Annonce
Horsens

Status på forsøg: Seks socialt udsatte har brugt det sociale frikort

Det sociale frikort giver mulighed for at tjene 20.000 skattefrit. Arkivfoto: Scanpx
I løbet af to år er det målet, at 15 socialt udsatte borgere bruger det sociale frikort og dermed tjener lidt penge uden at blive trukket i deres sociale ydelser.

Horsens: Få et socialt frikort og tjen op til 20.000 kroner skattefrit om året, uden at indtægten modregnes i de offentlige ydelser.

Den ordning har eksisteret siden starten af året som et tilbud til borgere, som er socialt udsatte - for eksempel på grund af hjemløshed, misbrug eller psykiske vanskeligheder. Borgere, som er langt fra beskæftigelse og uddannelse.

I Horsens blev der samtidig sat et mål for, hvor mange borgere i målgruppen der ville henvende sig og blive visiteret til et frikort. Og det mål når man.

Det tyder en status fra oktober på.

Annonce

Fine tal

Det anslås, at der er 400 borgere i målgruppen for et socialt frikort.

Målet var, at 80 ville henvende sig, 40 blev visiteret til et kort, og 15 kommer til at gøre brug af det i forsøgsperioden.

Status oktober er, at 25 har henvendt sig, 19 er blevet visiteret til et social frikort, og seks har brugt det.

På den baggrund ventes det, at kommunen når sit mål.

Kan løse enkeltstående opgaver

Asbjørn Høj, leder af Center for Socialt Udsatte i Horsens, forklarer, at det ikke nødvendigvis handler om at få et par timers fast arbejde om ugen.

- Man kan også blive ansat til at løse en opgave til en fast pris. På den måde er det også rentabelt for arbejdsgiveren, hvis borgeren med det sociale frikort bruger tre dage på en opgave, der normalt tager en dag.

I Horsens Kommune er beskæftigelsesområdet også involveret i ordningen. Der er allerede aftalt en række aktiviteter i 2020, der skal bidrage til fortsat at skabe opmærksomhed om ordningen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Frihedsrettigheder har en pris

Den personlige frihed er ukrænkelig. Det siger Grundloven, og det er et ualmindeligt godt princip, som hele vores samfund bygger på. Som fri presse er vi de første til at forfægte ytringsfriheden, som er en anden af de helt grundlæggende frihedsrettigheder i Danmark. Men frihed kan også have en pris. Det så vi i denne uge, da Retten i Horsens varetægtsfængslede en mand, der er ramt af demens. Han er sigtet for over 40 forhold: røveri, vold, trusler, hærværk, tyverier m.m., alle begået på Endelave og alle i perioden mellem juli og nu. Sagen er dybt ulykkelig for alle involverede, og et meget stort spørgsmål tårner sig op, efter manden er blevet varetægtsfængslet: Hvordan kan det komme dertil, at det er retten, der skal løse et problem, der i bund og grund handler om sygdom? Svaret er, at det kan det, når en mand har besluttet sig for, at han ikke vil flytte fra sit hjem. At han har den ret, har de fleste utrolig meget sympati for. Alligevel nager tvivlen, når en beslutning som i dette tilfælde har vidtrækkende konsekvenser for ham selv, de pårørende, naboer, hjemmeplejen, politiet, retssystemet og mennesker, han træffer på sin vej. Vi har lovgivning, som i ganske særlige tilfælde og under ganske særlige omstændigheder tillader, at mennesker bliver tvangsindlagt til psykiatrisk behandling. Og vi har lovgivning, som i ganske særlige tilfælde og under ganske særlige omstændigheder tillader, at mennesker bliver tvangsflyttet fra deres hjem til en institution. Der er gode grunde til, at reglerne kun åbner en smal sprække for handling, for det er altid farligt at gradbøje frihed. Også selv om en enkelt sag, hvor rigtig mange parter har gjort en stor indsats for at hjælp en syg mand, ender i et offentligt grundlovsforhør. Den udgang er ubehagelig, men nødvendig for at værne om frihedsrettighederne. For mig personligt betyder sagen, at jeg vil undersøge, hvordan jeg kan lave en fremtidsfuldmagt, som giver mine pårørende den bedst opnåelige mulighed for at træffe beslutninger på mine vegne, hvis jeg skulle blive ramt af demens. For det kan ske for os alle.

Horsens For abonnenter

Skulderklap: Præsten henter gerne sognebørn i sin lille gule bil

Annonce