Annoncørbetalt indhold

Stor forskel på private og almennyttige lejemål i Horsens

For de mange unge, der formentlig snart flytter hjemmefra i Horsens er det en jungle at finde rundt i boligmarkedet. Og der er store penge at spare, hvis man følger nogle enkle råd.

Der er mange prioriteter at holde styr på, når man står på spring til at flytte hjemmefra for første gang. Den vigtigste prioritet for hovedparten i deres søgen efter et sted at bo er dog formentlig prisen. I landets største studiebyer opleves der hvert år højere lejeomkostninger og boligmangel. Sammenlignes byerne kan man dog se nogle væsentlige prisforskelle.

MONEYBANKER sammenligner kviklån bl.a. på det danske marked, og som eksperter inden for økonomi har de kigget på lejepriserne for at sætte fokus på forskellene mellem byerne, men i ligeså høj grad forskellen mellem det almennyttige boligmarked og det private.

Står man foran at skulle leje sig ind i en bolig, er der nemlig betydelig forskel mellem de to lejeformer. Og har man som studerende kun sin SU at leve på, så er det vigtig at være bevidst omkring disse prisforskelle, så man ikke ser sig nødsaget til at låne penge blot for at betale en høj månedlig leje. Nedenfor kan du læse de tal, som MONEYBANKER har fundet, hvor prisen er angivet som den årlige leje per kvadratmeter.

Det private boligmarked i Horsens koster 862 kr. om året i leje per kvadratmeter, hvor det almennyttige koster 708 kr.

Kigger vi mod hovedstanden er kvadratmeterprisen oppe på hele 1.632 kr. i det private, mens det koster 895 kr. at leje sig ind i det almennyttige. I Århus er forskellen også markant, da det private marked koster 1.332 kr., hvor det almene koster 738 kr.

I Odense koster det 948 kr. i den private sektor, mens den årlige udgift per kvadratmeter er 647 kr. i en almennyttige boligforening. Kigger vi på det nordjyske boliglandskab skal du forvente en pris i en privat lejebolig på 972 kr., mens du kan nøjes med at betale 721 kr. inden for det almene lejemarked.

Der er med andre ord væsentlige summer at spare hver eneste måned, hvilket gør de almene lejemål særdeles attraktive. MONEYBANKER´s anbefaling er derfor at man skriver sig op i flere boligforeninger. Ved man endnu ikke hvor man skal studere, bør man desuden skrive sig op i flere byer.

Gebyrer giver fordele på sigt

Det kan lyde som unødvendige omkostninger at tilmelde sig ventelisterne i flere boligforeninger og tilmed i flere byer. Men ikke desto mindre giver det yderst fordelagtige forhold på sigt, når man skal finde et sted at bo. Ikke alene kan det give flere valgmuligheder, men det kan også betale sig rent økonomisk, når man sammenligner prisforskellene mellem det private og almennyttige boligmarked. Medstifter og administrerende direktør for MONEYBANKER Mads Hvidberg uddyber med følgende synspunkter.

- Skal man studere i f.eks. en by som København kan få måneders husleje finansiere flere års gebyrer til diverse boligforeninger. Men vælger man at gå på kompromis med hvilke foreninger og byer, man skriver sig op i, kan man risikere at ende bagerst i køen, når de almene boliger skal fordeles.

Mads Hvidberg fortsætter ved at påpege, at man med den nuværende efterspørgsel på lejeboliger i særligt de største studiebyer kan skabe et a- og b-hold, hvor det kun er de velstillede studerende, der har råd til at bo tæt på studiestedet. Dette kan i værste fald begrænse studiemulighederne for nogle unge.

- De seneste år har vi oplevet stigende priser på private lejemål samtidig med at stadig flere unge mangler et sted at bo op til studiestart. Man står med gode kort på hånden, såfremt man er én af dem som har skrevet sig op til almennyttige boliger i god tid eller man har økonomiske midler til at betale høje lejeomkostninger. Problemet opstår hvis man ikke hører ind under én af disse kategorier, og man kan frygte at det vil skabe en skævvridning på studieområdet og i sammensætning af, hvilke unge der har mulighed for at studere.

Finansiering gennem lån

Nogle unge vælger at finansiere deres studier gennem lån, hvoraf SU-lånet foretrækkes af mange. Det er en låneform med lav rentesats og hvor eneste krav er, at du er SU-berettiget. Lånet tikker automatisk ind på den studerendes bankkonto sammen med den almindelige SU, hvorfor de ekstra penge hurtigt kan blive en fast del af det månedlige budget med risiko for at låne gennem hele studietiden.

Flere års studier med tilhørende lån kan resultere i en betydelig gæld. Det kan derfor for nogen være mere anbefalelsesværdigt at tage ét enkeltstående lån i stedet, hvorved størrelsen af lånebeløbet er afgrænset og kendt på forhånd. Uanset hvor meget og hvordan man eventuelt vælger at låne, skal man imidlertid altid lige trække vejret en ekstra gang, før man underskriver en bindende låneaftale.

Anbefalingen fra Mads Hvidberg fra MONEYBANKER lyder følgende.

- Uanset om du låner gennem et traditionelt pengeinstitut eller du vælger at låne online gennem ét af selskaberne på vores service, så bliver der altid lavet en kreditvurdering af dig som ansøger. Det er denne kreditvurdering som er afgørende for, hvilke betingeler du tilbydes i en låneaftale. Det er derfor altid tilrådeligt at ansøge flere steder, så du har mulighed for at sammenligne de forskellige finansieringsmuligheder efterfølgende.

Det tager ganske vist længere tid at lave flere låneansøgninger, men tiden kan være godt givet ud, hvis du tilbydes væsentlig bedre låneforhold et andet sted, end du på forhånd havde forventet. Ligesom ved at skrive sig op i flere boligforeninger, kan det altså være en god ide at ansøge om lån flere steder.

Lån penge nu via MONEYBANKER og sammenlign lånevilkår, før du underskriver aftalen. Husk at en aftale først er bindende, når du har skrevet under og sendt låneaftalen retur til låneudbyderen.

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.