Annonce
112

Status fra brandslukning i Stensballe: Vi har reddet et halvt hus

Én fløj stod ikke til at redde, men det lykkedes brandfolk at redde en anden fløj af et gammelt bindingsværkshus i Stensballe samt nogle ejendele, som husets beboere nærede ønske om få ud.

Horsens: Sydøstjyllands Brandvæsen arbejder mandag aften stadig med efterslukning af en brand, som brød ud ved 14-tiden mandag eftermiddag i et stråtækt bindingsværkshus på Bygaden i Stensballe, og efterslukningen vil formentlig vare det meste af natten.

Det fortæller indsatsleder Henrik Jeppesen.

Naboer opdagede branden i huset og slog alarm kl. 14.19. Da brandvæsnet kort efter var fremme, havde ilden så godt fat i taget i den ene længe, at denne del af huset ikke stod til at redde. Det er den fløj, der ligger ud til Bygaden.

- Men vi har reddet den anden fløj bagved, fortæller indsatslederen, som til at begynde med koncentrerede indsatsen om at skærme den del af huset af for flammernes hærgen.

- Lige nu er skadeservice ved at tømme den del af huset, der blev reddet fra flammerne, fortæller indsatslederen kl. 18.25.

- I den anden fløj, som er brændt ned, er det også lykkedes os at redde nogle ting ud. Primært nogle ting, som beboerne havde ønske om at få ud - og i det omfang, hvor det var forsvarligt muligt at få fat i det, fortæller han.

Under eftermiddagens slukningsarbejde opstod der fare for nedstyrtning og dermed for brandfolkenes sikkerhed, så en kranbil med grab blev tilkaldt for at nedrive en gavl og en skorsten midt i den brændende fløj, inden de 13 brandfolk kunne bevæge sig ind i ejendommen igen.

Kl. 18.25 oplyser indsatslederen, at en del af mandskabet stopper inden for en times tid, men at to mand og en tankvogn vil fortsætte efterslukningen, som han forventer strækker sig over det meste af natten.

- Fordi huset er sammenstyrtet, kan der være mange lommer, hvor det kan ulme, så derfor tager det så lang tid, forklarer han.

Opdateret: Tirsdag morgen kunne Henrik Jeppesen fortælle, at efterslukningen gik bedre, end han umiddelbart havde forventet. De sidste to folk kunne derfor indstille arbejdet kort før midnat, fortæller han.

Det er endnu for tidligt at sige noget om brandårsagen, lyder det tirsdag morgen fra Sydøsjyllands Politi, som nu skal igang med tekniske undersøgelser.

Annonce
Foto: Freelance-fotografer.dk
Foto: Freelance-fotografer.dk
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Højskoleforstander om FGU: Ny uddannelse er i udu - de unge svigtes

Læserbrev: Formand for FGU (den forberedende grunduddannelse) Hanne Pontoppidan beskriver i FGU Nyt fra august i år, hvordan rammerne for at kunne levere en god undervisning for de nye FGU-elever overhovedet ikke er i orden. FGU er den nye forberedende grunduddannelse for unge, der ikke kan komme ind på en ungdomsuddannelse. Hanne Pontoppidan beskriver, hvordan alle de nye FGU-institutioner lider under alvorlige it-problemer, som bevirker, at man ikke kan registrere eleverne eller få adgang til relevante undervisningsmaterialer. Hun beskriver, hvordan der på flere af de nye FGU-institutioner er kommet flere elever end forventet, og flere end der er plads til. Og hun gør ærligt opmærksom på, hvordan mange af de nye FGU-lærere endnu ikke aner, hvad de skal undervise i. FGU er en splinterny uddannelse fra august i år, og begyndervanskeligheder må selvfølgelig forventes. Men den aktuelle situation går ud over de unge, der i forvejen er ramt. De unge søger netop uddannelsen, fordi de har haft de svære liv og er påvirkede af uheldige oplevelser i folkeskolen. De brug for ro og ordnede forhold, så de kan vinde læringslysten tilbage. I stedet får de nu fuldstændig kaotiske forhold, ja, nogle elever bliver simpelthen sendt hjem, fordi der ikke er plads eller undervisning til dem, andre får undervisning af lærere, der er usikre på, hvad de skal. Jeg gør opmærksom på, at højskolerne, og jeg skriver fra Brande Højskole, har årelang erfaring på det her felt. Vi har faste og trygge rammer, der matcher de unge med de svære liv, og vi kan give dem den undervisning, de behøver. Vi kan sammen med FGU løfte de unge ind på en ungdomsuddannelse. Kære FGU, brug os, mens I får styr på det derhjemme. Vi er indskrevet i FGU-loven som et tilbud, lovgiverne har ønsket at FGU benytter sig af. Send de unge, der er hårdest ramt, til os, og giv dem den ro, de fortjener, mens tingene falder på plads på hjemmefronten, og kursen sættes for et nyt FGU. Højskolerne hjælper gerne til - både nu og i det videre arbejde med at gøre FGU'en til det gode alternativ, de unge fortjener.

Annonce