Annonce
Ikast-Brande

Spredt politisk modstand mod flytning af testmølle til Sandfeld

Omtrent sådan vil den næsten 200 meter høje vindmølle opleves på knap tre kilometers afstand fra Stendalsvejs udmunding i Nørregårdsvej (computervisualisering fra idéoplægget).

Brande: Helt som ventet var der politisk flertal for at godkende det idéoplæg, der på sigt skal muliggøre flytningen af en 197 meter høj testvindmølle fra Østerild til Sandfeld, men på et byrådsmøde, der ellers var præget af fordragelighed, blev fronterne trukket skarpt op.

- Hvorfor ikke bare melde ærligt ud, at I er imod den grønne omstilling, lød opfordringen således fra socialdemokratiets gruppeformand, Kasper Pauli Pedersen, da Fælleslistens to byrådsmedlemmer, Lotte Stoltenborg og Henrik Kraglund, havde luftet deres modstand, ikke mod selve møllen, men mod placeringen.

Udover den grønne omstilling pegede socialdemokraten på hensynet til en stor, lokal virksomhed som de vigtigste årsager til at støtte projektet. Han fik opbakning fra de konservatives gruppeformand, Annette Mosegaard, der samtidig kom med en anden opfordring:

Annonce

- Husk nu den borgerinddragelse!

Løber fra aftalen

Den afgående formand for teknik- og miljøudvalget, Henrik Engedahl (V), bakkede – en anelse modvilligt, erkendte han – 100 procent op om Kasper Paulis udsagn, da han konstaterede, at Fælleslisten har stemt imod samtlige vindmølleprojekter, der er blevet behandlet politisk, siden et enigt byråd i juni 2019 godkendte et sæt retningslinjer for opstilling af landvindmøller i Ikast-Brande Kommune, vel og mærke retningslinjer som de pågældende projekter har levet op til.

– I står ikke ved den aftale, vi har indgået, tordnede Venstremanden, mens de to Fællesliste-politikere fra Brande ikke overraskende så helt anderledes på sagen.

Annonce

På naboernes side

- Fælleslisten har stillet sig på naboernes vej. Vi synes ikke, vi har nået en fordelingspolitik, der er i orden. Det er ikke naboerne, der skal have penge op af lommen, argumenterede Lotte Stoltenborg, der også savner en overordnet plan for, hvor mange vindmøller, man vil have i kommunen. Hun pegede også på, at placeringen i Sandfeld tidligere har været i spil. Dengang (i 2014) blev planerne droppet, bl.a. på baggrund af stor modstand fra nabokommunen (Herning, red.). Endelig er området det sidste større uforstyrrede naturområde i gl. Brande Kommune, påpegede hun.

- Vi holder med borgerne – det er Socialdemokratiet, der er totalt unuanceret; de siger bare ja til alt, supplerede hendes listefælle, Henrik Kraglund, som derefter tog forskud på behandlingen af det efterfølgende dagsordenpunkt: Vedtagelsen af et sæt spilleregler for opsætning af større solcelleanlæg i det åbne land; ikke helt ulig det vindmøllekodeks, byrådet enedes om to et halvt år tidligere. Solcellekodekset betegnede han som ”rigtig kløgtigt”, bl.a. fordi man her har sat et øvre maksimum for, hvor mange hektar (500) man vil tillade solceller på.

Annonce

Fire stemte imod

I stedet for at holde med naboerne opfordrede Dansk Folkepartis Trine M. Kristensen de to Brande-politikere til i stedet at holde med ”klimaet, fremtiden og de børnebørn, du før har talt om”, sagde hun henvendt til Henrik Kraglund:

- Det ville være en god vinkel.

- Så længe vi ikke kan ændre på den aftale, vi har indgået, så stemmer vi imod, replicerede Lotte Stoltenborg, inden Venstres Lars Lyhne tørt konstaterede, at der ”altid er nogen, der vil blive berørt af det”, når der skal stilles vindmøller op.

Debatten ændrede imidlertid ikke på, at et stort byrådsflertal på 18 mod 4 godkendte at sende idéoplægget i offentlig høring i fire uger startende 5. januar. Senest en uge inden høringsfristens udløb, dvs. inden udgangen af januar, skal der desuden afholdes et borgermøde om planerne.

Udover Fælleslisten stemte Dansk Folkepartis Bo Sand Kristensen og de konservatives Kirsten York Helms imod planerne om at flytte testvindmøllen til Sandfeld.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Dyre gaspriser, dyre importvarer og kundernes ønske om billige blomster gør det svært at drive forretning

Danmark

Torsdagens coronatal:overblikket over epidemiens udvikling

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

38-årig mand overfaldet og forsøgt bortført ved sit hjem på Chr. M. Østergaards Vej: Nu er endnu en mand sigtet i sagen

Horsens For abonnenter

Spejdere har nu købt omstridt grund ved Nørrestrand: - Det er en kæmpe lettelse

Horsens

Førsteplads til Horsens: Danmarks fedeste by at være ung i

Horsens For abonnenter

15 boliger har skiftet hænder denne uge - en af dem for over fem millioner kroner: Se listen her

For første gang i to år: Storm rammer Danmark med vindstød af orkanstyrke

Horsens

Granvoksne mænd med potente småbiler: Vi mødes til ræs hver uge

AC Horsens For abonnenter

Nu må AC Horsens, Horsens Kommune og DBU tage sig sammen og tale sammen, før det bliver pinligt

Erhverv

Fra en specialitet til en anden - ny butik åbner i det tidligere Bronuts

Hedensted For abonnenter

Ny pasnings-model bekymrer forældre: Er det forsvarligt, at pædagoger kører rundt med vores børn i store busser?

For abonnenter

Effektiv fidus til at undgå tårnhøje el- og gaspriser: Folk køber brændeovne og bygger skorstene i hobetal for at spare på strømmen

Brædstrup

Slut med rekorder: Færre besøgte Den Genfundne Bro sidste år

AC Horsens For abonnenter

AC Horsens har mere eller mindre lukket transfervinduet: Disse to punkter gør cheftræneren tilfreds med udbyttet

Debat

Tidligere AC Horsens-formand: Få lavet en løsning, så sponsorloungen igen kan anvendes til det, den er bygget til

Annonce