Annonce
Erhverv

Stor rift om grønt byggeri: Vi får henvendelser hver dag

Peja Ejendomme står bag Brædstrup største boligprojekt, som kommer til at indeholde 77 nye lejligheder midt i byen. Foto: Søren E. Alwan
De første lejligheder er begyndt at skyde op i det nye boligområde Sønderhaven i Brædstrup. Der er allerede nu stor interesse for at komme til at bo i det grønne byggeri, som både producerer og lagrer strøm, så der altid er strøm nok til både boliger og elbiler.
Annonce

Brædstrup: I de seneste uger har en kæmpe byggekran arbejdet på at opføre det nye boligområde Sønderhaven på adressen Søndergade 27 i Brædstrup, hvor Energi Midt tidligere havde sit hovedkvarter.

Her bliver der opført 26 lejligheder, der skal udgøre Brædstrups første bofællesskab, hvor både børnefamilier, singler og ældre kan bo i et fællesskab, hvor man kan være sammen og hjælpe hinanden.

De gamle energibygninger blev revet ned i januar, og i februar gik byggeriet af Brædstrup største boligprojekt i gang, og siden har der været stor interesse for at blive en del af den nye bydel, hvor der opføres 77 lejligheder i alt.

- Vi har været nødt til at udsætte indflytningen i bofællesskabet til 1. februar næste år på grund af coronakrisen, som gjorde, at en del af myndighedsbehandlingen blev sværere. Men bortset fra det, så går byggeriet fantastisk. Vi har 80 procent af bofællesskabet lejet ud, og der er også stor efterspørgsel på lejlighederne i anden etape. Vi får henvendelser hver dag fra folk, som er interesseret i at bo her. Så vi kunne ikke ønske os det bedre, siger Peter Pørtner Voldby, der er direktør i Peja Ejendomme.

Vi har 80 procent af bofællesskabet lejet ud, og der er også stor efterspørgsel på lejlighederne i anden etape. Vi får henvendelser hver dag fra folk, som er interesseret i at bo her. Så vi kunne ikke ønske os det bedre.

Peter Pørtner Voldby, direktør i Peja Ejendomme

Annonce

Alt bygges i år

Oprindelig var det planen, at byggeriet af de 77 lejligheder skulle bygges i tre faser, men på grund af den store efterspørgsel efter boligerne, har det lokale ejendomsfirma valgt at bygge alle tre etaper på én gang.

- Som udgangspunkt får vi lukket alle bygningerne i år. Det har den fordel, at vi får alt det tunge grej som kraner, de store maskiner og andet væk, inden folk flytter ind. Når der samtidig er så stor efterspørgsel efter lejlighederne, er vi ret optimistiske omkring, at vi får det hele lejet ud. Derfor bygger vi de tre etaper lige efter hinanden, siger Peter Pørtner Voldby.

Annonce

Mangler unge til bofællesskab

Tanken om at opføre boliger på grunden opstod i 2016, da energiselskabet Nordlys opsagde sin lejekontakt i det tidligere energihovedkvarter. Da der samtidig lokalt blev arbejdet for at skaffe et bofællesskab i byen, valgte Peja Ejendomme at rive det gamle hovedkvarter ned for at bygge nyt.

- Vi vil gerne have lidt flere unge og børnefamilier ind i det nye bofællesskab. I øjeblik er der en overvægt af ældre, men vi ser gerne en blandet beboersammensætning. Det tror vi, er bedst for byen og for området, siger Peter Pørtner.

Der er fra starten tænkt både grønt og i bæredygtige løsninger i det nye byggeri. Bilerne skal således holde i en 2300 kvm stor parkeringskælder, hvor der er plads til 65 biler. Det gør det muligt at trække naturen helt ind i området, hvor der frigives jord til grønne områder, et torv, legepladser og et varieret planteliv.

- Vi har tænkt meget på, at det skal føles rart at færdes i området. Der er grønne oaser, urtehaver, legeplads og plads til at udfolde sig, så vi har på mange måder prøvet at indrette os efter, hvad fremtidens boligsøgende efterspørger, lyder det fra boligudvikleren.

Direktøren af Peja Ejendomme, Peter Pørtner Voldby, glæder sig over udviklingen i Brædstrup. Der er en ny banesti, torv og forskønnelse af Folkeparken på vej. Samtidig laves det gamle mejeri om til bryghus og lejligheder, og det giver altsammen midtbyen et kæmpe løft, mener han. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Grønt byggeri

I det nye byggeri vil der også være stor fokus på energibesparelser. Sønderhaven bliver således selvforsynende med strøm. Der bliver monteret integrerede solceller i tagbelægningen, som kommer til at levere strøm til hele bygningen, og overskudsstrømmen bliver lagret på et kæmpe batteri.

- Vi får også installeret varmepumper, som leverer varmt vand med strøm fra solcellerne. Overskudsstrømmen kan vi tage, når vi har brug for det. Det er der bedre økonomi i end at sælge strømmen på elnettet. Vi har derfor tænkt energibesparelse og lave driftomkostninger ind i byggeriet, og det er også gerne noget, som beboerne skulle komme til at mærke, siger Peter Pørtner Voldby.

Sønderhaven får allerede fra starten installeret standere til elbiler. På den måde vil området være helt klar til den grønne omstillingen inden for transportsektoren.

- Elbiler bliver det næste store, så derfor kunne vi lige så godt installere elstandere allerede fra starten. Vi vil gerne de bæredygtige løsninger i det her byggeri, og det er elstanderne et udtryk for, siger Peter Pørtner Voldby.

Hele Sønderhaven forventes at stå færdig inden slutningen af 2021.

Der arbejder 20-30 mand på byggepladsen Sønderhaven i denne tid, og der er stadig mange opgaver, inden de første beboere kan flytte ind til februar. Foto: Søren E. Alwan
Sådan kommer de nye tagelementer til at tage sig ud. Det er solceller, som producerer strøm til bygningerne. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce