Annonce
Kultur

Sort Handsk har ordet i sin magt: Tre Aarhus-musikere står klar med en sprængfarlig musikalsk cocktail

SortHandsk vil gerne udfordre sine lyttere og skubbe til tanken om det samfund, der er stablet på benene, hvor det hele handler om arbejde og at skrabe sammen til pensionen. Foto: Lise Balsby
SortHandsk er navnet på en ny hybrid af rap og rock, som stiller spørgsmål ved samfundsstrukturen herhjemme og verden som helhed. Gruppen består af kendte navne det danske rock og hip hop miljø.

AARHUS: Han har ordet, jeg har guitaren og han har rytmen. Kan man det? Vi kan.

Så klar er talen fra Søren Bendz, da han præsenterer den sprængfarlige musikalske cocktail, der fredag rammer det meste af landet, når et nyt navn bestående af guitaristen, trommeslageren fra LOC, Michel Svane, og rapperen Marwan dukker op til overfladen og præsenterer omverden for det projekt, de har arbejdet på igennem det seneste halve år.

En hybrid af hiphop og metal, der er krydret med dansksprogede tekster, som retter en pegefinger mod et land og et samfund, der i store dele af døgnet foretager sig det samme dag ud og dag ind.

Annonce

Som det lyder i teksten til det ene af de to numre, som gruppen præsenterer:

'Alt for træt. Jeg skal op klokken lort om morgen. Hader mit liv. Elsker mine børn. Naturlov. Sort Kaffe er benzin til maskinen. Det er rutinen. Lønslave for at kunne gøre en anden rig.'

Fokus på hverdagen

SortHandsk sætter spot på hverdagen med et opråb om, at der er andet mellem himmel og jord end at være en del af toget, der kører dagligt fra morgen til aften, holder kortvarigt pause i weekenden og ellers fortsætter ufortrødent uge ind og uge ud.

De tre medlemmer har ikke tidligere udgivet musik sammen, men kunne fra første bekendtskab mærke, at det var noget helt specielt, når de stod sammen i et lokale. En følelse, der blev startskuddet til det, som verden nu får lov til at lægge ører til.

SortHandsk

SortHandsk er en trio bestående af tre musikere fra det århusianske musikmiljø.

Michel Svane - Initiativtager og trommeslager. Har været trommeslager for L.O.C gennem flere år og har desuden arbejdet som musikproducer.

Marwan - Frontmand og manden bag gruppens tekstunivers. Er kendt fra det danske hip hop miljø og har gennem årene udgivet en del plader under eget navn. Debuterede i 2007 med pladen "P.E.R.K.E.R".

Søren Bendz - riffsmed og guitarist. Har sit eget lydstudie "Sound Mill", som har hjemme i filmbyen. Var tilbage i 90erne en del af bandet Scream og har siden hen boltret sig i det århusianske musikmiljø.

Gruppens debutplade bliver udgivet på deres eget selskab Blå Fugl til efteråret.

11. juni udsender de singlen "Magt i Gevær" og sangen "Khina".

- Vi er vidt forskellige på alle mulige områder. Musikalsk, men også som personer. Marwan har lavet rapmusik med dybe tekster i mange år . Jeg har selv spillet og produceret for L.O.C og produceret mange andre typer musik, ligesom jeg har spillet rocktrommer, men mest har begået mig i hiphop. Hver især kommer vi med vores kompetence. Vi har lagt de ting på bordet, som vi har, og heldigvis har det givet en helt speciel lyd, siger trommeslager og initiativtager Michel Svane.

Annonce

Drømmen om et rockband

Han har gennem mange år gået rundt med en drøm om at lave et rockband. Et ønske, som han indviede den århusianske rapper Marwan i, når de to var sammen på tur med en anden kendt århusianer, L.O.C. Da det sidste ben af trioen blev lukket ind i folden, tog det hele for alvor fart og blev til det, der nu bliver kendt under navnet SortHandsk.

- Vi er en tredjedel af alting. Riffet opstår, fordi jeg har hørt Marwan siger sådan eller Michel spiller på en bestemt måde. Omvendt kan Michel og jeg have spillet noget sammen, som Marwan hører og kommer med en tekst, som jeg slet ikke havde set komme. Det er et træ, der gror sammen og bare bliver større. En udvikling, som ikke kunne lade sig gøre, hvis vi ikke kom fra hvert vores sted. Jeg tror, at vi havde udfaset os selv, hvis vi var kommet fra samme verden, siger guitarist Søren Bendz, der primært har begået sig i rock og metalverden som musiker.


At være spirituel behøver ikke at betyde, at man skal sidde i lotusstillingen. Det handler lige så meget om at mærke efter i sig selv og finde ud af hvad der føles rigtigt og forkert.

Michel Svane


Igennem halvandet år udviklede de en lyd og 11 numre og gjorde dem så klar i lyd og udtryk, at de kunne tage dem med ud til den østjyske lydguru Tue Madsen og hans studie på Djursland. Her blev udtrykket forstærket og gjort endnu tydeligere sammen med musikproduceren, der gennem mange år har stået bag en række store og kendte navne i den mere hårdtslående del af musikken.

Med ham i ryggen fik gruppen færdiggjort den lydmur, som forsøger at stå til måls med den lyriske slagkraft som Marwan bringer til bordet og færdiggøre det opråb, som SortHandsk gerne vil kendes for.

Annonce

Den eneste vej?

Det handler nemlig om at gøre op med den nuværende samfundsstruktur og stille spørgsmål ved om det er den eneste vej i livet at følge trop og gøre som alle andre.

- Jeg tror, at de fleste mennesker ikke er synderligt begejstret for at leve på den måde. Vi glemmer at være mennesker og hvem vi egentligt er. Det hele handler om at spare op til pensionen, siger Michel Svane og bliver suppleret af Marwan.

- Er vi her kun for at arbejde, betale vores skat og være en regelrytter? Er det i sidste ende det, som gør os glade? Er det virkeligt det, som livet handler om? Handler det bare om at læse, få gode karakterer og se godt ud på papir?

- Mit håb er, at når folk lytter til mine tekster, så vil de stoppe op og stille sig selv spørgsmål. Jeg vil gerne vække noget i mennesker og få dem til at tænke over deres eget liv. Det handler ikke om at tale ned til nogen eller om noget, men at få folk til at se op i stedet for bare at følge trop, siger Marwan.

Annonce

Rapper til verden

Han rapper på dansk, men henvender sig ikke blot til danskerne i sine tekster.

- Når jeg rapper på dansk, så føler jeg, at hele verden forstår mig. Det er det udgangspunkt, som jeg skriver ud fra. Det er ikke bare rettet mod danskerne, selvom teksterne er skrevet på dansk.

- Jeg har altid rappet på dansk. Jeg kan godt tale og forstå engelsk, men jeg har aldrig skrevet en tekst på engelsk. Jeg føler mig bare hjemme og mere sikker, når jeg skriver på dansk, forklarer Marwan.

De første numre fra gruppens hånd er ”Magt i gevær” og ”Khina”, der kommer på gaden 11. juni via forskellige streamingtjenester. Tanken er, at de hen over sommeren vil få følgeskab af flere nye numre fra trioens hånd inden bandets debutplade bliver udgivet via deres eget selskab, Blå Fugl, i efteråret.

- Vi synes, at det er den rigtige måde at gøre det på. Vi kan ikke tvinge noget ned i halsen på nogen. Hvis der ikke er nogen, som kan lide vores musik, så er det bare ærgerligt. Vi laver den alligevel. Vi laver den for vores skyld. Hvis folk kan lide det, som vi laver, er det fedt, men vi står ikke op om morgenen, fordi naboens skal synes, at vi har lavet et herligt stykke musik. Vi laver det, som vi kan stå på mål for, siger guitarist Søren Bendz og uddyber:

- Jeg har ikke været med i noget, som er så meget en hybrid som det her. Pladen er blevet skabt, fordi vi er så forskellige som vi er. Nogle gange har vi kigget spørgende på hinanden og tænkt hvor kom det lige fra? Vi søger en vis alsidighed i musikken, men der er ingen tvivl om, hvad vi står for. Der er en rød tråd igennem det hele.

Annonce

Åndeligt bevidst

Det er de to andre ben i trioen på bølgelængde med.

- Det handler om at være åndelig bevidst og selvtænkende. Du skal ikke tro på alt, hvad du hører. Du skal selv finde ud af, hvad der foregår i verden. Nogle gange skal man selv finde ud af hvad der er rigtigt og forkert uden at få svaret fra andre, siger Marwan.

- At være spirituel behøver ikke at betyde, at man skal sidde i lotusstillingen. Det handler lige så meget om at mærke efter i sig selv og finde ud af hvad der føles rigtigt og forkert. Vi sætter lyd på emnerne og kommer med vores input. Så er det bare en bonus, at det sker gennem hård rockmusik. Det kan måske få folk til at lytte på en anden måde end hvis det havde været jazzmusik, som vi spillede, siger Michel Svane.

Og skulle man undre sig over hvor navnet til bandet stammer fra, så skal vi til slut lige forbi Færøerne. Det var nemlig her, at Michel Svane og Marwan blev inspireret til navnet. Her blev de stoppet i tolden, da de var på tour med L.O.C, og det første tolderen gjorde var at trække en sort handske på.

I det sekund var navnet klar.

- Symbolet på sort handsk er magt og kontrol. Det er ikke selve handsken, der er problemet. Det er hånden, som styrer bag kulissen. Der er altid nogen bag de ting, der foregår i verden. Derfor er det ikke selve handsken, som er problemet, for det er hånden som styrer handsken og dirigerer og bestemmer, siger Marwan.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Nyt underlag på Casa Arena? Horsens Kommune foreslår at fremtidssikre banen med hybridgræs

Annonce