Annonce
Livsstil

Spørg advokaten: Hvem får forældremyndigheden over mine børn?

Illustration: Julie Gry Sveistrup

Kære Monica Kromann

Jeg er en kvinde, hvis forældre gik bort i en ulykke, da jeg selv var ganske ung. Jeg er i dag selv mor til to små børn.

Jeg er enlig mor og har derfor alene forældremyndigheden over mine børn. Jeg er nu kommet til at tænke på, hvem der mon får forældremyndigheden over mine børn i tilfælde af, at der skulle ske mig noget?

Kan jeg på en måde notere mine ønsker for, hvem der skal tage sig af mine børn? Jeg har nemlig et ønske om, at min gode veninde skal tage hånd om mine børn, hvis jeg afgår ved døden, før de bliver myndige.

Jeg håber, at du vil besvare mit spørgsmål.

På forhånd tak for hjælpen!

Med venlig hilsen

Mette

Familieret

Monica Kromann er advokat med møderet for Højesteret og indehaver af Kromann advokatfirma i Aarhus, www.advokatkromann.dk

Speciale i familie- og arveret med særlig fokus på børnesager.

Gift og mor til fem børn.

Har du et spørgsmål til Monica Kromann, kan du sende en e-mail til livsstil@jfmedier.dk

Annonce

Kære Mette

Tak for dit spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Hvis du går bort, før dine børn er myndige, er det Familieretshuset eller Familieretten, der afgør, hvem der får forældremyndigheden over børnene.

For at sikre indflydelse på beslutningen bør du oprette et såkaldt børnetestamente, hvor du tilkendegiver, hvem du ønsker skal overtage forældremyndigheden over dine børn.

I henhold til forældreansvarslovens § 16 kan forældremyndighedsindehaveren tilkendegive, hvem der i tilfælde af forældremyndighedsindehaverens død bør få forældremyndigheden over børnene. En tilkendegivelse i henhold til forældreansvarslovens § 16 kaldes i daglig tale for et børnetestamente.

Et børnetestamente er en erklæring, hvori du har mulighed for at give udtryk for, hvem du synes er bedst egnet til at passe på dine børn i tilfælde af, at du skulle afgå ved døden, inden børnene bliver myndige. Du kan i børnetestamentet fremsætte ønske om, at forældremyndigheden skal tildeles en enkeltperson eller et ægtepar, som du/dine børn har en nær relation til.


For at sikre indflydelse på beslutningen bør du oprette et såkaldt børnetestamente ...


Der stilles rent juridisk ikke krav til, hvordan børnetestamentet skal oprettes. Du kan i princippet selv udfærdige et dokument med dine ønsker, som du efterfølgende daterer og underskriver.

Det er også muligt, at du skriver din tilkendegivelse i et egentligt testamente, som underskrives for notaren.

Det vil være min anbefaling, at du nedskriver dine ønsker i et egentligt testamente, der underskrives for notaren, da en kopi af testamentet herved opbevares i notarialkontorets arkiv. Testamentets bestemmelser kommer dermed automatisk frem efter din død, hvorved det sikres, at Familieretshuset får kendskab til dine ønsker.

Herudover kan det også være en fordel, at lade børnetestamentet indgå som del af et notartestamente, da du dermed også har mulighed for at bestemme, at de, der skal tage sig af dit barn, skal arve et vist beløb.

Jeg håber, at ovenstående besvarede dit spørgsmål. Såfremt du har brug for rådgivning eller har yderligere spørgsmål, vil jeg anbefale dig at kontakte en advokat med speciale i familieret.

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Se højdepunkterne: En vigtig redning gav AC Horsens endnu et point mod AaB

Annonce