Annonce
Horsens

Status på whistleblower-ordning: Otte ansatte har henvendt sig med kritik af forhold i Horsens Kommune

Politikerne har fået den første rapport fra whistleblower-udvalget. Udvalget har fået otte henvendelser, der dog ikke bliver beskrevet nærmere i afrapporteringen til politikerne. Arkivfoto: Morten Pape
Whistleblower-udvalget har forfattet sin første rapport om henvendelser fra ansatte i 2020. Ingen af de otte sager er så alvorlige, at det har været nødvendigt at forelægge dem for økonomi- og erhvervsudvalget.

Horsens: Otte henvendelser. To, der vedrører forhold i afdelingen for uddannelse og arbejdsmarked, og seks på velfærd og sundheds-området.

Det er status i den første rapport fra Horsens Kommunes whistleblower-udvalg, der har været i drift siden 1. januar 2020. Udvalget behandler henvendelser fra ansatte i kommunen, der med ordningen anonymt kan gøre opmærksom på "forseelser, ulovligheder eller dårlig praksis i organisationen".

Seks af de otte henvendelser blev ifølge afrapporteringen til politikerne sendt til nærmere undersøgelse ved direktøren for området, der så efterfølgende meldte tilbage til whistleblower-udvalget. En sag blev sendt til direktøren til orientering, og en sag blev afvist, fordi henvendelsen ikke var omfattet af ordningen.

Annonce

De konkrete henvendelser og alvorsgraden af dem er ikke nærmere beskrevet, heller ikke over for politikerne i økonomi- og erhvervsudvalget, der fik en mundtlig orientering om rapporten umiddelbart før sommerferien.

- Det ligger jo i sagens natur, at det må være sådan, når henvendelserne er anonyme. Men jeg kan sige så meget, at hvis der var tale om for eksempel svig, ville det blive behandlet i økonomi- og erhvervsudvalget, og det er ikke sket, siger borgmester Peter Sørensen (S), der også er formand for økonomi- og erhvervsudvalget.

- Er otte henvendelser meget eller lidt?

- Det er jo en ny ordning, så der er ikke rigtigt noget at sammenligne med lokalt, men som jeg forstår det, ligger antallet på niveau med de indberetninger, man ser i andre kommuner, der har en whistleblower-ordning. Generelt kan jeg sige, at jeg er tilfreds med, at vi har et system, som man føler, det er trygt at bruge, siger borgmesteren.

Ekstra ventil til de ansatte

SF er et af de partier, der i flere år pressede på for at få en whistleblower-ordning i Horsens Kommune. Partiets byrådsmedlem, Paw Amdisen, konstaterer, at der i den ideelle verden ikke ville komme en eneste henvendelse fra de kommunalt ansatte.

- Men det ville nok også være utopisk at forestille sig det, og at der kommer henvendelser, viser jo, at systemet fungerer. Det her er en mulighed for dem, der berettiget eller uberettiget føler, at det vil have en negativ effekt for dem, hvis de går igennem de officielle kanaler, siger han.


Generelt kan jeg sige, at jeg er tilfreds med, at vi har et system, som man føler, det er trygt at bruge.

Peter Sørensen (S), borgmester, Horsens Kommune


Jakob Bille (LA) var også en stor fortaler for ordningen, da den blev vedtaget i 2018.

- Én sag er jo en for meget, men jeg glæder mig over, at der ikke er sager i den alvorlige, kriminelle afdeling, som vi ellers har set i for eksempel Fredericia. Det betyder så ikke, at vi nu bare kan stoppe med ordningen. Den giver en ekstra ventil til kommunens ansatte, hvor de kan få noget frem, uden at de føler, at de risikerer deres job, siger Jakob Bille.

Whistleblowerudvalget består af Borgerrådgiverfunktionen, to medarbejderrepræsentanter udpeget af Hovedudvalget, kommunaldirektøren samt en ledelsesrepræsentant udpeget af kommunaldirektøren.

Annonce
Horsens For abonnenter

Efter ballade med aggressiv dement mand: Nu er der kommet ro hos Jonas på Klovenhøjvej

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Cyklister og fodgængere er helt oversete på Lilli Gyldenkildes Torv, lyder det fra læser

Odder For abonnenter

'Nybyggerne' øvede sig først på et sommerhus: Caroline og Reece går op i de mindste detaljer

Podcast

Tøjbutik: Coronakrisen har givet mig en bedre økonomi

Horsens

Par fik besøg af ublu biltyv: Det er sgu' flabet at komme her, vise sit ansigt og have en helt klar plan

Politi: Alle Kongsberg-ofre blev dræbt med stikvåben

Horsens For abonnenter

Statsadvokat afviser klage over politiet i sag om aggressiv dement mand

Odder

11 personer tiltalt i omfattende narkosag: Politiet afslørede  stor amfetamin-fabrik

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Odder

Børnene voksede fra fodbold og skydning, så nu vil far i byrådet

Hedensted For abonnenter

Brokhovedet, der har en holdning til det hele: Uretfærdigheden over for den lille mand skubbede Jan ind i politik

Odder

Kørte fra Odder til Gudme for at se håndbold lørdag: Kampen blev dog først spillet søndag

Annonce