Annonce
Debat

Støjhegnet står og råber: Verden vil bedrages

Når man arbejder med at reducere støj udendørs, er der kun èn eneste ting, der er vigtig: At øge afstanden fra støjens kilde, til den når de støjplagede ører. Det gør et hegn, hvis det er helt tæt - og så skal det i øvrigt være så højt og bredt som muligt. Men det betyder mærkeligt nok intet, om hegnet dæmper lyd. Den mængde lyd, der kommer over og rundt om et hegn, er meget større end den ubetydelige mængde lyd, som et hegn evt. absorberer.

Som almindelig støjplaget hegnskøber tror man, at isolering er godt. Vi ved det faktisk. Vi har på egne ører mærket, hvordan isoleringsmaterialer suger lyden til sig. Derfor efterspørger vi hegn med lydisolering, og sælgeren undlader behændigt at rette vores vildfarelse. Vi får ørerne fyldt med lydabsorberende materiale. og i øvrigt er hegnet med de karakteristiske rockwoolfyldte felter jo over alt, - så der må jo være noget om det.

Men det er en dyr misforståelse. Private, virksomheder og boligforeninger betaler dobbelt eller tredobbelt pris for deres hegn uden at få andet end den visuelle effekt ud af det.

Det er vel ikke sælgerens opgave at undervise kunden i fysik og akustik, og det er jo ikke løgn, at hegnet dæmper lyden. Støjhegnet er snarere et lidt sjovt billede på en syg symbiose. Markedet tilbyder de produkter, kunderne efterspørger – uanset hvor tåbelige og unyttige de end måtte være.

Alle i støjhegnsindustrien ved det, og mon ikke fabrikanter og sælgere af og til i deres stille sind tænker deres? Men vækst er vækst, og jo mere vi svinger dankortet, jo bedre går det. Det er det, støjhegnet står og råber.

Annonce
Mikael K. Bjerre
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Vi har brug for en reform af hele den måde, vi forebygger, behandler og rehabiliterer patienter på

Læserbrev: Presset på sundhedsvæsenet går ud over både patienter og personale. Patienterne får en dårligere behandling, og personalet lider af mistrivsel og udbrændthed. Sundhedsministeren har tilført midler til ansættelse af 1000 ekstra sygeplejersker, som desværre ikke findes i dag, men skal uddannes over mange år. Ligeledes er manglen ikke kun begrænset til sygeplejersker, men omfatter andre personalegrupper, ikke mindst læger, hvor manglen på speciallæger er særlig kritisk inden for visse specialer som psykiatri og neurologi bl.a. Vi mangler en løsning her og nu - ikke om 5-10 år. Vores sundhedsvæsen har brug for en reform snarest, ikke en strukturel reform, men en reform af hele den måde, vi forebygger, behandler og rehabiliterer patienter på. Denne opgave bliver en af den nuværende regerings største forpligtelser, som de absolut er nødt til at levere på. Et eksempel kunne være bedre brug af telemedicinsk hjemmemonitorering ved ældre, skrøbelige, multisyge borgere, der muliggør en opsnapning af en begyndende forværring i et meget tidligt stadium. Dette skal suppleres af en optimering og opjustering af kommunale akutfunktioner og almen praksis, så denne begyndende forværring kan håndteres af hjemmesygeplejersker og praktiserende læger i sin spæde start, og en indlæggelse i sidste ende kan undgås.

Horsens

Se de mange billeder: Mange Horsens-borgere evakueret på grund af frygt for digebrud

Horsens For abonnenter

Anders har fire hektar jord under vand: Flaskehals på Gudenåen gør hans marker værdiløse

Horsens

Vandet er faldet 30 cm: Vi har været meget heldige

Annonce