Annonce
Horsens

Stor pengegave smelter industriens fortid og fremtid sammen

Kristoffer Jensen og David Olesen (forrest) fra Industrimuseet i Horsens har igen fået fondsmidler til et forskningsprojekt og en udstilling, der fokuserer på det moderne industrisamfund. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Industrimuseet og VIA får begge en kontant håndsrækning fra Gurli og Hans Engell Friis Fond.

Horsens: Fortid og fremtid... Der er pengegaver på vej til begge fra den lokale fond Gurli og Hans Engell Friis fond.

Fonden har netop offentliggjort modtagerne af sine halvårlige donationer, og Danmarks Industrimuseum i Horsens har fået 100.000 kr. til en ny udstilling, der - bl.a. via samarbejde med robotteknologi-forskere - skal føre museets tidsmæssige spændvidde op i moderne tid.

Den anden modtager, VIA, får 120.000 kr. til en ny robot, der skal bruges i uddannelsesinstitutionens såkaldte Industri 4.0 trænings- og udviklingsfaciliteter, oplyser fonden.

- Man kan sige, at det hænger sammen. Industrimuseets kommende udstilling skal være med til at vise, at det ikke gik så galt med industrisamfundet, som man troede, det ville, da man begyndte at tale om videnssamfundet, men at det i stedet er lykkedes at holde fast i produktion herhjemme. Bl.a. gennem udvikling og effektivisering, forklarer fondsformand Lars Engell Friis.

Annonce
Lars Engell Friis er formand for Gurli og Hans Engell Friis fond, der udspringer af hans fars møbelvirksomhed i Horsens. Fonden støtter lokal forskning, udvikling og uddannelse inden for almennyttige og almenvelgørende videnskabelige, humanitære, sociale eller kulturelle områder. Fonden deler penge ud to gange om året. PR-foto

Linjen føres op til i dag

På Industrimuseet, der forventer at have den kommende udstilling på plads i midten eller slutningen af 2020, kommer pengene som et skulderklap til arbejdet med at dokumentere industriens udvikling i Danmark.

- Vi har gang i et Velux-projekt, der undersøger, hvordan industrien fungerer i det 21. århundrede. Altså, hvordan helt moderne industri ser ud, hvilket egentlig skriver lidt op i mod den her tanke om, at industri er passé, og at vi bevæger os mod et samfund uden industri og produktion. Det vil vi gerne nuancere ved at se på, hvordan moderne produktion ser ud, og det gør vi bl.a. via forskning i robotindustrien i Odense, siger museumsinspektør David Holt Olsen om udstillings-samarbejdet med en tech-klynge i Odense, som er langt fremme i robotteknologi-forskningen.

- For os handler det om af føre linjen op til i dag, så vi som museum ikke ender med at påstå, at industrisamfundet var noget, der sluttede i 1970, men at det stadig eksisterer i dag. Ellers kommer museerne til på en måde at give et misvisende billede af, hvad industri er, siger museumsinspektøren.

På VIA skal pengegaven fra fonden konkret bruges på indkøb af en Robot UR 3-robot, som skal fungere i stedets træningsfaciliteter.

- Træningsfaciliteterne er også med til at gøre Horsens til et attraktivt sted at uddanne sig til produktionsingeniør og på den måde bidrage til, at det lokale erhvervsliv får lettere ved at rekruttere medarbejdere med de rette kompetencer, forklarer Lars Engell Friis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fodbold

Hedensted vil drille topholdene

Danmark

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

Annonce