Annonce
forside

Stifter af lysselskab får fængsel i syv år

Hesalight A/S blev hyldet som en grøn vækstvirksomhed, men succes'en byggede på grov økonomisk kriminalitet, har Retten i Roskilde torsdag slået fast.

47-årige Lars Nørholts kriminalitet kan generelt hæmme lysten til investeringer, siger Retten i Roskilde.

Stifteren af Hesalight, Lars Nørholt, straffes med fængsel i syv år for grov økonomisk kriminalitet. Dommen er afsagt torsdag af Retten i Roskilde.

Han har ført pensionskasser og andre investorer bag lyset, fastslår domsmandsretten, som også frakender den 47-årige direktør retten til fremover at lede virksomheder. Bedrageriet er opgjort til 351 millioner kroner.

Desuden idømmes han en tillægsbøde på 15 millioner kroner. Endvidere konfiskeres godt 28 millioner kroner hos Lars Nørholt, ligesom der sker konfiskation hos andre af i alt 30 millioner kroner.

Selskabet ville sælge løsninger med LED-lamper til en stor mængde kunder i ind- og udland. Hesalight blev af blandt andre tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt hyldet som en grøn vækstvirksomhed.

Den 47-årige anker på stedet dommen til frifindelse i Østre Landsret. Han forlader retten uden at ville sige noget til pressefolk.

I sin gennemgang af afgørelsen siger retsformand Anders Herping Nielsen, at forbrydelsen er særlig grov, fordi den kan få bredere betydning for samfundet.

Dels kan Nørholts opførsel svække tilliden til erhvervsvirksomheder, lyder det. Men også lysten til at investere til gavn for samfundet kan blive hæmmet, siger Anders Herping Nielsen.

- Der er tale om dokument- og formueforbrydelser af særlig grov beskaffenhed, konkluderer han.

Den 47-årige har under sagen nægtet sig skyldig i anklagerne, som Bagmandspolitiet havde rejst om bedrageri, mandatsvig, skyldnersvig, momssvig og dokumentfalsk.

I sagen indgår med stor vægt en kontrakt med Starbucks om levering af LED-lamper for 49 millioner euro. Der er tale om et falsk dokument, mener retten.

Bagmandspolitiets anklagere havde krævet en dom på ubetinget fængsel i mindst otte år. Tiltalen drejede sig om bedragerier for godt 560 millioner kroner, men der er altså udelukkende fundet beviser for 351 millioner kroner.

Desuden findes den 47-årige skyldig i momssvig for 15 millioner kroner og mandatsvig for cirka 45 millioner kroner.

Hesalights penge blev misbrugt til Nørholts helt private forhold - blandt andet til køb af ejendomme på Mallorca, mener domsmandsretten.

Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: YouSee fyrer op under vigtig debat om tv-pakker

Det er noget af en hvepserede, tv-udbyderen YouSee har stukket fingrene i de seneste dage. Beslutningen om at smide Discovery-kanaler - Kanal 5, 6'eren, Canal 9 og Eurosport 1 og 2 - ud af tv-pakkerne fra årsskiftet berører cirka en million danskere, og det er især store sportsbegivenheder, der sætter fut i debatten. - I kan vælge Discovery blandt vælg selv-kanalerne, lyder det fra YouSee, men måske har de gjort regning uden vært: Tv-krigen eskalerede nemlig i aftes, da Discovery gik på banen med annoncer rundt om FC Københavns fodboldkamp i Europa League, hvor der blev opfordret til at vælge Stofa og en række andre aktører i stedet for YouSee - og at der i øvrigt ikke er gang i forhandlinger parterne imellem. Dansk Boldspil Union og Danmarks Idrætsforbund advarer om tab af nationalt tv-arvegods, når vigtige landskampe og dele af OL-dækningen forsvinder for mange. - I har selv solgt jer til privatkanalerne for ussel mammon, lyder modsvaret fra mange, og det argument er fair - med modifikationer. For eksempel er det ikke DBU, der sidder med rettighederne til EM-kvalifikationskampe. De forhandles fra centralt hold i det europæiske fodboldforbund UEFA. Alligevel må idrætsforbundene vedkende sig en del af ansvaret for deres interesseorganisationers valg. Striden åbner en anden spændende diskussion: Har tv-pakker så overhovedet en fremtid? Antenneforeningerne argumenterer med, at de på vegne af tusindvis af medlemmer skaffer kanalerne langt billigere, end hvis vi alle selv satte pakker sammen. Omvendt er jeg en af dem, der har 70+ kanaler i min store tv-pakke, og et konservativt bud er, at jeg aldrig er forbi de 40 af dem. Og er det ikke sådan med sport, at hver gang, man siger til sig selv: Nu har jeg de kanaler, jeg skal bruge, for at se AC Horsens, åbner der en ny...? En krølle på halen er, at de fleste børn og unge i dag er flintrende ligeglade med kanalpakker og flow-tv. De finder alt på YouTube og streaming-tjenester, så måske dør denne diskussion af sig selv om føje år.

Annonce