Annonce
Erhverv

Medarbejdere brugte bankens fødselsdag på frivilligt arbejde: Sparekassen Kronjylland vil gøre forskel lokalt

Mens afdelingsdirektør Jan Nyvang og seks kolleger fra Sparekassen Kronjylland brugte dagen på at fælde juletræer, var de øvrige ansatte i afdelingen af sted for at hjælpe med at lave mad på en specialeskole. Foto: Annelene Petersen
For Sparekassen Kronjylland er det ikke aktiekursen, der bestemmer virksomhedens kurs. Tværtimod er det ambitionen om at gøre en forskel for kunder, medarbejdere og lokalsamfundet, der driver den 190 år gamle sparekasse fremad.
Annonce

Askildrup: Det er bidende koldt den sidste tirsdag i november. Henslængt på den regnvåde jord ligger juletræer viklet ind i net i store bunker.

Det har regnet hele formiddagen, så det læ, gården Carlslunds pyntede julestue giver, bringer smilet frem hos de mennesker, der har samlet sig rundt om bordene. Syv af dem ville på en almindelig hverdag på tidspunktet normalt befinde sig i Sparekassens Kronjyllands pengeinstitut i det nordlige Randers.

Men i stedet har de lige netop i dag smidt jakkesættet for at bruge tre timer i regnvejr på at hjælpe Jørgen Glud, ejeren af juletræsplantagen Carlslund, med at fælde de over 100 juletræer, som han i anledning af den nærtforestående jul har valgt at donere til Randers Julehjælp. En indsamling, der kommer økonomisk trængte familier til gode i juletiden.

Om Sparekassen Kronjylland

  • Er Danmarks største sparekasse med mere end 36.000 garanter og er blandt landets 10 største pengeinstitutter
  • Blev grundlagt 26. november 1829 under navnet "Sparekassen for Randers By og Omegn"
  • Har i dag over 700 medarbejdere og 165.000 kunder fordelt over 50 afdelinger i Midt- og Østjylland, Sønderjylland og Sjælland
  • Har hovedsæde i Randers

Kilde: sparkron.dk

Annonce

Hellere stærk end stor

Det er ikke tilfældigt, at dagen for juletræsfældning falder netop den sidste tirsdag i november. Denne dag er det nemlig præcis 190 år siden, at det, der i dag er kendt som Sparekassen Kronjylland, så dagens lys i Randers under navnet "Sparekassen for Randers By og Omegn" med et formål om netop at være til gavn og glæde for borgerne og for samfundet, de levede i.

Af samme grund har sparekassen besluttet, at samtlige af pengeinstituttets over 700 medarbejdere skulle bruge dagen på at udføre frivilligt arbejde i deres lokalområde.

- Vi er egentligt allerede aktive rundt i de byer, vi har afdelinger i, og derfor valgte vi, i stedet for at fejre fødselsdag med en stor fest selv, at se det som en god anledning til at gå ud og gøre noget ekstra lokalt, forklarer Klaus Skjødt, der er administrerende direktør i Sparekassen Kronjylland.

I modsætning til børsnoterede banker, der skal tjene penge til deres aktionærer, er Sparekassen Kronjylland som garantsparekasse nemlig en selvejende institution.

Sparekassen skal derfor ikke dele et eventuelt overskud med en række aktionærer, men kan – som Sparekassen Kronjylland for eksempel har valgt – i stedet yde finansiering og lån til lokale erhvervskunder og støtte en række lokale klubber og foreninger med sponsorater for et tocifret millionbeløb indenfor alt fra breddeidræt og miniputfodboldhold til spejderaktiviteter.

- For os er det ikke et spørgsmål om at vokse for enhver pris. Vi gør derfor kun noget for at gøre banken stærkere, ikke større, siger Klaus Skjødt og tilføjer, at sparekassen af samme grund drives med et mere langsigtet fokus og et større fokus på sine kunder.

Annonce

Intet mål om mersalg

Netop det fokus har indtil videre lønnet sig for pengeinstituttet. Så sent som i september i år meldte analysebureauet Epsi ud, at Sparekassen Kronjylland har de mest tilfredse privat- og erhvervskunder, og i november blev Sparekassen Kronjylland så kåret som Danmarks bedste arbejdsplads af analyse- og konsulentvirksomheden Great Place to Work.

Begge titler, som Sparekassen Kronjylland har arbejdet målrettet på at opnå de sidste fire-fem år.

- Det har været et mål for os i flere år at sikre, at sparekassen skal være et godt sted at være. Derfor har vi det, vi kalder en forretningsorienteret familiekultur på stedet, fortæller Klaus Skjødt og tilføjer forklarende:

- Nogle tror, at man for at være meget ambitiøs, skal have motorsave på albuerne, men det tror vi ikke på. Vi tror på, at det at have en familiekultur, hvor man skaber resultater sammen som et hold, giver de bedste resultater.

Af samme grund arbejder Sparekassen Kronjylland ikke med hverken individuelle salgsmål eller bonus til medarbejderne.

- Vi har et budget, vi følger, og det er det. For det vigtigste for os er, at kunden får det rigtige råd, så de bliver så tilfredse, at de får lyst til at blive hos os resten af livet. Så skal vi nok tjene det, vi får behov for, alligevel, understreger han.

- Selvom vi er Danmarks ottende største pengeinstitut, driver vi vores forretning anderledes end en stor børsnoteret bank, der har fokus på at tjene penge til sine aktionærer. Vi har i stedet et langsigtet mål om at skabe en stærk sparekasse i balance med vores kunder, vores samarbejdspartnere og det lokalsamfund, som vi er en del af, siger Klaus Skjødt, der gennem de sidste 10 år har været administrerende direktør i Sparekassen Kronjylland. Pressefoto
Annonce

Et spændende tiltag

Tilbage i julestuen på gården Carlslund er smilet da også bredt hos Jan Nyvang, der for en stund har skiftet titlen som afdelingsdirektør i Sparekassen Kronjyllands afdeling i det nordlige Randers ud med juletræsassistent.

For selvom de tre timers hjælp med træfældning i regnvejr har betydet, at afdelingsdirektøren har måttet skifte sokker mere end en gang, er målet med at give igen til lokalsamfundet større end våde sokker.

- Jeg har tidligere været ude for at undervise unge på en skole i økonomi, men det hele behøver ikke at handle om kroner og ører. Det er lige så meget en del af vores DNA at tage ud og give tilbage til lokalområdet, som vi gør i dag. Og så er det da spændende at prøve noget helt andet, siger Jan Nyvang begejstret og tilføjer:

- Det viser jo også, at vi er andet og mere end et kedeligt pengeinstitut.

Udover tilfredse kunder og medarbejdere går det i øvrigt også godt for Sparekassen Kronjyllands økonomi. Således leverede pengeinstituttet i 2019 det bedste halvårsregnskab i virksomheden historie.

Mens der i dag er omkring 700 medarbejdere ansat i Sparekassen Kronjylland, var der kun omkring 150 ansatte, dengang Jan Nyvang startede i pengeinstituttet. - Jeg kan stadig huske, dengang vi åbnede en filial i Aarhus... Det synes folk var laaangt væk, fortæller han med et grin. Foto: Annelene Petersen
- Det er alle fra top til tå, der har været af sted. Og netop det, synes jeg, kendetegner sparekassen meget godt, siger Jan Nyvang, der foruden af være afdelingsdirektør også har været valgt ind til sparekassens bestyrelse ad flere omgange. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Brandskadet Rådhusgade-ejendom genopføres: Vi er fortrøstningsfulde og arbejder på løsninger

Horsens

Lettet chauffør efter krav om mundbind i bybusserne i Horsens: Bedre sent end aldrig

Annonce