Annonce
Horsens

Sommerudflugt til Purhøj: En herlig udsigt over Horsens, fjorden og Æbelø

Udsigten er betagende fra Purhøj, hvor man kan få et overblik over Horsens, fjorden og såmænd Æbelø nord for Fyn. Foto: Thomas Baden Sørensen
Kun cirka syv km fra Horsens C er der et betagende vue på Purhøj, der rager 121 meter op i luften. Der er fine muligheder for at vandre og cykle i området.
Annonce

Horsens: Et gammelt sagn siger, at Purhøj var samlingssted for hekse og trolde på valborgsaften 30. april, og at hekse blev transporteret til bakken af hundjævle, men der er nu ikke det mindste uhyggeligt på en sommerdag i 121 meters højde.

Heller ikke inde blandt de flerstammede bøgetræer, der i en cirkel omkranser det, der var en gravhøj fra yngre stenalder. Der står i dag kun en gravrand tilbage.

Udsigten er betagende fra den top, der kun er en 10-12 minutters køretur fra hjertet af Horsens. Dallerup, midtbyen, fjorden - det hele kan ses fra Purhøj. Og drejer man sig lidt, er Æbelø og Fyn tydelig.

Vi savner en bænk og en informationstavle. Det må og bør være muligt at "prale" lidt af stedet uden at komme i karambolage med fredningen af gravhøjen.

En p-plads er her dog. Vi har taget bilen fra Horsens-siden over Over Ustrup og dermed valgt den stejleste af tre veje op til Purhøj, der har hjemme på åsen Bjerrelide.

Man kan sagtens gå op - eller cykle, hvis der er power i benene og små gear på jernhesten. Tager man cyklen fra Horsens, kan man varme bjergbenene op med ned- og opkørsel i Klokkedal.

Annonce

Fra Purhøj mod vest

Vi tog gåturen fra Purhøj vest/sydvest gennem et skovstykke i Ustrup Bjerge.

Det er tilladt at køre helt ind til gravhøjen og ned i skoven i perioden maj-september - med risiko for fedtet føre. En mountainbike er at foretrække, hvis man ikke vælger at gå.

Det bakkede landskab omkring Purhøj gør gåturen ekstra smuk. Her er vi gået fra Purhøj til et skovstykke i retning Bjerre. Foto: Thomas Baden Sørensen

Vi fortsatte i retning Bjerrelide og drejede mod syd og siden øst mod Neder Bjerre, hvor opstigningen ad Purhøjvej starter i et lille kryds med mulighed for en slapper på en bænk.

Turen fra syd kan klares på gåben og cykel af de fleste - den er længere og noget mindre stejl end fra Over Ustrup.

Fra Horsens-siden går det stejlt opad - eller nedad - så bilen skal i første gear, hvis man vælger at køre op på toppen af Purhøj og parkere der. Foto: Thomas Baden Sørensen

Det bakkede terræn giver smukke udsigter, og der er rig mulighed for at stoppe op ved blandt andet hestehegn.

Vi brugte en lille time på en dejlig gåtur med plads og tid til foto-stop.

Annonce

Fortid med uhygge

Vi startede i uhyggens tegn, og her slutter vi også. Tæt på Purhøj er Galgebakken, som stikker 111 meter i vejret. Her blev tyve hængt - med tyvekoster på ryggen - mens drabsmænds hoveder blev kappet af og endte på en stage.

Purhøj

Tredje udgave af "Sommerudflugten" går denne gang kun syv km væk fra Horsens C.

Purhøj på grænsen mellem Horsens og Hedensted kommuner er 121 meter høj og byder på flotte udsigter.

Den gamle gravhøj kan blandt andet "bestiges" fra Horsens-siden via Tyrsted/Uth over Over Ustrup og fra Neder Bjerre. Sidstnævnte er den mindst stejle.

Der har tidligere været restaurant og ishus på toppen, men i dag er der kun en god håndfuld p-pladser tilbage, så tag drikkevarer og andet med selv. Der er ikke infotavle eller kort på toppen, så planlæg eventuelt rute(r) hjemmefra.

Cyklister med hang til bakker finder fine udfordringer omkring Purhøj - om man kommer fra Horsens eller Bjerre.

Gåturen fra Over Ustrup er stejl, så vælg eventuelt at gå fra Bjerrelide eller Neder Bjerre.

Et besøg inklusive en solid gåtur og transport til og fra Horsens kan klares på et par timer.

De seneste afsnit i "Sommerudflugten" blev bragt 5. og 12. juli.

Seneste henrettelse var i 1856. Årsag: Et drab på en 14-årig pige.

Vi lover, at et besøg i dag er langt mere fredeligt!

Gåturen mod Neder Bjerre gav ved denne hestefold mindelser om Pippi Langstrømpes Lille Gubben. Foto: Thomas Baden Sørensen
Gravhøjen fra bondestenalderen er der ikke meget tilbage af, men de flerstammede bøgetræer, der omkranser højen, er lette at finde på Purhøj. Foto: Thomas Baden Sørensen
Mange har i tidens løb ridset navne og ord ind i de flerstammede bøgetræer på gravhøjen i 121 meters højde. Foto: Thomas Baden Sørensen
Der er mulighed for et hvil, inden bakken fra Neder Bjerre retning Purhøj indledes. Selv rygere er velkomne, som det fremgår. Foto: Thomas Baden Sørensen
Forslag til de øvede motionister: Nordkapp (2600 km) eller Rom (2000 km), forslag til de uøvede: Bjerre Kro 1 km eller kirken 800 meter. Og så er der en femte mulighed: Bakken op til Purhøj fra Neder Bjerre-siden. Foto: Thomas Baden Sørensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

På kanten af kaninhullet

Horsens

Dagens corona-tal: På ét punkt ligner Horsens Kommune ikke de andre

Annonce