn i dansk kunst, og Michael Mortensen håber, at Casa i de kommende år kan donere flere skulpturer til havneområdet af samme kaliber.

Der er endnu ingen dato for, hvornår næste værk afsløres, men Mortensen har tidligere fortalt om et samarbejde med Michael Kvium, som dermed er et oplagt bud på en kommende leverandør af havnekunst.

Skulpturerne vil komme løbende - efterhånden som det giver mening for Casa og de involverede kunstnere, forklarerede direktøren.

- Vi ser det som en god mulighed for at bidrage til udviklingen af Horsens, lød beskeden, som på en råkold dag lunede hos blandt andre borgmester Peter Sørensen (S).

Maria Rubinke

Født 1985, opvokset på Fyn. Bor og arbejder i København.

Uddannet fra Kunstakademiets glas- og keramikskole på Bornholm i 2008. Er grundlæggende inspireret af surrealismen.

Er fast tilknyttet Martin Asbæk Gallery i København, Galleri Franz Pedersen i Horsens og har også et fast galleri i New York.

Har udstillet i bl.a. USA, Italien, Spanien, Tyskland, Norge, Belgien, England, Rusland og flere steder herhjemme.

Kan følges på Instagram, hvor hun har små 19.000 følgere.

Annonce

Del af en kunst-strækning gennem byen

Sammen med den lokale kunsthistoriker Bente Hammershøy holdt han åbningstalen ved fredagens afsløring, og borgmesteren glæder sig over donationen fra Casa. Ikke mindst fordi den taler direkte ind i planer på rådhuset om at skabe en kilometerlang kunst-strækning fra Horsens Banegård til byens lystbådehavn.

Allerede i dag støder man på adskillige værker i form af skulpturer og nyere gavlmalerier, hvis man traver gennem byen, og Peter Sørensen tør godt love, at der kommer flere oplevelser til i de kommende år. Der er ingen fast køreplan for, hvor og hvornår skulpturer og udsmykninger skyder op, men de kan blive en vigtig del i fortællingen om Horsens som kulturby, mener Peter Sørensen.

- På samme måde, som folk tager til Vejle for at se "Bølgen", kan man komme her og se kunsten, siger borgmesteren, der ser kunst-strækningen tage form i takt med, at byudviklingen skrider frem; fra campusområdet ved banegården til de mange nybyggerier på havnen.

I første omgang kan man nu på Jan Trøjborgs Plads opleve en "Wanna Be Mermaid".

I modsætning til mangen en havfrue her til lands sidder den horsensianske af slagsen ikke på en piedestal, men nede på jorden. Maria Rubinkes "Wanna Be Mermaid" er omkring halvanden meter høj og breder sig over cirka 2,5 kvm. Foto: Søren E. Alwan
Maria Rubinke var selv til stede ved afsløringen, og hun var glad for endelig at se "Wanna Be Mermaid" på plads. Foto: Søren E. Alwan
Maria Rubinke er i forvejen repræsenteret i Horsens af Galleri Franz Pedersen, som også har hjulpet med formidlingen af "Wanna Be Mermaid". Foto: Søren E. Alwan
Maria Rubinke fik mange pæne ord med på vejen af det kunstpublikum, der var mødt frem for at se hendes værk for første gang. Foto: Søren E. Alwan
Michael Mortensen, Peter Sørensen, Bente Hammershøy og Maria Rubinke kunne sammen fortælle om skulpturen, der er en af flere, som skal udgøre en egentlig kunststrækning gennem Horsens midtby. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Ejer af Oasen: Jeg troede, det var en kunde, der ringede for at aflyse...

Hedensted

Galleri udstiller samlerobjekter

Horsens For abonnenter

Borgmester er ærgerlig over Learnmark-beslutning - bestyrelsesformand åbner dør på klem

Annonce