Annonce
Horsens

Vi har travlt i haverne - men ikke med giftsprøjten

Brian Ahler har i sine 12 år i plantecenter-branchen set, hvordan skrappere miljøkrav og en øget bevidsthed om brugen af sprøjtegifte har ændret vores forbrug af pesticider og andre harske sager i vores haver. Foto: Søren Gylling
Stikprøve på en travl langfredag morgen i Plantorama: De harske ukrudtsmidler fordufter stille og roligt fra vores haver.

Horsens: Harske sprøjtemidler er ved at fordufte fra horsensianernes haver, mens knofedt og bedre viden om planterne vinder frem.

Det indtryk forplanter sig hurtigt, hvis man besøger et af lokalområdets største plantecentre Plantorama, som i disse dage er valfartssted for folk med grønne fingre.

Påsken er ikke kun en religiøs højtid, men i høj grad også højtid i havedanmark. Planter skal plantes, græsser gødes, og krukker fyldes. Sådan er traditionen. Men én tradition, der er ved at visne, er vores brug af sprøjtemidler, forklarer Plantoramas centerchef Brian Ahler midt i en af årets mest travle tider i centret.

- I de seneste fire-fem år er lovgivningen om sprøjtegifte strammet, og det har betydet, at mange af de licenser, der før gav firmaer lov til f.eks. at producere og sælge pesticider som koncentrat, er udløbet. Man kan simpelthen ikke få koncentraterne længere, forklarer centrechefen og uddyber, at man i dag enten forsøger at gøde sig ud af problemer med mælkebøtter, kløver og andre drilske vækster i plænerne. Eller bruger forblandede sprøjtemidler, der forhindrer forkert dosering.

Annonce

Tre gode råd mod ukrudt

Centerchef Brian Ahler fra Plantorama i Horsens har 12 år i plantecenterbranchen bag sig.

Her giver han tre råd, der kan spare dig for ukrudt i haven, uden at du skal bruge pesticider eller anden kemi.

- Gød dig ud af problemer med ukrudt i din græsplæne og brug organisk gødning. En stærk græsplæne vil forhindre ukrudtet i at etablere sig.

- Lav mindre bede og plant planterne lidt tættere. Tilføj eventuelt et levende bunddække, som kan holde ukrudtet nede.

- Brug skuffejernet inden det er for sent. Hvis man løsner jorden med sit skuffejern, allerede før ukrudtet begynder at etablere sig, vil det have dårligere vækstmuligheder, og du vil lettere kunne bruge skuffejernet til at fjerne væksterne i løbet af sæsonen.

At der stadig er brug for en indsats, mener man dog bl.a. i Miljø- og Fødevareministeriet, der netop har lanceret en ny kampagne kaldet ”Sammen gør vi haven grøn”. Målene er at gøre haveejerne bevidste om deres ansvar for udledning af kemi i jord og grundvand og at luge ud i den opfattelse, at landbruget er eneste pesticidsynder.

- Jeg vil godt give miljøministeriet ret i, at der er brug for at sætte fokus på haveejerne. F.eks. hvad angår gødning af græs. Nogle gange ved folk f.eks. ikke helt, hvor mange kvadratmeter de har, og så gætter de – ”jeg har nok 200 kvadratmeter... Eller er det 300? Nej, jeg må have 500 kvm græs.”, nævner Brian Ahler som eksempel på en situation, der kan ende med overdreven brug af kemi, når vi gøder vores plæner.

- En landmand ved jo præcis, hvor mange hektar han har, og hvad han kan gøde med, mens vi andre ikke altid har helt styr på doseringen. Jeg vil ikke generalisere, men jeg tør godt sige det, for jeg kender situationen fra mig selv, så jeg synes, det er fair nok med fokus på haveejerne. Vi skal alle bidrage til et godt miljø – både private og landbruget, mener Brian Ahler.

 

Langfredag var der kunder i Plantorama på Vegavej fra dørene gik op kl. 9. Horsensianere med grønne fingre stod på spring for at proviantere til krukker og bede. Foto: Søren Gylling

Mange bække små

Langfredag morgen er der kunder i hans butik, fra dørene går op. I de kommende seks-otte uger er Brian Ahlers håb at høste op mod 45 procent af årets samlede omsætning.

Kunderne provianterer flittigt. Frø, planter og gødning lander i de store indkøbsvogne, og alle, som Horsens Folkeblad taler med, er enige med centerchefen: Der er blevet skruet ned for pesticidforbruget, og adskillige har helt droppet at bruge kemikalier i deres grønne oaser. Også selv om mængden af gift i de forblandede miksturer, man i dag kan købe i forretningerne, ifølge Brian Ahler er på et lavt niveau.

At der stadig kan være brug for en kemisk hjælpende hånd, lægger Mitte Sarto dog ikke skjul på.

Hun er på forårsindkøb med sin familie, og i hjemmet i Horsens forsøger hun at begrænse brugen af kemi, men en omgang tagrens kan være nødvendig med mellemrum, og når det grønne truer med at overtage flisegangene, er fliserens et godt våben.

- Jeg synes, det er rigtigt at sætte fokus på haveejernes brug af sprøjtegift. Det er mange bække små, og hvis vi alle går og overgøder og sprøjter, har det naturligvis en stor indvirkning, siger hun og uddyber, at hun samtidig har et både-og-syn på den hjælp, som kemien også er.

- Medmindre man er villig til kun at bruge knofedt og leve med, at fliserne ser grønne ud, tror jeg, det er svært helt at undgå sprøjtemidler med de standarder, vi har for, hvordan vi vil have, at vores udenomsarealer skal se ud. Ikke mindst hvis man holder det sammen med, hvor meget tid man har, når man også skal passe familie og arbejde, siger hun.

Foråret gjorde for alvor sit indtog i påsken. Nu skal der plantes og sås i drivhuse og haver, og det betyder stor travlhed i plantecentre som Plantorama i Horsens. Her forventer centerchef Brian Ahler at hente op mod 45 procent af årets omsætning i løbet af de næste seks-otte uger. Foto: Søren Gylling

Ned på knæ og så i gang

Om sprøjtemidlerne, som vi kender dem i dag, om få år helt vil være fortid, tør Brian Ahler ikke gætte på.

- Jeg synes, det er svært at spå om, for jeg ved ikke, hvor meget mere reglerne for brugen af midlerne bliver skærpet. Men jeg vil sige, at hvis vores børn og børnebørn skal have lov til at leve her, skal vi da gøre noget.

Bruger du aldrig selv et pift på ukrudtet derhjemme?

- Jo, men jeg har også respekt for den opblanding, midlerne kan købes i i dag. Og det er ikke meget, jeg bruger – det er mest bare om at komme ned på knæ og så gå i gang, siger Plantorama-centerchefen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En hyldest til den gode idé - lad os få mere af den slags

Gode ideer kan vi aldrig få for mange af. Og når de så oven i købet bliver omsat i handling og er en gevinst, er der ekstra grund til at anerkende et godt initiativ. Sådan er det med Mai-Britt Therkelsen, der som leder af tøjafdelingen hos Blå Kors kunne se genbrugsguld gå tabt på grund af manglende hænder. Mange ville trække på skuldrene og ærgre sig, men heldigvis ville Mai-Britt Therkelsen det anderledes. Hun fik en god idé om at lave en sorteringscentral som et beskæftigelsesprojekt, og nu er det blevet til virkelighed med opbakning fra Horsens Kommune. Et initiativ, der har alle muligheder for at blive en gevinst for alle parter. Den slags kan vi ikke få nok af, og det er vigtigt at anerkende, når en idé på den måde bliver til virkelighed. Mai-Britt Therkelsens initiativ minder os alle om, at der i princippet ikke skal så meget til. Der må være masser af lignende ideer, der rumler og rumsterer derude i Horsens og opland. Lad os få dem på bordet. Alle kan måske ikke lade sig realisere, men hvorfor ikke hjælpe hinanden med at gøre hverdagen lettere og udnytte de ressourcer, vi har, bedst muligt. I dette tilfælde havde Mai-Britt Therkelsen en chef, der var på ideen, ligesom Horsens Kommune også bakkede op. Sådan er det med alle ideer. De kræver opbakning og støtte. Vi er alt for gode til at tale ting ned og skyde forslag ned med en halvdårlig, kvik bemærkning. Den slags er dræbende for folk med gode ideer og lyse indfald, og fremfor alt risikerer vi at smide guld på gaden. Husk det næste gang, du får en god idé eller bliver præsenteret for én af slagsen. Giv det en chance. Ikke noget med at sige: Hvorfor dog det? Støt og bak op og spørg i stedet dig selv og dine omgivelser: Hvorfor ikke? Det vil være til gavn for os alle på den lange bane, så hyld den gode idé og lad os får mere af den slags.

Annonce