Annonce
Kultur

Stjerneforfatter fra Søvind serverede cliffhanger for rullende kameraer

Populære Jens Henrik Jensen var gæst hos Horsens Folkeblad mandag aften - og han havde nyheder med: To populære karakterer fra forskellige bogserier mødes i ny roman, og så bliver hans Nina Portland-trilogi måske filmatiseret.

Horsens: Kun let presset afleverede Søvind-forfatteren Jens Henrik Jensen noget af en nyhed for sine fans, da han mandag aften var gæst på Horsens Folkeblad - ja, faktisk flere.

I bog fem i hans største succes, serien om den ptsd-ramte eks-soldat Niels Oxen, dukker en anden kær figur op: Nina Portland.

- Det er da lidt af en cliffhanger, sagde forfatteren med et listigt smil foran rullende kameraer på Folkebladets redaktion.

Annonce

Dermed fik Jens Henrik Jensen effektivt slået fast: Nina Portland, der er hovedperson i en anden trilogi, er ikke død. Og han var heller ikke afvisende over for, at der kommer mere i fremtiden om den populære kriminalassistent.

Lige nu handler det dog om Oxen-serien, hvor det netop er kommet frem, at femte bog får titlen "Gladiator" og udkommer i efteråret.

Jens Henrik Jensen er i fuld gang med at skrive bogen, og han lovede, at det ikke bliver den sidste i serien.

Tv-serie tager form

Allerede i 2019 kom det frem, at nogle af verdens bedste seriemagere Mai Brostrøm og Peter Thorsboe, der har flere Emmy'er på cv'et, skriver manuskript til en tv-serie med Niels Oxen som omdrejningspunkt.

- De er vanvittigt dygtige og var svære at få fat på. De har skrevet sæson 1, som ligger klar. De tre første bøger bliver til to sæsoner med seks-otte afsnit i hver. Serien er pænt langt fremme trods corona-forsinkelser, og der er også kommet tysk finansiering med. Jeg forventer optagelser i 2021 eller 2022, siger Jens Henrik Jensen.

Jens Henrik Jensen (th.) var gæst i Folkebladet Live tirsdag aften. Avisens journalist Jens Sand Amtoft modererede transmissionen og stillede blandt andet en række spørgsmål fra seerne. Foto: Thomas Baden Sørenssen

- Hvem bliver skuespillerne?

- Jeg ved det ikke - og jeg har heller ikke navnene på et hemmeligt kort i lommen, slog han fast.

Annonce

Nina Portland som tv-hit?

SF Studios danske afdeling har rettighederne. Om serien lander på flow-tv eller hos en streaming-tjeneste, må Jens Henrik Jensen ikke afsløre endnu.

Til gengæld kunne han servere en nyhed om, at Nina Portland-trilogien også har en mulig fremtid som tv-serie eller film:

- Den er solgt til et tysk selskab. Der købes mange rettigheder, så der er et stykke vej, siger Jens Henrik Jensen.

Jens Henrik Jensen

57 år, født og opvokset i Søvind ved Horsens, hvor han stadig bor med sin familie.

Uddannet journalist i 1987 og har arbejdet på Jydske Vestkysten i Esbjerg som journalist, redaktør og nyhedschef. Blev forfatter på fuld tid for cirka seks år siden.

Debuterede i 1997 med thrilleren "Wienerringen" og har siden udgivet populære serier om Kazinski, Nina Portland og Niels Oxen. Er hædret med blandt andet Krimimessens Publikumspris i 2017 og Martha-prisen i 2019.

Bog fem i Oxen-serien lander i handel i efteråret, og så starter optagelserne til en tv-serie med udgangspunkt i de tre første Oxen-bøger enten i 2021 eller 2022.

Portland-trilogien er solgt til et tysk produktionsselskab, og det kan der meget vel komme en tv-produktion ud af også. Jens Henrik Jensen er et stort navn på det tyske marked, hvor han sælger flere bøger end herhjemme.

Han er et stort navn syd for grænsen, hvor det kan være svært at gå i fred.

- Forfattere er celebrities i Tyskland mere end i Danmark. Folk har før bog-signeringer stået i kø med store figurer af mig. De har noget med forfattere, som vi måske har tabt.

Annonce

Kræsne svenskere lytter med

Jens Henrik Jensen udgives i 13-14 lande, og foruden Tyskland er Sverige et spændende marked. Svenskerne er ellers normalt kræsne, da de er mere end godt vant med egne krimistjerner.

- De er særligt glade for lydbøgerne. De er sværere at sælge en god, solid bog til.

Jens Henrik Jensen er ikke oversat til engelsk, men vigtigst for ham er egentlig det nære og tætte marked: Tyskland. Det betyder dog ikke, at forlaget har opgivet. Der arbejdes hele tiden på at få flere lande med på vognen.

Annonce

Plads til spontanitet

Jens Henrik Jensen svarede på spørgsmål fra Horsens Folkeblads Jens Sand Amtoft og ikke mindst dem, der fulgte transmissionen på hsfo.dk, og vi kom vidt omkring.

Forfatteren blev blandt andet spurgt til, om en bog er planlagt fra ende til anden, inden han går i gang:

- Jeg nyder meget at skrive, men det svære er at konstruere plottet og forgreningerne - og få det hele samlet igen. Jeg har en stor tavle, hvor jeg holder styr på kapitler og sammenhænge, men jeg laver ikke et decideret storyboard. Det ville være fedt at kunne, men omvendt: Er det så vigtigt, spurgte han retorisk.

Underforstået: Spontaniteten må gerne leve undervejs.

Jens Henrik Jensen kaldte det en stor kompliment, at ptsd-ramte soldater kan se sig selv i de populære bøger om Niels Oxen. Nummer fem i rækken, "Gladiator", går i handlen i efteråret. Foto: Thomas Baden Sørensen

Jens Henrik Jensen kalder sig turguide i en bygning, han selv konstruerer løbende.

- Jeg ved måske, hvor de første 10 kapitler ender - derefter skal der være åbne døre.

Når han skriver, er han dybt koncentreret. Der kan godt flyve en havørn forbi hjemmet i Søvind, uden at han ænser det. Når dagens sidste punktum er sat, lever historien videre inde i hovedet.

Annonce

Fokus på veteraner

Særligt et spørgsmål fra en læser, der havde brugt meget tid sammen med ptsd-ramte veteraner, kom ind under huden på Jens Henrik Jensen. Han blev spurgt til, om han havde talt meget med veteraner i forbindelse med Niels Oxen-bøgerne - og spørgeren slog fast, "at mange af de veteraner, jeg kender, har læst bøgerne - og de siger, at du skriver om dem".

- Større kompliment kan man ikke få, lød responsen fra Jens Henrik Jensen, der har brugt meget tid på at læse om ptsd og i takt med bogudgivelserne har talt med for eksempel tidligere Balkan-udsendte, der har haft den slags inde på livet.

Generelt slog forfatteren fast:

- En utroværdig hovedperson betyder, at alt falder på gulvet.

Hvad ligger så på natbordet hos en succesforfatter?

- Jeg læser gerne Arne Dahl, og så har jeg "Vinterland" skrevet af et par kolleger liggende. Den er jeg lige startet på. Men jeg læser ikke så meget, mens jeg skriver.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Så faldt dommen efter dødsvold i Lunden: To mænd kendt skyldige i vold med døden til følge

Hedensted For abonnenter

Byrådsmedlem nægter holdningsskifte efter stemmeflyt: - Jeg havde sagt ja til noget, jeg i bund og grund ikke var enig i

Annonce