Annonce
Horsens

Status på whistleblower-ordning: Otte ansatte har henvendt sig med kritik af forhold i Horsens Kommune

Politikerne har fået den første rapport fra whistleblower-udvalget. Udvalget har fået otte henvendelser, der dog ikke bliver beskrevet nærmere i afrapporteringen til politikerne. Arkivfoto: Morten Pape
Whistleblower-udvalget har forfattet sin første rapport om henvendelser fra ansatte i 2020. Ingen af de otte sager er så alvorlige, at det har været nødvendigt at forelægge dem for økonomi- og erhvervsudvalget.

Horsens: Otte henvendelser. To, der vedrører forhold i afdelingen for uddannelse og arbejdsmarked, og seks på velfærd og sundheds-området.

Det er status i den første rapport fra Horsens Kommunes whistleblower-udvalg, der har været i drift siden 1. januar 2020. Udvalget behandler henvendelser fra ansatte i kommunen, der med ordningen anonymt kan gøre opmærksom på "forseelser, ulovligheder eller dårlig praksis i organisationen".

Seks af de otte henvendelser blev ifølge afrapporteringen til politikerne sendt til nærmere undersøgelse ved direktøren for området, der så efterfølgende meldte tilbage til whistleblower-udvalget. En sag blev sendt til direktøren til orientering, og en sag blev afvist, fordi henvendelsen ikke var omfattet af ordningen.

Annonce

De konkrete henvendelser og alvorsgraden af dem er ikke nærmere beskrevet, heller ikke over for politikerne i økonomi- og erhvervsudvalget, der fik en mundtlig orientering om rapporten umiddelbart før sommerferien.

- Det ligger jo i sagens natur, at det må være sådan, når henvendelserne er anonyme. Men jeg kan sige så meget, at hvis der var tale om for eksempel svig, ville det blive behandlet i økonomi- og erhvervsudvalget, og det er ikke sket, siger borgmester Peter Sørensen (S), der også er formand for økonomi- og erhvervsudvalget.

- Er otte henvendelser meget eller lidt?

- Det er jo en ny ordning, så der er ikke rigtigt noget at sammenligne med lokalt, men som jeg forstår det, ligger antallet på niveau med de indberetninger, man ser i andre kommuner, der har en whistleblower-ordning. Generelt kan jeg sige, at jeg er tilfreds med, at vi har et system, som man føler, det er trygt at bruge, siger borgmesteren.

Ekstra ventil til de ansatte

SF er et af de partier, der i flere år pressede på for at få en whistleblower-ordning i Horsens Kommune. Partiets byrådsmedlem, Paw Amdisen, konstaterer, at der i den ideelle verden ikke ville komme en eneste henvendelse fra de kommunalt ansatte.

- Men det ville nok også være utopisk at forestille sig det, og at der kommer henvendelser, viser jo, at systemet fungerer. Det her er en mulighed for dem, der berettiget eller uberettiget føler, at det vil have en negativ effekt for dem, hvis de går igennem de officielle kanaler, siger han.


Generelt kan jeg sige, at jeg er tilfreds med, at vi har et system, som man føler, det er trygt at bruge.

Peter Sørensen (S), borgmester, Horsens Kommune


Jakob Bille (LA) var også en stor fortaler for ordningen, da den blev vedtaget i 2018.

- Én sag er jo en for meget, men jeg glæder mig over, at der ikke er sager i den alvorlige, kriminelle afdeling, som vi ellers har set i for eksempel Fredericia. Det betyder så ikke, at vi nu bare kan stoppe med ordningen. Den giver en ekstra ventil til kommunens ansatte, hvor de kan få noget frem, uden at de føler, at de risikerer deres job, siger Jakob Bille.

Whistleblowerudvalget består af Borgerrådgiverfunktionen, to medarbejderrepræsentanter udpeget af Hovedudvalget, kommunaldirektøren samt en ledelsesrepræsentant udpeget af kommunaldirektøren.

Annonce
Erhverv For abonnenter

75-årig forvalter arbejder på fuld tid og fejrer 50-års jubilæum: Jeg stopper, når jeg bliver gammel

Danmark

Lørdagens coronatal: 749 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Data-arkæolog krydser fingre for hjælp i Horsens: Hvem ved noget om dette ultra-sjældne apparat?

Erhverv For abonnenter

En helt ekstrem situation: Dobbelt-op på udfordringer slagtede økonomien på fjerkræslagteri

Horsens

Solnedgangen over en ådal tager sig fantastisk ud lige nu

Sport

AC siger farvel til tidligere anfører: Hallurs kontrakt ophævet

Hedensted

Rådhus berøvet for potentiel farlig medicin: Politiet advarer mod indtagning og videreformidling

I øvrigt mener jeg For abonnenter

Lad os udvikle Lilli Gyldenkildes Torv til noget fantastisk: Skal vi tale Horsens op eller ned?

Horsens

Gorm brækkede armen og så fik hans mor en god idé: Nu drukner hun i stofrester

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Odder

Buschauffør sagde op på grund af billetsnyderi: - Halvdelen betaler ikke for turen

Danmark

Linda er en af de irriterende pårørende: Datter på 70 insisterer på at blive hørt om sin mors behandling

Hedensted

Det gode naboskab på Violvej er gået i arv: Det er så naturligt, at man ikke tænker over det

Kultur For abonnenter

Det sidste store skridt i Vestsalen er fem gange seks ton tungt

Sport

Alexander Ludwig: Det var vores egen skyld

Annonce