Annonce
Hedensted

Foruroligende stikprøve: 17 ud af 18 rotter er resistente

Hedensted Kommune har netop fået analyseresultatet af 18 rottehaler, og det viste, at 17 af rotterne var resistente over for den milde gift, bekæmperne som udgangspunkt anvender. Arkivfoto
Kun den skrappeste gift virker mod de resistente rotter - og det kan give problemer de steder, hvor klapfælderne ikke slår til.
Annonce

Hedensted: Når man bruger gift mod rotter, er der en risiko for, at de kan udvikle arvelig resistens. Hvis det sker, tager det længere tid at bekæmpe rotterne, og der skal ofte skrappere midler til, hvilket kan være til skade for andre dyr i fødekæden.

Derfor er det et foruroligende resultat, at en ny stikprøve blandt rotter i Hedensted Kommune viser, at 17 ud af 18 rotter har udviklet resistens over for de to mildeste gifte.

- Vi havde ikke forventet en så massiv resistens, så det er både overraskende og foruroligende. Rottehalerne er samlet ind over det meste af kommunen, så problemet er ikke bare lokalt, siger Maria Sørensen fra kommunens tekniske afdeling.

Nu ved vi, at der er en stor sandsynlighed for resistens, og så er det vigtigt at reagere hurtigt, når giften ikke virker. Ellers forsyner vi jo sådan set bare rotterne med ekstra foder.

Maria Sørensen

Annonce

Hurtig reaktion

Efter mange års stigning i antallet af rotteanmeldelser vedtog Hedensted Kommune sidste sommer en ny rotteplan, som blandt andet indebærer flere rottespærrere og intelligente fælder - og mindre gift.

Alligevel kan det ved store invasioner være nødvendigt at tage gift i brug - og her kan det godt blive et problem, at flere rotter er blevet resistente.

- Med mindre det er blevet påvist, at der er resistens på den specifikke ejendom, så skal vi starte med den mildeste gift. Niveauet sættes op, hvis der ikke sker noget, men det kan tage lang tid. I den mellemliggende periode forsyner vi sådan set bare rotterne med ekstra foder og gift, der ikke virker, og det er selvfølgelig uhensigtsmæssigt, fortæller Maria Sørensen.

Som en konsekvens af stikprøveundersøgelsen har bekæmperne derfor fået at vide, at de skal reagere hurtigere, hvis de har mistanke om, at de milde gifte preller af på rotterne.

Annonce

Flere haler skal testes

Der var i forbindelse med stikprøvekontrollen sendt 30 rottehaler ind til dna-analyse på et tysk laboratorium, men en del af dem kunne ikke undersøges, og derfor mangler der resultater fra Hedensted, Løsning og i området omkring Bjerre.

Derfor skal der nu sendes yderligere 30 haler afsted fra netop de områder, samt fra kloakrotter, som heller ikke er blevet undersøgt specifikt.

De resultater, som er kommet, viser, at halvdelen af rotterne har arvet resistensgenet fra begge forældre, mens den anden halvdel kun har arvet det fra den ene.

Tre problemer ved rottegift

  1. Resistensen hos rotter er arvelig og spreder sig, hvilket betyder, at man hele tiden er nødt til at opjustere styrken af giften.
  2. Ved udlægning af gift har man ingen kontrol med, hvor mange rotter man rent faktisk dræber, da de ikke dør med det samme.
  3. Giftrester spreder sig til andre dyr i fødekæden.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Højeste antal nye coronatilfælde siden starten af oktober: Statsministeren er bekymret

Annonce