Annonce
Livsstil

Spørg advokaten: Hvad betyder den nye lov om ligestilling i digital post for mig?

Illustration: Julie Gry Sveistrup
Annonce

Kære Monica Kromann

Jeg har sammen med min ekskone tre børn. Børnene har bopæl hos min ekskone, men vi har fælles forældremyndighed over børnene, og jeg oplever, at vi generelt har et godt forældresamarbejde.

Jeg har oplevet, at breve i e-Boks om vores fælles børn alene er blevet sendt til min ekskones e-Boks - til trods for, at vi deler forældremyndigheden.

Jeg har læst, at Folketinget har vedtaget en ny lov om ligestilling i digital post. Jeg er nu nysgerrig på at høre, hvilken betydning denne nye lov har for mig? Vil jeg fremover modtage digital post om forhold vedrørende mine børn på linje med min ekskone?

Med venlig hilsen

Martin

Annonce

Kære Martin

Tak for dit aktuelle og relevante spørgsmål til min juridiske brevkasse, som jeg vil besvare i det følgende.

Folketinget vedtog 16. marts 2021 endelig en lov, som skal sikre ligestilling i den måde, som forældre modtager digital post omhandlende fælles børn fra det offentlige på. Loven betyder, at når et barn skal skrives op til dagtilbud eller skole, så vil brevene fremover havne i både mor og fars e-Boks.

Tidligere er den digitale post fra det offentlige alene gået til den ene forælder.


Loven betyder derfor konkret for dig, at både du og din ekskone vil modtage beskeder i jeres e-Boks fra det offentlige, idet I har fælles forældremyndighed over børnene.


Formålet med loven er at fremme ligestilling mellem forældrene ved at sikre, at begge forældre fremover får beskederne om deres børn fra for eksempel børnehave, skole eller tandlæge. I mange familier deler forældrene ansvaret og de praktiske opgaver, der er, når man har børn. Loven skal særligt give fædrene bedre mulighed for at tage aktivt del i deres barns liv og hverdag.

Forpligtelsen til at sende digital post om et fælles barn til begge forældre har ikke været tydelig nok i lovgivningen, hvorfor der hidtil har været en accept af, at det var tilstrækkeligt, at myndighederne sendte meddelelserne til den ene forælder, når forældrene bor sammen.

Helt konkret betyder loven, at offentlige myndigheder som udgangspunkt skal sende den digitale post til begge forældre, der vedrører et fælles barns forhold, og som er rettet mod begge indehavere af forældremyndigheden over et barn.

Loven betyder derfor konkret for dig, at både du og din ekskone vil modtage beskeder i jeres e-Boks fra det offentlige, idet I har fælles forældremyndighed over børnene. Dette gælder uanset, om forældrene bor sammen eller ej.

Loven vil træde i kraft i forbindelse med overgangen til den nye Digital Post-løsning. Dette forventes at være i november 2021, hvor myndighederne i forvejen skal tilpasse deres underliggende it-systemer.

Om familieret

Monica Kromann er advokat med møderet for Højesteret og indehaver af Kromann advokatfirma i Aarhus, www.advokatkromann.dk

Speciale i familie- og arveret med særlig fokus på børnesager.

Gift og mor til fem børn.

Har du et spørgsmål til Monica Kromann, kan du sende en e-mail til livsstil@jfmedier.dk

Med venlig hilsen

Monica Kromann, advokat (H)

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Bor du i et område med høj eller lav smitte: Find dit sogn på kortet

Annonce