Annonce
Horsens

Travlhed på byens apoteker: Mange vil vide, om de har haft corona

Efter at farmakonom Daniel Quistorff har forvisset sig om, at testpersonen ikke har været syg de seneste 14 dage eller haft kontakt med en kendt coronasmittet, kan antistoftesten begynde. Foto: Morten Pape
I løbet af de første par testdage er omkring 80 blevet testet på apotekerne i Søndergade og Bankager for covid-19 antistoffer.
Annonce

Horsens: Farmakonom Daniel Quistorff lægger alle ingredienserne til en test for covid-19 antistoffer op på bordet. Han er en af seks medarbejdere på Søndergades Apotek og Bankager Apotek, som siden fredag har været i gang med at teste kunder for covid-19 antistoffer.

En prøve, der kan købes på apoteket, hvor medarbejdere, der er blevet oplært i opgaven, udfører testen.

- Vi begyndte at lave testene i fredags, og vi har haft rigtig mange igennem, som er blevet testet, fortæller han onsdag formiddag, hvor en hurtig optælling viser rundt regnet 80 brugte prøver.

I dag lægger min kollega Claus Skovholm finger til en test. Ligesom mange af dem, der har ladet sig teste på apoteket, var han og familien syge, lige inden landet lukkede ned. Feber, ømhed i kroppen og hoste. Den slags corona-lignende symptomer, der fik lægen til at tilråde 14 dages efterfølgende hjemmekarantæne.

Nu skal det vise sig, om karantænen var velbegrundet.

Annonce

Syge før lukning

Efter at have forsikret sig om, at Claus Skovholm ikke har været syg de seneste 14 dage og heller ikke har været i kontakt med coronasmittede i samme periode, får han et lillebitte prik i fingeren, hvorefter Daniel Quistorff presser en lille dråbe blod ud, suger den op med en pipette og placerer den i testeren. Han drypper lidt væske på, som aktiverer testen, stiller timeren på ti minutter. Og så venter vi.

Det er en nærmest uanseelig mængde blod, der er behov for til testen. Foto: Morten Pape

Farmakonomen fortæller, at de testede spænder vidt. Ofte er det folk, der var syge kort, før landet lukkede ned, og nu vil de gene vide, om de har haft corona.

- Nogle har også gået med lidt dårlig samvittighed, fordi de har været usikre på, om de måske har smittet nogen. De fleste resultater er negative, og nogle kan godt blive lidt skuffede over det resultat. Men de er glade for at få klarhed.

Han fortæller, at testen, der bruges på apoteket, er meget sikker - men ingen test er 100 procent sikker.

Annonce

Så kom resultatet

Minutterne går, og så ringer uret. Vi kigger på testen, der har en enkelt rød stribe i aflæsningsfeltet.

- Den er negativ, siger Daniel Quistorff og kigger på sin testperson.

Det var, som Claus Skovholm forventede; det var bare en hård omgang influenza, der havde ramt familien i marts - ikke corona.

Der skal to striber til, for at prøven er positiv for covid-19 antistoffer, og man dermed ved, at man har haft covid-19.


De fleste resultater er negative, og nogle kan godt blive lidt skuffede over det resultat. Men de er glade for at få klarhed.

Daniel Quistorff


Der skal to striber til, for at testen er postivt. Foto: Morten Pape
Annonce

Hold afstand og vask hænder

Normalt betyder antistoffer mod en sygdom, at man er immun over for den, men det er ikke endeligt bekræftet, at det også gælder i forhold til covid-19. Det kan man også læse på apotekernes hjemmeside. Man skal også være opmærksom på, at selv om testen er negativ, så kan man være blevet smittet for så kort tid siden, at man endnu ikke har udviklet antistoffer.

Med andre ord, uanset om testen er positiv eller negativ, skal man fortsat holde afstand og vaske fingre.

Testen kan købes på en række apoteker. På Søndergades Apotek og Bankager Apotek laves prøven hver dag kl. 10-12 og 13-17.

Normalt forgår testen inde i butikken, men på grund af arbejde med omrokering i butikken foregik den i apotekets baglokale. Foto: Morten Pape
Farmakonomen skal presse lidt for at få en smule blod ud af fingeren. Men det gør ikke ondt, lyder det roligt fra dagens testperson. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Løvbjerg-købmand: Mundbind vil gøre hverdagen mere tryg for personalet og kunderne

CORONAVIRUS

Live: USA's topekspert tror på effektiv vaccine mod corona i december

Horsens

Det mener læserne: Øgede krav om mundbind vækker både glæde og vrede

Annonce