Annonce
Brædstrup

Stella fra Føvling gi'r drengene baghjul i quad-cross

14-årige Stella Mols Harpøth er ikke bange for at give sin Suzuki quad-crosser fuld gas på træningsbanen. Her øver hun sig i hestefolden ved sit barndomshjem i Føvling.  Foto: Mads Dalegaard
14-årige Stella Mols Harpøth fra Føvling har et liv fyldt med sport. Hun er en af landets bedste i sin klasse inden for quad-cross, og ved siden af dyrker hun svømning på højt niveau.

Føvling: 14-årige Stella Mols Harpøth står på sin firhjulede quad-crosser på gårdspladsen i barndomshjemmet i Føvling. Hun er iklædt hjelm, nakkebeskytter og sin køredragt. Med et vip med foden sætter hun quad-crosseren i gear, og med et sæt skyder den afsted i fuld fart ud af indkørslen.

Det er tydeligt at se, at Stella er vant til at håndtere den 85 kubik store Suzuki-crosser. Faktisk var Stella blot fire år gammel, da hun første gang blev sat på en quad-crosser af sin far. Hun var også kun fire år gammel, da hun deltog i sit første cross-stævne. Siden er det blevet til mange. Det vidner de mange medaljer og pokaler på Stellas værelse også om.

- Jeg ved faktisk ikke, hvor mange medaljer og stævner jeg har vundet, men det er mange, siger Stella med et genert grin, når man spørger til antallet af trofæer.

Annonce

Gi'r drengene baghjul

Stella Mols Harpøth er vant til at køre med om topplaceringerne, og hun er nu en af landets bedste i sin klasse inden for quad-cross. For et par år tilbage vandt hun også den landsdækkende cup i juniorklassen som landets bedste.

Derudover har hun vundet bronze ved DM. Det på trods af, at hun dyster på lige fod med drengene, da der ikke er nok piger i sporten til at have deres egen række.

På trods af sine kun 14 år har Stella dyrket motocross i 10 år. Hun var nemlig blot fire år, da hun første gang blev sat op på en quad-crosser, og samme år deltog hun også i sit første cross-stævne. Foto: Mads Dalegaard

- Jeg har aldrig rigtig tænkt så meget over, at jeg kører med drengene. Det har jeg været vant til, siden jeg var helt lille. I begyndelse var jeg en meget forsigtig kører, og jeg ville ikke rigtig overhale nogen, fordi jeg også gerne ville være venner med dem efter løbet. Siden har jeg fundet ud af, at det ikke sker noget ved at give den lidt gas, siger Stella med et grin.

De mange sejrer på crossbanen er ikke kommet uden hårdt arbejde. Stella har nemlig en stor træningsiver, og så er hun hele tiden opsat på at blive bedre til sin sport, ifølge hendes far, Karsten Mols Jensen.

- Stella går meget ydmygt til opgaven. Hun er dygtig til at lytte og lære, og så er hun en utrolig fit og stærk pige, som ikke er bange for at tage fat. Hun er også dygtig til at læse en bane og forstå, hvad der sker under et crossløb. Det er derfor ikke så underligt, at hun kan konkurrere på lige fod - og også tit slå drengene. Det er der mange drenge-forældre, der tit bliver meget frustreret over, siger Karsten med et skævt smil.

Annonce

Elitesvømmer i Horsens

For at opbygge styrke i sin krop begyndte Stella hurtigt at gå til svømning. I de første mange år foregik svømmetræningen i Brædstrup Svømmeklub, men sidste år skiftede hun til eliteholdet i Horsens Svømmeklub, hvor hun nu dyster mod svømmere, der udelukkende fokuserer på svømningen.

- Jeg synes, det er meget sjovt at komme ind i et helt andet miljø og blive prøvet af på en helt anden måde. Jeg elsker at bruge min krop, og min holdning har altid været, at jeg prøver at se, hvor god jeg kan blive, og hvor langt jeg kan drive det, lyder det fra Stella.

Stella har værelset fyldt med medaljer og pokaler, som hun har vundet i cross og svømning. Foto: Mads Dalegaard

Hun skiftede for knap to år siden Nim Skole ud med idrætsklasserne på Langmarkskolen i Horsens. Her har hun nu mulighed for at have morgentræninger et par gange om ugen, inden den står på svømning eller træning på crossbanerne på Herning Motor Crossklub, hvor både hun og far Karsten har været tilknyttet igennem alle årene.

Stella har også prøvet at deltage i et par DM-stævner i svømning, hvor det er blevet til nogle midterplaceringer.

- Hvis man skal blive dygtig til svømning, skal man være rigtig god, og der lægges virkelig mange timer i det. Så vi kan kun have respekt for Jeanette Ottesen, Lotte Friis og Rikke Møller Pedersen, og hvad de ellers hedder alle sammen, siger Karsten Mols Jensen.

Annonce

Hader stille dage

Hver uge bruger Stella op mod 20 timer om ugen på træning enten med svømning eller cross, men det er ikke noget, der generer den lokale sportspige.

- Jeg elsker at være i gang med noget. Noget af det, jeg hader allermest er, at hvis der ikke skal ske noget en dag. Selvfølgelig kan jeg godt have en dag, hvor jeg bare flader ud, men jeg har det bedst, når jeg skal ud og dyrke sport, siger Stella, som fra tid tid til anden også snører løbeskoene og løber en tur på 5-10 km.

Det er Stellas far, Karsten, som fik Stella ind i motorsporten. Nu er de begge aktive medlemmer i Herning Cross Klub. Foto: Mads Dalegaard

I de seneste to år har Stella føjet et ekstra element til sine mange sportsdiscipliner, idet hun er begyndt at dyrke sidevogncross. Her agerer hun såkaldt "sandsæk", som det kaldes, når man har pladsen i sidevognen. Nogen enkelt opgave er det imidlertid ikke at være "sandsækken" i sidevognscross. Jobbet kræver nemlig en høj grad af teamwork, styrke og balance, når man hænger med kroppe langt ud over sidevognen i svingene.

- Man skal være i ret god fysisk form, hvis man skal holde til de 20 minutter, som et heat tager. Jeg synes bare, det er rigtig sjovt, og det er noget helt andet end at køre selv. Jeg kan huske, efter jeg prøvede det første gang, sagde jeg til min far i bilen, at jeg syntes, vi skulle købe en sidevogn. Og få dage efter købte vi én, siger Stella med et grin.

Annonce

Vandt fairplay-pris

Selvom Stella er vant til at vinde på crossbanen, ønsker hun ikke at vinde for enhver pris. Konkurrencerne skal nemlig helst være sjovt for alle, mener hun.

Således modtog Stella Mols Harpøth tidligere i år fairplay-prisen ved Dansk Motorsport Award. Prisen fik hun, efter hun ved DM i quad 29. september sidste år skaffede hjælp til en medkører, som var i nød.

Stella har aldrig været bange for at tage fat, og så er hun god til at læse en crossbane, og hvad der sker i løbene, ifølge hendes far, Karsten Mols Jensen. Foto: Mads Dalegaard

Under løbet lå Stella forrest i feltet, da hun passerede en kører, som var styrtet og lå bag sin maskine. Da Stella passerede køreren for anden gang, og der stadig ikke var kommet hjælp, standsede hun uden tøven sin crosser og fik fat i nogle officials, som tilkaldte samaritter og ambulance.

- Det viste sig, at pigen, som var faldet, var kommet alvorligt til skade. Heldigvis har jeg hørt, at det går meget bedre med hende nu. I situationen tænkte jeg ikke så meget over det. Hun skulle bare have noget hjælp. Set i bakspejlet er jeg selvfølgelig rigtig stolt over at vinde prisen, men jeg tror, at alle ville have gjort det. For selvfølgelig er det konkurrence, og det handler om at vinde, men vi er der også allesammen for at have det sjovt. Så jeg er bare glad for, at jeg kunne hjælpe hende, siger Stella.

Stella er også begyndt at køre sidevognscross ligesom hendes far Karsten. På cross-banen dyster de to imidlertid mod hinanden, men på hjemmebanen i Føvling træner de sammen. Foto: Mads Dalegaard
Annonce

Vil bare være god

Selvom både svømning og motorcross fylder meget i Stellas hverdag, er det ikke drømmen om en professionel idrætskarriere, der fylder mest for hende.

- I øjeblikket har jeg det egentlig bare sjovt med at dyrke sport. Jeg elsker at være sammen i de fællesskaber, som sporten giver mig. Motorcross-sporten er nærmeste som at være en del af en helt lille familie, som alle har den samme interesse. Så egentlig prøver jeg bare at blive så god som mulig, siger Stella.


Jeg elsker at være i gang med noget. Noget af det, jeg hader allermest er, at hvis der ikke skal ske noget en dag.

Stella Mols Harpøth


Ifølge Stellas far er en professionel karriere heller ikke realistisk. Motorsport er nemlig dyrt, og så stiller det høje krav til, hvordan man lever sit liv.

- Hvis vi skulle satse på en elitekarriere, skulle vi allerede nu være i gang med træningsplaner og kostplaner og faste rytmer, og så strukturerede er vi slet ikke som familie. Vi dyrker motorcross som en interesse, og vi har kun råd til det, fordi jeg kan skrue lidt på maskinellet for at holde det hele så billigt som muligt. Vi vil jo også gerne, at Stella kan få et almindeligt ungdomsliv ved siden af sin sport, siger Karsten Mols Jensen.

Stella er en af landets bedste quad-crosskørere i sin klasse. Foto: Mads Dalegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Bor du i et område med høj eller lav smitte: Find dit sogn på kortet

Annonce