Annonce
Horsens

Sommerudflugt: Ja, du kan godt cykle rundt om Horsens Fjord - hvis du snyder lidt

Sejler man en tur med Cykelfærgen, kan man komme hele vejen rundt om Horsens Fjord på sin jernhest. Undervejs kommer man forbi Snaptun, Hjarnø og Alrø. Foto: Nicolai Svante Skovgård
En tur med Cykelfærgen mellem Hjarnø og Alrø giver 12 mennesker ad gangen mulighed for at cykle hele vejen rundt om Horsens Fjord. Man kan også bare nyde sejladsen.

Hjarnø/Alrø: Hvis man snyder lidt, kan man faktisk godt cykle hele vejen rundt om Horsens Fjord.

Og denne sommer er det mere oplagt end nogensinde, for statskassen har gjort turen gratis.

Gør man som skribenten her, kan man cykle fra Horsens til Snaptun, tage færgen til Hjarnø og skifte til den lille og charmerende cykelfærge, der kan fragte op til 12 passagerer inklusive cykler videre til Alrø, hvorfra turen går tilbage til Horsens. Vupti. Så har man været rundt om fjorden med sin cykel.

Annonce

Frit rutevalg

Hvordan man klarer turen, kan man i store træk selv bestemme.

Om man vil starte med at køre nord eller syd om fjorden. Om man overhovedet vil starte i Horsens. Om man vil cykle den lige vej eller tage en længere rute. Eller om man vil nøjes med sejlturen frem og tilbage igen. Sidstnævnte er oplagt for en børnefamilie.

Med Cykelfærgen rundt om fjorden

Fjerde udgave af "Sommerudflugten" går rundt om Horsens Fjord på cykel - og med Cykelfærgen mellem Hjarnø og Alrø som den primære oplevelse.

Færgen sejler dagligt to gange hver vej med op til 12 personer inklusive cykler. Klokken 12.30 og 15.30 fra Hjarnø og en halv time senere fra Alrø.

Turen er gratis til og med september og inkluderer en tur med Hjarnøfærgen, der også er gratis i samme periode.

Der skal stadig købes billet via bike.billetexpressen.dk, og så får man refunderet pengene ombord. Mere info om turen fås hos VisitHorsens.

Man kan vælge at tage turen en vej, hvis man har planer om at cykle fjorden rundt, eller man kan sejle frem og tilbage, hvis man ikke har mod på godt 50 kilometers pedaltrampetur.

Kom i god tid til Hjarnøfærgen fra Snaptun. Her er mange mennesker og lang kø i øjeblikket.

Der er toiletter, spisesteder, parkeringspladser og mulighed for siddepauser på Alrø, Hjarnø og i Snaptun.

Turen med Cykelfærgen tager godt 20 minutter. Turen med Hjarnøfærgen klares på ca. fem minutter.

De seneste afsnit i "Sommerudflugten" blev bragt 5. juli om Snaptuns anden side, 12. juli om Syvårssøerne og 19. juli om Purhøj.

Under alle omstændigheder er der smuk natur for alle pengene. Lukket skov, åbne marker og masser af udsigtspunkter som Udsigtshøjene ved Trustrup.

Selv om man på cykelturen kommer lidt ind i landet, kan man stadig skimte vandet - ellers kan man kigge modsatte vej og nyde det kuperede landskab.

Annonce

Med cyklen over vand

Hovedattraktionen er turen over vand med dertilhørende ø-besøg.


Turen er på grund af sommerhjælpepakkerne gratis til og med september og inkluderer en tur med Hjarnøfærgen, der ligeledes er gratis i samme periode.

Uddrag fra teksten


Færgeturen fra Snaptun til Hjarnø er hurtig overstået, men man når at nyde et par minutter med frisk brise.

Undervejs får man også den korte tur mellem Snaptun og Hjarnø med. Foto: Nicolai Svante Skovgård

Forvent kø i sommerferien og hop på Hjarnøfærgen i god tid, så der også er mulighed for en tur rundt på Hjarnø inden den videre færd på Cykelfærgen.

Billetten hertil skal bookes hjemmefra, så der skal man nå ombord til tiden. Man betaler ved booking og får pengene retur på båden, da sejlturene er gratis til og med september.

Annonce

Vippende view over Horsens

Når man har været Hjarnø rundt, står Søren Holst klar til at tage imod først cykler og derefter passagerer på Cykelfærgen. I 40 år sejlede han Hjarnøfærgen, og nu er han på cirka 7. år med dens lillebror, hvor der ikke kan klemmes mere end de 12 cyklister ind. Det gør kun sejladsen mere intim og hyggelig.

Man er velkommen til en kig ind hos Søren Holst, der fragter cykler og passagerer frem og tilbage. Foto: Nicolai Svante Skovgård

Her er mere tid på vandet og en smule mere vippen, men det bør ikke fremkalde søsyge.

Undervejs er der mulighed for at betragte Horsens fra søsiden, bl.a. campusbyggeriet og Casa Arenas lysmaster.

Annonce

Fyld maven inden hjemturen

Landgang sker for enden af en lang bådbro, hvor et nyt hold er klar til at sejle modsatte vej. Et stop på et af Alrøs spisesteder er oplagt.

To bud på ruten rundt om fjorden

Der er mange veje at vælge mellem, hvis man vil tage cykelturen fra Alrø via Horsens til Snaptun eller omvendt.

Den "officielle" rute, som Turistsamarbejdet Kystlandet anvender, følger National Cykelrute 5 - også kaldet Østkystruten - og er ikke asfalteret på dele af strækningen. Kører man sydover med start fra Høegh Guldbergs Gade i Horsens, skal man starte på Bollerstien og følge skiltene derfra. Man kommer derved gennem:

- Boller, Sejet, Brund, Glud, Snaptun (her kører man af rute 5), Hjarnø, Alrø (efter Alrø skal man på ruten igen ved at dreje til venstre ad Aalstrupvej), Sondrup, Søvind, Haldrup, Husodde, Stensballe og Horsens.

Ruten er 52 kilometer.

Folkebladets udsendte var på racercykel og kørte en alternativ rute på asfalt fra Bjerrevej ind forbi Tyrsted Kirke og derefter gennem følgende:

- Uth, Møgelkær, Skjold, Stourup, Glud, Snaptun, Hjarnø, Alrø, herefter cykelrute 5 via Sondrup til Søvind og derfra Haldrupvej ind til Stensballe og Horsens.

Café Alrø serverer landskendte tarteletter, og dem er der så stor rift om, at det efterhånden er for sent at booke bord denne sommer. Man kan være heldig, hvis man ringer på dagen.

Ellers er Alrø Traktørsted og Møllegården nemmere løsninger for de spontane.

Med eller uden fyldt mave gælder det nu bare om at finde tilbage til startpunktet igen, og så har man været rundt om fjorden.

Sådan er ruten rundt om Horsens Fjord, hvis man følger National Cykelrute 5, som Turistsamarbejdet Kystlandet anbefaler. Kort: VisitHorsens - med tilladelse til brug fra Kystlandet
Skarpe øjne kan kigge mod Horsens og så øje på byens nye, høje bygninger. Foto: Nicolai Svante Skovgård
Cykelturen er ikke uden udfordringer. De knap 50 kilometer kan man heldigvis klare i sit eget tempo, eller man kan nøjes med at sejle frem og tilbage og kun tage en cykeltur på Alrø eller Hjarnø - der er heller ikke så kuperet. Foto: Nicolai Svante Skovgård
En tur gennem gennem en kølig skov gør underværker på en varm dag. Skyggen kan være tiltrængt. Foto: Nicolai Svante Skovgård
Hjarnø bør man unde sig selv at bruge tid på, inden man sejler videre. Foto: Nicolai Svante Skovgård
De modige kan vælge at cykle, så snart de rammer Alrø. Andre vil nok fortrække at vente, til de er forbi bådbroen. Foto: Nicolai Svante Skovgård
Turen på vandet er mere idyllisk på Cykelfærgen end på storebroen. Foto: Nicolai Svante Skovgård
Søren Holst sørger for, at der kommer cykler ombord, og at man får dem med igen på sin videre færd. Foto: Nicolai Svante Skovgård
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce