Annonce
Horsens

Stor pengegave smelter industriens fortid og fremtid sammen

Kristoffer Jensen og David Olesen (forrest) fra Industrimuseet i Horsens har igen fået fondsmidler til et forskningsprojekt og en udstilling, der fokuserer på det moderne industrisamfund. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Industrimuseet og VIA får begge en kontant håndsrækning fra Gurli og Hans Engell Friis Fond.

Horsens: Fortid og fremtid... Der er pengegaver på vej til begge fra den lokale fond Gurli og Hans Engell Friis fond.

Fonden har netop offentliggjort modtagerne af sine halvårlige donationer, og Danmarks Industrimuseum i Horsens har fået 100.000 kr. til en ny udstilling, der - bl.a. via samarbejde med robotteknologi-forskere - skal føre museets tidsmæssige spændvidde op i moderne tid.

Den anden modtager, VIA, får 120.000 kr. til en ny robot, der skal bruges i uddannelsesinstitutionens såkaldte Industri 4.0 trænings- og udviklingsfaciliteter, oplyser fonden.

- Man kan sige, at det hænger sammen. Industrimuseets kommende udstilling skal være med til at vise, at det ikke gik så galt med industrisamfundet, som man troede, det ville, da man begyndte at tale om videnssamfundet, men at det i stedet er lykkedes at holde fast i produktion herhjemme. Bl.a. gennem udvikling og effektivisering, forklarer fondsformand Lars Engell Friis.

Lars Engell Friis er formand for Gurli og Hans Engell Friis fond, der udspringer af hans fars møbelvirksomhed i Horsens. Fonden støtter lokal forskning, udvikling og uddannelse inden for almennyttige og almenvelgørende videnskabelige, humanitære, sociale eller kulturelle områder. Fonden deler penge ud to gange om året. PR-foto

Linjen føres op til i dag

På Industrimuseet, der forventer at have den kommende udstilling på plads i midten eller slutningen af 2020, kommer pengene som et skulderklap til arbejdet med at dokumentere industriens udvikling i Danmark.

- Vi har gang i et Velux-projekt, der undersøger, hvordan industrien fungerer i det 21. århundrede. Altså, hvordan helt moderne industri ser ud, hvilket egentlig skriver lidt op i mod den her tanke om, at industri er passé, og at vi bevæger os mod et samfund uden industri og produktion. Det vil vi gerne nuancere ved at se på, hvordan moderne produktion ser ud, og det gør vi bl.a. via forskning i robotindustrien i Odense, siger museumsinspektør David Holt Olsen om udstillings-samarbejdet med en tech-klynge i Odense, som er langt fremme i robotteknologi-forskningen.

- For os handler det om af føre linjen op til i dag, så vi som museum ikke ender med at påstå, at industrisamfundet var noget, der sluttede i 1970, men at det stadig eksisterer i dag. Ellers kommer museerne til på en måde at give et misvisende billede af, hvad industri er, siger museumsinspektøren.

På VIA skal pengegaven fra fonden konkret bruges på indkøb af en Robot UR 3-robot, som skal fungere i stedets træningsfaciliteter.

- Træningsfaciliteterne er også med til at gøre Horsens til et attraktivt sted at uddanne sig til produktionsingeniør og på den måde bidrage til, at det lokale erhvervsliv får lettere ved at rekruttere medarbejdere med de rette kompetencer, forklarer Lars Engell Friis.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Leder: Tirsdag morgen går alting lidt hurtigere på hsfo.dk

Nye briller, ny frisure eller et slips, der matcher efterårets farver - de fleste af os trænger til at få vores "look", som det hedder på nydansk, forfrisket en gang imellem. Og det gælder såmænd også Horsens Folkeblads hjemmeside, www.hsfo.dk, som tusindvis af horsensianere - flere og flere - klikker ind på hver dag. Den tekniske stab, der designer hjemmesiden, har arbejdet længe og målrettet med en opdatering, og i morgen tidlig, tirsdag klokken 4, går det nye hsfo.dk så i luften. Helt synligt vil det være, at hjemmesiden har fået nyt design og nye skrifter - men opdateringen indeholder også en række tekniske forbedringer, som vil komme læserne til gavn. Først og fremmest er den nye hjemmeside endnu hurtigere med nyhederne end den nuværende. Nyhederne kommer hurtigere ud i verden, når vi på redaktionen trykker "offentliggør" - og hjemmesiden reagerer mere tjept, når du som læser klikker på artikler og/eller billeder. Det nye design gør det samtidig muligt for os at præsentere flere nyheder ad gangen, især for dem, der følger med på en pc. Den nye hjemmeside er naturligvis også tilpasset iPads og mobiltelefoner, men her sætter skærmstørrelsen en begrænsning for antallet af overskrifter. Det bliver nemmere at finde frem til dagens e-avis, hvor man kan bladre gennem siderne ligesom i den trykte avis. E-avisen får simpelthen en fast kasse på forsiden. Som noget nyt er det muligt at få en digital assistent - "hun" hedder Athena - til at læse nyhederne op. Det kan både være en fordel for dem, der måtte have svært ved at læse, og for dem, der for eksempel vil høre nyt, mens de kører bil. Endelig bliver det nemmere for læserne at udnytte og tilpasse vores nyhedsbreve, hvor man hver dag får en e-mail med de vigtigste overskrifter. Vi ved, at mange af jer, der læser den trykte avis, også følger med på nettet. Og vi håber og tror, at I vil synes godt om det nye hsfo.dk. Skulle der vise sig børnesygdomme - så tøv ikke med at kontakte redaktionen eller avisens Kundeservice. God fornøjelse i morgen klokken 4.

Odder

Digt, drama og dokumentar på Egmont Højskolen: Kunst kan lære unge at blive hørt

Annonce