Annonce
Kultur

Stærk vind drillede kæmpekran på Fængslet: Tog sidste tunge tørn søndag

Mandag formiddag lå de tre store tag-elementer på deres fremtidige plads: 18 meter oppe over den indre fængselsgård, der bliver en del af Vestsalen. Casa A/S lukker i løbet af denne uge taget helt til, så fremtidens gæster kan gå tørskoede rundt mellem de over 160 år gamle mure. Foto: Morten Pape

Horsens: Det kan godt være, at det var en af Danmarks største mobilkraner, der i weekenden skulle lægge tag på Vestsalen på Fængslet i Horsens. Men selv kæmper må bøje sig for naturens kræfter.

Da den næsten 400 ton tunge og op mod 60 meter høje BMS-kran lørdag gik i gang med at løfte det i alt cirka 135 ton tunge tag på plads, håbede senior projektchef Søren Vidriksen fra hovedentreprenøren Casa A/S, at arbejdet kunne klares samme dag.

Planen var, at taget, der på forhånd var samlet i tre store hoved-elementer på jorden, skulle hejses de små 20 meter op over den kommende kultur- og konferencesal i tre store ryk.

Kranen nåede imidlertid kun to løft lørdag.

Søren Vidriksen oplyser, at vindforholdene ændrede sig i dagens løb, så det på et tidspunkt blæste 14 m/s, hvilket var for meget til, at kranen forsvarligt kunne gennemføre opgaven.

Tag-elementerne var inden weekendens operation blevet samlet i cirka 10 gange 15 meter store stykker med både lys, gardiner og varme indbygget. Den store mobilkran kunne hejse dem på plads i weekenden, og på den måde sparede Casa A/S den tid, håndværkerne ellers skulle have brugt på at montere elementerne i højderne på lifte, forklarer projektchef Søren Vidriksen. Foto: Morten Pape

Søndag formiddag var vinden dog stilnet af igen, og da lykkedes det kranføreren at lægge det sidste af de tre tagelementer på plads over den vestlige indergård, der udgør en del af Vestsalen.

Vestsalen

  • Byggeriet af Vestsalen blev officielt sat i gang 11. juni.
  • Salen, der har et budget på cirka 110 millioner kroner, skabes ved at forbinde den indre og ydre vestvendte fængselsgård og "skyde" et helt nyt rum ind i det hul, der opstår.
  • Kapaciteten bliver 800 personer i det ca. 1200 kvadratmeter store rum.
  • Vestsalen bliver en af Fængslets store satsninger på at huse endnu flere koncerter, events og konferencer i fremtiden.
  • Byggeriet er finansieret via fonde. Casa A/S er hovedentreprenør, mens arkitektfirmaet Cubo fra Aarhus samt Rambøll og Niras er med som rådgivere.

Casa A/S arbejder i denne uge på at lukke taget helt af, og derefter fortsætter det øvrige arbejde med salen, som Fængslets direktør Astrid Søes Poulsen forventer at få overdraget 1. september - det er flere måneder tidligere end først planlagt.

Den næsten 400 ton tunge BMS-mobilkran måtte tage søndag formiddag i brug for at løfte det tredje tag-element på plads over den indergård, der bliver en del af Vestsalen. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Her er der ingen jubel over fremskudt genåbning: - Det var på høje tid

Annonce