Annonce
Hedensted

Stenalderøkser fundet i have kædes nu sammen med tyveri

Birgitte Selch og Viggo Møller Sørensen fandt økserne i jorden til deres hus på Skovbrynet i Juelsminde. Parret købte huset sidste år og gravede dræn til en ny terrasse, da de stødte på stenene. Arkivfoto

Nogle af de bearbejdede flintesten, som blev fundet i Juelsminde i maj, tilhører lokalt museum.

Juelsminde: I maj gjorde et ægtepar et overraskende fund af en større samling stenøkser i jorden til deres hus på Skovbrynet i Juelsminde.

Økserne viste sig at stamme fra forskellige perioder af stenalderen, men både ægteparret og VejleMuseerne undrede sig over, hvorfor samlingen var blevet gemt af vejen i jorden.

VejleMuseerne er blevet klogere på den mystiske sag siden da.

15 af stenøkserne tilhører Glud Museum.

Museet har savnet dem siden et tyveri i 1993. En montre i museet blev brudt op i åbningstiden, og en tyv hapsede 29 museumsgenstande.

Annonce

Det, som vi står tilbage med, er, at vi ved, at økserne tilhører Glud Museum, men der er en masse, vi ikke ved om, hvordan de endte med de andre økser i jorden.

Christian Juel, museumsinspektør, VejleMuseerne.
60 økser og syv flækkeknive fra forskellige perioder af stenalderen blev fundet. Arkivfoto

Er sikre på sammenhæng

Det lokale museum kontaktede VejleMuseerne efter at have set omtalen af fundet i medierne.

VejleMuseerne har indhentet billeder, mål og beskrivelse af de forsvundne økser og fundet et match i 15 tilfælde.

Hvor sikre er I?

- Vi er faktisk helt sikre på det. Det er stærkt usandsynligt, at det ikke er dem, vi har billeder af fra Glud Museum, siger Christian Juel, museumsinspektør, VejleMuseerne.

Han sidder stadig tilbage med ubesvarede spørgsmål om forbindelsen mellem tyveriet og stedet, økserne blev fundet i Juelsminde.

- Når vi ikke finder alle de stjålne genstande fra Glud Museum i jorden, skyldes det givetvis, at de fineste eksemplarer er blevet solgt videre. Måske er de nedgravede økser i virkeligheden den del af tyvegodset, der ikke kunne sælges, siger han og fortsætter:

- De resterende 56 økser fundet i Juelsminde stammer ikke fra tyveriet og kan være købt eller fundet på lovlig vis. Der er den mulighed, at alle økserne på et tidspunkt er blevet købt i god tro og efterfølgende skaffet af vejen, f.eks. i forbindelse med tømningen af et dødsbo.

Havde tænkt tanken

Museumsinspektøren håber, at nye henvendelser vil føre til mere viden om økserne, som ikke kan spores tilbage til Glud Museum.

- Det er vigtigt at vide, hvor de oprindeligt er fundet. Ellers taber de deres videnskabelige værdi, siger han.

Tyveriet i 1993 blev meldt til politiet, og VejleMuseerne har henvendt sig til Sydøstjyllands Politi for at spørge til sagen. Her var beskeden, at den er henlagt.

Birgitte Selch, der fandt økserne sammen med sin mand, Viggo Møller Sørensen, har fået sin første indskydelse bekræftet.

- Vi havde jo selv tanken, at der var noget suspekt i, at de lå der. Det er da mærkeligt, hvordan de er havnet i vores have. Det kan vi ikke andet end undre os over, siger hun til Folkebladet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

Sport

Horsens hapser Fredericias cheftræner

112

Beboer overraskede to tyve i stuen

Annonce