Annonce
Horsens

Stemmestyret elektronik hjælper handicappede i Horsens

Julie anvender bl.a stemmestyringssystemet som en hjælp i sine studier og for eksempel til vækning, styring af radio med mere. PR-foto

Horsens Kommune vil afprøve den teknologi, som kan hjælpe personer med funktionsnedsættelse - blandt andet Google Home - så de kan blive mere selvhjulpne i det daglige.

Horsens: Som et led i en forsøgsordning er borgere med enten fysisk eller psykisk handicap i fuld færd med at afprøve stemmestyringssystemet Google Home, som skal hjælpe dem til at blive mere selvkørende. Borgerne har testet systemet på engelsk i halvandet år, men Google Home er nu kommet på dansk, hvilket betyder, at flere borgere vil kunne benytte det.

Horsens Kommune er "first mover" med at afprøve systemet, og det er en helt bevidst strategi, lyder det i en pressemeddelelse.

- Vi vil gå forrest og afprøve den teknologi, som kan hjælpe personer med funktionsnedsættelse, så de kan blive mere selvhjulpne i det daglige og dermed føle en større frihed. Google Home er én ud af flere teknologiske løsninger, vi er i gang med at teste og implementere til gavn for borgerne. Samtidig er vi i færd med at uddanne vores medarbejdere, så de er klædt på til at arbejde med hverdagsteknologi, udtaler driftschef for kommunens afdeling for handicap, psykiatri og socialt udsatte, Cate Kristiansen.

Kan gøre flere ting selv

Julie Christensen på 22 år lider af en kronisk bindevævssygdom, som har reduceret hendes mobilitet, og hun har derfor brug for hjælpere en stor del af dagen.

- Jeg kan være rigtig dårlig til at spørge om hjælp og vil ikke afbryde hjælperne for meget i deres arbejde. Stemmestyringssystemet har bevirket, at jeg kan gøre flere ting selv, så jeg ikke behøver kalde på en hjælper så ofte. Det er rigtig dejligt, fortæller hun.

Til daglig læser hun anatomi og fysiologi, og også her kan hun anvende Google Home som en stemmestyret hjælp i sit selvstudie i forhold til informationssøgning med mere.

En anden testperson af Google Home er Benjamin på 28 år. Benjamin lider af ADHD og har udfordringer med at holde styr på sine aftaler og få stabilitet i hverdagen.

- Jeg har svært ved at strukturere min dag. Jeg bliver nemt fordybet i et emne, og så lægger jeg ikke mærke til, hvor lang tid der er gået. Nogle gange glemmer jeg at spise og drikke. Det minder systemet mig om. Jeg sparer meget tid og energi på planlægning på den måde, hvilket har givet mere ro i min hverdag, siger han.

Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Endnu et mislykket forsøg: Tre upålidelig pile udsætter behandling af syg vildhest

Læserbrev

Korshærsleder: Hjemløsetallet i Horsens stiger igen - der bør være flere 'skæve boliger'

Læserbrev: Mens hjemløsetallet i Danmark stort set er uændret, er der ifølge den seneste landsdækkende hjemløsetælling nu 181 hjemløse i Horsens. Det er en stigning på 45 personer i forhold til 2017. Det betyder, at der er 181 borgere, der på optællingstidspunktet ikke havde en fast adresse. Det er mennesker, der f.eks. sover hos en ven eller bor i et kolonihavehus, en garage, en forladt bygning eller i telt. 30 horsensianere bor på herberger (§ 110) rundt omkring i landet. Det koster ca. 30.000 kr. pr. måned for hver person, hvoraf Horsens Kommune betaler halvdelen. Staten betaler den anden halvdel. En udgift for Horsens Kommune på ca. 5,5 mio. kr. At være hjemløs er en ulykkelig situation, det er flovt og skamfuldt ikke at have et sted at bo. At have en bolig er en basal ting, som alle vi andre tager for givet. Vi møder dem på Kirkens Korshærs varmestue i Borgergade, hvor de kommer for at få morgenmad, et bad og et måltid varm mad. Vi møder dem, når de kommer direkte udskrevet fra psykiatrisk hospital eller løsladt fra fængslet uden en funktionel bolig. Vi sender dem på gaden igen, når varmestuen lukker kl. 13.30, velvidende at nogen af dem ikke har et sted at gå hen, før vi åbner igen næste morgen. Gæstfriheden er dog stor hos varmestuens øvrige brugere, som ofte inviterer de hjemløse hjem til sig. En nødløsning, som der desværre sjældent kommer noget godt ud af. Hjemløshed er et komplekst problem, fordi det ikke blot handler om at få en billig bolig. Det er komplekst, fordi man sjældent bare er hjemløs. Ofte er man også plaget af misbrug og stor gæld forårsaget af kviklån, narko og spil. Har man så også en psykiatrisk lidelse, så er det meget svært at få hverdagen til at fungere. Får man endelig en bolig, varer det ikke længe, før man ender på gaden igen. Som hjemløs er man truet på sin eksistens, og det er en ond cirkel, der starter. Man er i ekstrem fare for at blive involveret i vold, kriminalitet, afpresning og prostitution, og gentagne gange møder de hjemløse op på varmestuen og har mistet alt, og varmestuens medarbejdere må hjælpe dem med at få bragt orden i kaos igen. Mange af varmestuens brugere har fået gentagne tilbud om bolig og misbrugsbehandling i løbet af deres liv, men det har ikke fungeret. De passer ikke ind nogen steder, og misbruget fortsætter. Derfor bør der bl.a. være flere "skæve boliger" med en social vicevært tilknyttet, hvor de kan bo og leve i fred og have deres misbrug uden at genere nogen naboer. Desuden bør der være en fokuseret og forebyggende hjemløseindsats, hvor alle kommunens instanser og samarbejdspartnere arbejder sammen om konkrete løsninger for den enkelte hjemløse.

Annonce