Annonce
Østjylland

Spareplan for busser giver politiker uro i maven: Kan den holde?

Med vedtagelsen af en ny spareplan skal busdriften i Østjylland og resten af Region Midtjylland være sikret tre år frem i tiden. Arkivfoto: Martin Ballund

Halvandet års arbejde med at spare på driften af de blå busser kulminerede onsdag i regionsrådet. Tilfredshed blandede sig med skepsis og dystre forudsigelser for den kollektive trafik.

Annonce

ØSTJYLLAND: Nu og her skaber spareplanen for de blå busser i blandt andet Østjylland fornuft i økonomien bag den kollektive trafik.

Det var der onsdag bred enighed om, da samtlige medlemmer af regionsrådet stemte for spareøvelsen med konsekvenser for blandt andet 21 østjyske busruter.

Men i hjørner af regionsrådet kneb det med troen på spareplanen som løftestang for en langtidsholdbar drift af busserne. Eksempelvis var der fokus på, at økonomien bag den kollektive trafik arbejder med en buffer på 4,8 millioner kroner.

Regionsrådsmedlem Carsten Kissmeyer (V) påpegede, at det er en meget lille sikkerhedsventil i et budget for den kollektive trafik på 370 millioner kroner.

- Jeg vedtager den her plan med lidt uro i maven. Vi har en lang forhistorie om den kollektive trafik, og udgifterne er kendt for kun at gå en vej - opad, forklarer Carsten Kissmeyer.

Vi har en lang forhistorie om den kollektive trafik, og udgifterne er kendt for kun at gå en vej - opad.

Carsten Kissmeyer (V), regionsrådsmedlem
Regionsrådsmedlem Carsten Kissmeyer (V) peger på, at udgifterne ved den kollektive ofte vokser hurtigere end forventet. Arkivfoto
Annonce

De vigtige penge

Onsdagens vedtagelse af spareplanen var kulminationen på halvandet års arbejde med busdriften.

Regionens mangeårige betaling for kørsel på de 36 busruter stopper nu 1. april 2019.

Regionsrådets plan er, at kommunerne derefter vil overtage eller bidrage til driften. Det har regioner og kommuner forhandlet om siden sensommeren, og processen fortsætter i den kommende tid.

Flere regionsrådspolitikere pegede på, at kommunerne også mangler penge.

- Jeg havde helst set en bedre løsning. Overordnet ser vi den kollektive trafik blive udhulet, og jeg vil bede regionens venstrefolk om at gå til regeringen og forlange de nødvendige penge til at sikre området. Det er afgørende, forklarede Naja Kjær Poulsen (SF), der var indkaldt som suppleant på mødet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Coronavirus

Live: Politiet lukker stort landsmøde for spejdere - 300 deltagere må tage hjem før tid

Annonce