Annonce
Hedensted

Spejdere udkonkurreret - trækker sig efter 47 år i byen

Spejderlivet i Ølsted har været på tilbagegang en del år efterhånden, der dog har forsøgt sig med diverse aktiviteter for at tiltrække byens børn og unge som her deltagelse ved en 2019 spejdersommerlejr i Skive. Konsekvensen er nu lukning af det lokale spejderliv efter 47 års aktivt virke i byen. Foto: Martin Dalby Sternberg
Efter sommerferien er det slut med 47 års spejderliv i Ølsted.

Ølsted: Næsten fem årtier er gået, fra KFUM-Spejderne i Ølsted første gang bandt råbåndsknob og blev dannet med ulveunger og tropledere, til spejderne nu må sande, at tiden er løbet fra dem.

Efter sommerferien i år lukker og slukker spejderlivet derfor i Ølsted.

Det sker efter 47 år i byen.

- Selvom det har været en svær beslutning, er grupperådet og vi ledere enige om, at det trods alt er den rigtige løsning at opløse foreningen, siger spejderleder hos KFUM-Spejderne, Martin Dalby Sternberg.

Annonce

Vi er mange, der gerne vil have ungernes gunst, og jeg tror faktisk ikke, det er et personligt fravalg af os spejdere, nærmere et tilvalg af alt det andet.

Martin Dalby Sternberg

Med årene færre

I dag går 10 børn til spejder på Bottrupvej i Ølsted, hvortil der er tilknyttet fem spejderledere og fem forældrerepræsentanter.

- Vi er med årene blevet færre og færre. I dag er vi lige så mange voksne som tilmeldte børn. Da vi var flest for syv år siden, var der 65 spejdere tilmeldt, siger Martin Dalby Sternberg.

Hvad spejdernes nedgang kan skyldes, har Martin Dalby Sternberg også et bud på.

- Det er mindre årgange kombineret med, at der heldigvis for Ølsted blandt andet er en stærk idrætsforening, en skydeklub, og så har vi fået en god e-sport-afdeling, der også er med til at trække en del unge til.

- Vi er mange, der gerne vil have ungernes gunst, og jeg tror faktisk ikke, det er et personligt fravalg af os spejdere, nærmere et tilvalg af alt det andet, siger han.

Har I undervejs gjort noget for at forny jer eller tiltrække flere børn og unge?

- Det synes jeg da. Vi tilbyder udenlandsture, landsture, et godt sammenhold og en del aktiviteter løbende. Men det drukner i informationsstrømmen fra alle de andre tilbud til unge herude.

Martin Dalby Sternberg har været engageret i det lokale spejderliv de seneste 20 år og har på den tid oplevet både op- og nedgang i medlemstallet, fortæller han. Men aldrig har den lokale afdeling været så langt nede i antal som nu.

- Det betyder også, at tingene bliver svære at finansiere. Det hænger bare ikke sammen længere, og det er lidt træls. Men omvendt, så er det sådan, det er.

Selv har han ikke tænkt sig at droppe det grønne spejderliv, selvom det inden længe er slut i Ølsted. Ej heller har hans tre ud af i alt fire aktive spejderbørn, fortæller han.

- Vi skal alle til at se os om efter et andet sted at dyrke vores interesse. Måske bliver det i Hedensted, nu må vi se. Jeg vil gerne fortsætte som spejderleder, og det tror jeg på, sagtens kan lykkes, lyder det fra Martin Dalby Sternberg.

Lokalt er senest KFUM-Spejderne Engbofolket med tilhørsforhold i Glud-Snaptun lukket i 2016 og Rårup-gruppen i 2017.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Mange indlagte og sygdom blandt personalet: Horsens får patienter ind fra hårdt ramte Herning

Annonce